Er is gelegenheid tot afscheid nemen van onze trouwe en zeer gewaardeerde Paul Grooten op zaterdag 13 januari tussen 16.00 en 17.00 uur, Monuta, Landsheerlaan 1.

De uitvaart zal plaatsvinden in de St Jozefkerk, Ministerlaan 203 Zwolle Zuid, maandag 15 januari, aanvang 13.30 uur. Lees verder...
op 12-01-2018 door Miklos in Algemeen
Wat een moeilijk, droevig moment. Ons trouwe lid en groot schaakliefhebber Paul Grooten is van ons heen gegaan. In december speelde Paul zijn laatste wedstrijd voor ZSG, in het tweede, met zwart, bord 7, tegenstander ZZS! speler Anthon Kluijfhout.

Ik ken Paul sinds ik lid ben van ZSG en dat is bijna 25 jaar. Komend van Voorschoten moet Paul ruim dertig jaar lid zijn geweest van onze vereniging. Ook in de toenmalige werkomgeving op H Lees verder...
op 10-01-2018 door Arjan in Algemeen
Ons in 2016 overleden erelid Dr. Jan Visser schrijft ergens in zijn memoires - uit de tijd vlak na de oorlog - over een bode die met pensioen ging ‘na dertig jaar het materiaal voor de spelers klaar te hebben gezet, en na afloop weer te hebben opgeruimd.’ Met weemoed dacht ik terug aan deze reeds lang weggesaneerde functionaris terwijl ik in een achterafzaaltje van de Terp, voorafgaande aan de match ZSG 4 - De Schaakmaat 2, mijn eenzame strijd met de schaakklokken voerde. Ik liep al Lees verder...
op 24-12-2017 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG4
Vrijdag 15 december ontvingen wij onze collega-genootschappers van de Veluwe.

Vooraf had de teamleider er al op gewezen dat ook deze jongens gemiddeld een hogere rating hebben. Maar, dat gelet op de ervaringen tegen Schaakstad 4, wij zeker niet kansloos zouden zijn. Welnu, met goede intenties gingen wij van start.

Uiteraard was Zhao weer het eerste klaar! Hoe kon dat nou? Hij stond veel beter! Het bleek dat hij zijn Dame had laten insluiten. Later op de avond kon worden vastges Lees verder...
op 18-12-2017 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Kelderkraker in Zwols voordeel beslist

Afgelopen zaterdag kwamen de schaakvrienden van Philidor 3 op bezoek voor wat we helaas een degradatiekraker mochten noemen. Gedurende de campagne 2017/2018 hadden we nog maar twee schamele matchpunten verzameld, en die kwamen binnen tegen een ‘onthoofd’ Staunton waar Jonas Hilwerda (2200) niet meedeed.

Scoren was het devies, en als onze tegenstanders ook een ANPARC/opstelling-goeroe hadden, dan hadden ze Bram op het hoogste wi Lees verder...
op 17-12-2017 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
De IJSCO-karavaan komt naar Zwolle. ZSG organiseert namelijk op 2 december 2017 een jeugdtoernooi in de Terp. Er zijn 3 mooie bekers te winnen per groep van 8 deelnemers. De groepen worden ingedeeld op speelsterkte, waardoor zowel sterke als beginnende schakers voldoende uitdaging hebben. De resultaten tellen mee in de IJSCO-competitie van de OSBO. 

Lees verder...
op 16-11-2017 door Arjan in Algemeen, Jeugd, Toernooien
Een verslag te schrijven over een schaakwedstrijd valt niet mee. Ik heb nou eenmaal niet de gave om me te verliezen in mijmeringen over middelmatige voetbaltrainers. Noch kan ik u iets vertellen over de belangrijke zonen en dochters van Apeldoorn. Daarbij komt dat schaakwedstrijden zich ook niet lenen voor extatische ontboezemingen. Ik zal me daarom beperken tot een wat zakelijker verslag van de gebeurtenissen in Apeldoorn.

Op 8 november stond de uitwedstrijd tegen Schaakstad Apeldoorn Lees verder...
op 10-11-2017 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Voorst is een dorp in de gemeente Voorst, waarvan de hoofdplaats Twello heet. Ook het gemeentehuis van de gemeente Voorst staat in Twello. Denk nu niet dat Voorst een sneu dorp is! Jurgen Streppel, organisator van de ‘Jurgen Streppel voetbalweek’ en trainer van sc Heerenveen, werd er geboren, net als Anthony Winkler Prins, grondlegger van de Winkler Prins Encyclopedie. Voor jeugdige ZSG-leden, opgevoed met smartphone en iPad, wil ik nog wel eens een keer een voordracht houden ov Lees verder...
op 08-11-2017 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG4

Het zou een goede gewoonte zijn dat van elke externe wedstrijd een levendig verslag zou worden opgetekend. Echter het is een zeldzaamheid dat de weinige schrijvers onder de schakers de belevenissen aan de hele vereniging voordragen. Ik zal de pen weer ‘ns ter hand nemen. Afgelopen vrijdag, in de schaduw van een drietal interne partijen, speelden het derde en het vierde elk hun thuiswedstrijd in de nieuwe locatie. Dat Bas en Ferdinand wéér remise overeenkwamen, dat René dacht goed te staan (met een glimlach op zijn gelaat) en tegen Ronald toch ten onder ging en dat ‘ mat in 26’ een ‘mat in 17’ (een minpuntje) werd tegen hemzelf, zal niemand verbazen. Meer aandacht ging uit naar de andere veertien gevechten, opgesteld aan de twee rijen lange tafels, alsof het een Duits bierfestijn betrof. De toeschouwers vielen van de ene verbazing in de andere ...

Onze meervoudige teamleider, alias ANPARC was voor achten al nerveus rondlopend, zoekend naar een laptop, de jeugdvoorstelling verstorend neusde hij rond, zijn donderdagse eenheid onafscheidelijk met zich meenemend. Nee, de tegenpool: de captain van het vierde, het vierde, onze roeiboot (hadden zij die boot deze avond aan de Hattemers beschikbaar gesteld?), de rust zelve (althans zo straalt hij dat uit), die had zijn gedeelte van de zaal al puik klaargezet. Verheugend om te zien dat het vierde, nu met zes borden bezet, met nieuwe gezichten aantrad. Gé glom van oor tot oor toen Ineke het beslissende halfje binnen schoof na een degelijke partij tegen Wagenaar. Proficiat!

Op dat moment was de ANPARC enigszins tot rust gekomen. De laptop was gevonden, de beamer ingesteld. Zeer keurig hield hij de scores van de twee wedstrijden bij, al staken de in de tabel getoonde verwachtingen, uitgedrukt in decimalen schril af bij de uiteindelijke resultaten.

In de eerste wedstrijd in ons derde mocht ik als invaller aantreden tegen Dronten, het team van Huib Rijk (1), Nico de Roon (6) en Dick van Wijngaarden (7). Dit drietal schaakt in mijn herinnering al eeuwen bij deze polder-schaakclub. Onze kopman en naar eigen zeggen toekomstig Drontenaar speelde tegen Huib Rijk. De eerste uitslag noteerde ik (3). Niet veel bijzonders viel op mijn bord te beleven, erg saai was onze vertoning van begin tot eind. Dan is de uitslag door u te raden. Maar diezelfde uitslag werd ook ter rechter zijde van mij genoteerd en tevens door de Chessmachine op bord 6. Tsja, als je thuis wilt winnen, dan schiet je weinig op met drie puntendelingen. Optisch vond ik de twee laatstgenoemde puntendelingen teleurstellend. Dat werd natuurlijk door de betrokkenen tegengesproken. Het zal de drank zijn geweest ... In het licht van de standen op de andere borden maakte ik mij niet veel zorgen. Fijn dat Frank Markerink weer zijn opwachting maakte! Het is een half jaar geleden dat hij zijn opwachting maakte. Samen met de kopman harkte hij een punt binnen wat ons dicht bij de zege bracht. Keurig werk, ook van Marc Land die (opening: Frans) Huib Rijk listig een stuk afhandig maakte.

De bardienst had het deze avond druk. Alfred en Wanda spannen zich in om de organisatie in de tussenzaal met de bar in goede banen te leiden. Deze avond kregen ze hulp van de moeder van Ferdinand, geen nieuw gezicht voor mij. Het moet een jaar of 15 terug zijn geweest dat zij, vanuit Stadshagen, wekelijks Ferdinand naar het Denksportcentrum bracht en heel punctueel om acht uur weer ophaalde. Nu mocht zij kennis maken met de club en het ZSG bargoens van o.a. donderdagse en vrijdagse eenheden. Van die witte wijnen is overigens de voorraad aangevuld, zodat de dorstigen zich lang(er) aan dit vocht kunnen laven. Maar hulde aan de hulptroepen achter de bar!

Meer bij de bar vertoevend dan in de zaal, de ANPARC ontgaat niets. In zijn jolijt om de overwinning van het vierde (ssssst), moest hij de uitslagen van het derde verwerken. Eerst de jammerlijke nul van Tristan. Een puike partij van deze jongeling, met winstkansen, nog duidelijkere remisekansen, en dan uiteindelijk een nul noteren, dat is wel heel erg zuur. Schaken kan wreed zijn, zo geschiedde aan zijn bord (2). Nog geen man overboord. HveS had onbegrijpelijk meer oog voor de klok van Arjan dan voor de stelling op zijn eigen bord. ‘Ik speelde op intuïtie.’, zei hij na afloop. Nou, nou, dat was niet best! Even rekenen is nooit weg, Henk! Treurig liet hij zijn plus-stelling in een opzichtige remise verzanden. Henk keek sip, want het was nadat Arjan inderdaad door de vlag was gegaan, de 4-4. O, o, o .... wat een droevig einde! Arjan stond met een dikke plus, Henk had winst in handen, Tristan had remise .... maar het werd een puntendeling tegen Dronten.

Dan maar onze treurnis verdrinken en tijd voor de miklos-loper. Ronald leverde een prachtige postbare partij af. Het was weer gezellig, memorabel en ook instructief. Hopelijk een affiche voor een grotere opkomst!

Het bleef nog lang onrustig in De Terp.


op 16-10-2017 door Miklos in Extern, ZSG3, Algemeen
Zo, de eerste ronde zit erop! Vrijdag 13 oktober 2017 ontvingen wij de schakers uit Dronten.

Aangezien ZSG4 Denk en Zet 1 op bezoek kreeg, was het een gezellige drukte in de Terp.

Toen de gasten de speelzaal mochten betreden - eerst moest de les aan de jeugd worden afgerond - vielen de monden open van verbazing. Zo'n mooie accommodatie hadden zij zelden gezien.

Goed, om 8 uur werden de klokken aangezet en kon het spel op de wagen. Onze verwachtingen waren nie Lees verder...
op 15-10-2017 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3