Uit naar Hoogezand?

Op zaterdag 28 september vertrok het vlaggenschip bij de start van het nieuwe seizoen voor een verre expeditie tegen HSP Veendam in Hoogezand. Compleet waren we niet, want Boris had familieverplichtingen en daardoor was Gijs supersub. Ferdinand was eveneens afwezig, maar die had het fatsoen om vooruit te spelen en alvast een punt binnen te halen. Bij aankomst bleek de auto met teamleider verlaat, maar aangezien er van HSP ook nog iemand onderweg was vanuit Zandvoort(!) begon de wedstrijd in zijn geheel een paar minuutjes later.

Gijs op 8 had het zwaar tegen Hadderingh. Al vrij snel verdwenen er wat pionnen voor de koning en zag het er akelig uit. Uiteindelijk bleek het gevaar ook te groot en werd gecapituleerd. Jan op 7 had er inmiddels een stuk tegenaan gegooid om de koning in het midden te houden en op aanvalskansen te spelen. Zelf had ik (6) een erg rustige partij waarin vrijwel niets gebeurde. Tristan en zijn tegenstander deden een recordpoging “zetten zonder slaan”, hoewel de stelling op zichzelf veel spanning had. Bij Bart en Miklós was aanvankelijk ook niet veel aan de hand. Ronald kreeg al vrij snel een aanval op de Koning over zich heen. Hoewel ik wel vaker het idee heb dat hij Ronald misgaat, bleek ik het dit keer voor de verandering eens bij het juiste eind te hebben. Helaas ook een nul.

Rond de tijdcontrole ging het plotseling wat sneller en bovenal beter. Tristan won materiaal evenals Bart (waardoor punten genoteerd konden worden. Bij Bart zag ik een kwaliteit extra en bij Tristan verscheen een mooie paardvork als slotzet. Jan won een stuk terug en het punt werd gedeeld. Miklós was ondertussen aan het harken met een opgerukte pion waarbij ik niet heb meegekregen hoe het punt werd binnen gehaald. Ik zag bij beide een Dame, Toren, Paard en opgerukte ion. Van een afstand leek het me niet zo duidelijk allemaal, maar misschien was het ook wel straal gewonnen. Veel tijd had ik nl. niet, omdat ik zelf ondertussen van een matige in een positioneel verloren stelling was beland door een grafzet. Daar wist mijn tegenstander helaas wel raad mee. Ik bleef nog enige tijd spartelen in een toreneindspel met een pion minder, maar dat was eigenlijk tegen beter weten in. Eindstand: 3,5 – 4,5 voor de onzen.

Desondanks een overwinning voor het team, wat vooraf misschien niet helemaal werd ingeschat. Wat meehielp was dat Veendam ook niet in de sterkste opstelling aantrad. De witspelers hebben het ditmaal goed gedaan (3,5 uit 4). Van de zwartspelers wist alleen Ferdinand te scoren. De volgende pot is thuis tegen titelfavoriet LOS die een 8-0 liet noteren tegen Assen 2 in de eerste ronde.