Zaterdag 10 maart ontvingen we HSP/Veendam in de Terp. Onder toeziend oog van flink wat ZSG-achtige toeschouwers (waarvoor hulde!) traden de volgende acht matadoren aan, natuurlijk nadat onze bord 1, 6 en 8 spelers aan elkaar waren voorgesteld:

1. Caspar2. Ferdinand3. Boris4. Ronald5. Miklos6. Bart7. Chris8. Jan W.

Ik was een keer zelf als eerste klaar. Tegenstander stond onder positionele druk (vervelend, maar lang niet doorslaggevend) en haalde wat plannen door elkaar: koning Lees verder...
op 11-03-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Nou ja, bijna dan... Op bezoek kwamen de heren van De 7pionnen uit Epe. Dit team stond na 4 ronden troosteloos onderaan. Wij zagen hier een goede mogelijkheid om klasse behoud veilig te stellen.

Na een uur spelen stonden de onzen goed, maar hier en daar nog lang niet duidelijk. Deze keer was Jonas (7) als eerste klaar. Ik zag vanuit de verte dat hij een Dame won. Even later werd het toch weer gelijk, doordat Marc (1) het moest afleggen tegen Uglanin, het tactische monster uit Epe. Hiern Lees verder...
op 18-02-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Voor het derde achtereenvolgende jaar ondernamen we onze wintertocht naar Damwâld voor het treffen met de plaatselijke FC. Net als de eerste keer zaten we in het clubhonk van de schaatsvereniging, een prima locatie. Provinsje Fryslân heeft het wegennetwerk in het noordoostelijke deel wat onder handen genomen, en nu loopt er een tweebaansweg zonder stoplichten en andersoortige obstakels, zoals dorpjes met 30-zones, van Drachten naar Dokkum. Een flinke verbetering!

De keuken h Lees verder...
op 04-02-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
En zo moesten ook wij de A50 op voor een van de gevaarlijkste uitwedstrijden die je, spelend in de OSBO-competitie, ’s winters kunt treffen! Het traject Zwolle – Apeldoorn is, zoals bekend, berucht vanwege zijn hevige sneeuw- en hagelbuien, spiegelgladde weggedeelten, onverwacht overstekende roedels wilde zwijnen en verraderlijke windstoten. Overal langs de weg staan enorme takelwagens gereed om de onfortuinlijke, gestrande schakers, op weg richting Apeldoorn (Schaakstad, Schaakmaat, Lees verder...
op 18-01-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG4
Maandag 15 januari stond de wedstrijd tegen O&O 2 op het programma. Dit team is iets sterker dan ZSG 3, maar dat zegt niet alles. Zij hebben sterkere topborden en wij zijn aan de staart sterker. Om 8 uur gingen we van start. In diepe concentratie bleef het lang gelijk opgaan. De eerste die zich kwam melden, was Martin (ingevallen voor Jonas aan bord 7): een remise. Even daarna kwam Frank (8) meedelen dat een nul zijn deel was geworden, tegen Wilke Kronemeyer (een tactische opstelling?).
< Lees verder...
op 18-01-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Ons in 2016 overleden erelid Dr. Jan Visser schrijft ergens in zijn memoires - uit de tijd vlak na de oorlog - over een bode die met pensioen ging ‘na dertig jaar het materiaal voor de spelers klaar te hebben gezet, en na afloop weer te hebben opgeruimd.’ Met weemoed dacht ik terug aan deze reeds lang weggesaneerde functionaris terwijl ik in een achterafzaaltje van de Terp, voorafgaande aan de match ZSG 4 - De Schaakmaat 2, mijn eenzame strijd met de schaakklokken voerde. Ik liep al Lees verder...
op 24-12-2017 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG4
Vrijdag 15 december ontvingen wij onze collega-genootschappers van de Veluwe.

Vooraf had de teamleider er al op gewezen dat ook deze jongens gemiddeld een hogere rating hebben. Maar, dat gelet op de ervaringen tegen Schaakstad 4, wij zeker niet kansloos zouden zijn. Welnu, met goede intenties gingen wij van start.

Uiteraard was Zhao weer het eerste klaar! Hoe kon dat nou? Hij stond veel beter! Het bleek dat hij zijn Dame had laten insluiten. Later op de avond kon worden vastges Lees verder...
op 18-12-2017 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Kelderkraker in Zwols voordeel beslist

Afgelopen zaterdag kwamen de schaakvrienden van Philidor 3 op bezoek voor wat we helaas een degradatiekraker mochten noemen. Gedurende de campagne 2017/2018 hadden we nog maar twee schamele matchpunten verzameld, en die kwamen binnen tegen een ‘onthoofd’ Staunton waar Jonas Hilwerda (2200) niet meedeed.

Scoren was het devies, en als onze tegenstanders ook een ANPARC/opstelling-goeroe hadden, dan hadden ze Bram op het hoogste wi Lees verder...
op 17-12-2017 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1

Een verslag te schrijven over een schaakwedstrijd valt niet mee. Ik heb nou eenmaal niet de gave om me te verliezen in mijmeringen over middelmatige voetbaltrainers. Noch kan ik u iets vertellen over de belangrijke zonen en dochters van Apeldoorn. Daarbij komt dat schaakwedstrijden zich ook niet lenen voor extatische ontboezemingen. Ik zal me daarom beperken tot een wat zakelijker verslag van de gebeurtenissen in Apeldoorn.

Op 8 november stond de uitwedstrijd tegen Schaakstad Apeldoorn 4 op het programma. Een buitenstaander zou denken: de ZSG-reserves van de derde garnituur tegen die van Apeldoorn van de vierde categorie. Dat moet kunnen! Zoals zo vaak met schaken: de schijn bedriegt. Zij zijn op papier veel sterker. De gemiddelde rating van Apeldoorn Schaakstad 4 lag maar liefst 140 punten hoger, 1742 tegen 1602.

Met opzet was ik een half uur te vroeg vanaf het station vertrokken, zodat we reeds om 19.30 uur op de plaats van bestemming aankwamen. Ik hoopte daarmee te bereiken dat de wat gelaten stemming onder de ZSG-ers kon worden omgebogen naar een meer strijdbare houding. Het half uur gedwongen rust werd in contemplatie doorgebracht. Zoals gebruikelijk werden om 20.00 uur de klokken gestart en ging het los!!

Een korte rondgang leerde mij dat de onzen zonder schroom en strijdbaar (!) scherpe openingen speelden. Ik zat naast Zhao, die met zwart in de Franse doorschuif-variant terecht kwam, maar wel met de notoir slechte witte loper buiten de keten! Conform zijn karakter ging hij vervolgens onmiddellijk met zijn Dame op stap naar b6. Zijn tegenstander vervolgde zijn ontwikkeling. Ik weet niet of Zhao wel eens van de pion op b2 heeft gehoord, die moet je namelijk nooit slaan: giftig zegt men. Zhao zag dat anders, sloeg op b2 en op a1. Prompt werd zijn Dame ingesloten. Ik dacht nog: ‘Nou Zhao, jij bent gauw klaar!’

Echter, Zhao - in ZSG-kringen ook wel The Chess Machine genoemd - had dieper gekeken. Hij bevrijdde zich met een heel geniepig pionzetje, dat resulteerde in nog eens stukwinst. Dat werd teveel, waarna zijn tegenstander de koning omlegde. Om 9.30 uur stonden we met 1-0 voor. Ik liet dit resultaat circuleren in ons team. Tot mijn grote genoegen zag ik dat de ruggen werden gekromd en de denkhouding werd aangenomen! Toch gebeurde er tot 11.00 uur niet veel.

Jan Kruisselbrink (3) stond beter. Tristan (2), Edward (4), Arjan (7) en Frank (8) bereikten remise-achtige stellingen. Gijs (1) en ik verzeilden in ingewikkelde, onoverzichtelijke stellingen. Kortom: we boden pittige tegenstand. Tristan en Frank boekten een knappe remise. En als klap op de vuurpijl berichtte Jan op onderkoelde wijze dat hij had gewonnen van Huis in t Veld!! Het stond 2-3 voor ZSG!

Edward bood tweemaal remise aan, die beide keren werd geweigerd. En als zo vaak blunderde zijn tegenstander vervolgens een stuk weg. 0-1 voor Edward!! Het staat 2-4!?! Ik gaf dit gegeven door aan Arjan, waarna een remiseaanbod volgde. Na langdurig beraad bij de Apeldoorners werd het aanbod aanvaard. Ongeloof, betekenisvolle blikken, onderdrukte euforie streden bij de ZSG-ers om de voorrang.

En hoe ging het dan met Gijs en Henk, de twee spelers met de langste ervaring? Zij verloren. Mijn tegenstander vertelde me dat wij op 25 november 1975 ook al tegen elkaar hadden gespeeld! Pas na afloop (heel voorkomend) zei hij dat hij ook toen gewonnen had. Nu, 42 jaar later, dacht ik hem te verrassen met de gesloten Siciliaan. Wat bleek? Die opening had ik toen ook gespeeld!!

Na afloop werd ik door twee vriendelijke heren benaderd, die mij vertelden dat er een klok werd vermist. De verdachte was een ZSG-er! Ik stamelde excuses en ik zei toe dat ik dit tot de bodem zou uitzoeken. Ik had het nog niet gezegd of daar kwam een ZSG-er met bord, stukken en een klok aanlopen om alles weer terug te brengen naar de speelzaal. Probleem opgelost, duizend excuses van hun kant.

Rest mij nog te vermelden dat de felicitaties van de sportieve tegenstander in dank werden aanvaard. 

Henk van Schaik, teamleider ZSG 3


op 10-11-2017 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Voorst is een dorp in de gemeente Voorst, waarvan de hoofdplaats Twello heet. Ook het gemeentehuis van de gemeente Voorst staat in Twello. Denk nu niet dat Voorst een sneu dorp is! Jurgen Streppel, organisator van de ‘Jurgen Streppel voetbalweek’ en trainer van sc Heerenveen, werd er geboren, net als Anthony Winkler Prins, grondlegger van de Winkler Prins Encyclopedie. Voor jeugdige ZSG-leden, opgevoed met smartphone en iPad, wil ik nog wel eens een keer een voordracht houden ov Lees verder...
op 08-11-2017 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG4