Zaterdag 10 maart ontvingen we HSP/Veendam in de Terp. Onder toeziend oog van flink wat ZSG-achtige toeschouwers (waarvoor hulde!) traden de volgende acht matadoren aan, natuurlijk nadat onze bord 1, 6 en 8 spelers aan elkaar waren voorgesteld:

1. Caspar2. Ferdinand3. Boris4. Ronald5. Miklos6. Bart7. Chris8. Jan W.

Ik was een keer zelf als eerste klaar. Tegenstander stond onder positionele druk (vervelend, maar lang niet doorslaggevend) en haalde wat plannen door elkaar: koning Lees verder...
op 11-03-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1

Nou ja, bijna dan... Op bezoek kwamen de heren van De 7pionnen uit Epe. Dit team stond na 4 ronden troosteloos onderaan. Wij zagen hier een goede mogelijkheid om klasse behoud veilig te stellen.

Na een uur spelen stonden de onzen goed, maar hier en daar nog lang niet duidelijk. Deze keer was Jonas (7) als eerste klaar. Ik zag vanuit de verte dat hij een Dame won. Even later werd het toch weer gelijk, doordat Marc (1) het moest afleggen tegen Uglanin, het tactische monster uit Epe. Hierna bleef het lang stil, hoewel steeds duidelijker werd dat wij op een ruime zege afstevenden.

Edward (4) vroeg mij of hij een remiseaanbod mocht aannemen. Ik vroeg hem of het echt nodig was, waarna hij toch maar verder speelde. Frank (8) was deze keer ook vrij gauw klaar. Prima gespeeld! Eerst een paar zwakke plekken forceren in de vijandige gelederen en daarna langzaam wurgen.

Hoe Jan (3) won is in het gastenboek al uit de doeken gedaan, ook prima gespeeld. Harry (6) veroverde voldoende hout om in het eindspel toe te kunnen slaan. Ook Tristan (2) speelde een wurgpartij uit het boekje. Zijn tegenstander gaf op toen die geen stuk meer kon verzetten.

Hoe zou het toch gaan met de teamleider (5)? Ik speelde een zeer moeizame partij, wat nogal veel tijd kostte. Een remiseaanbod op zet 24 wees ik echter resoluut van de hand. Echter, 12 zetten later bood ikzelf remise aan, wat tot mijn opluchting grif werd aanvaard. Ik stond gewoon slechter!! De volgende dag heb ik mijn partij door de machine gehaald om te kijken waar ik het allemaal fout had gedaan. Tot mijn opluchting bleek dat ik heel sterk had gespeeld, maar dat mijn tegenstander ook vrijwel conform de voorkeuren van de machine had gespeeld!! Mijn voornemen om maar eens te stoppen met het externe schaken is voorlopig in de ijskast gezet. Waar een schaakmachine al niet goed voor is.

Edward, intussen, had zijn beslissing om door te spelen wel heel letterlijk genomen, en terecht. Hij kwam steeds beter te staan, won een pion en kon daardoor met een vrijpion de zaak afronden. Alleen is het voor mij nog niet helemaal duidelijk waarom het nodig is om voor dit resultaat, tegen de hoogstgerate tegenstander, voortdurend op en af de leuning van zijn stoel te bewegen. Levensgevaarlijk... In het kader van het teambelang zal ik hem hier nog eens op wijzen.

De einduitslag was dus 6,5 - 1,5 waarna het rond de bar nog lang druk, lawaaiig en gezellig bleef. De niet-aanwezigen hebben niet alleen schaaktechnisch, maar ook qua clubsfeer veel gemist.

Henk van Schaik


op 18-02-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
(Verslag door Jenapleinschool)

Vorig jaar kwam de Zwolse schoolschaaktitel voor de Jenaschakers wonderwel uit de lucht vallen. Het rode petjes-team steeg toen drijvend op enthousiasme en plezier mijlenver boven zichzelf uit. Dit jaar waren de vier teamleden een jaartje ouder, wijzer ook, zo bleek al op 7 januari tijdens de voorrondes die het ZSG op 7 januari organiseerde in Deltion. Sep, Jon, Stijn en Luuk plaatsen zich daar moeiteloos voor de finale die op Valentijnsdag bij OBS de Octo Lees verder...
op 16-02-2018 door Arjan in Algemeen, BasisschoolSchaak
Voor het derde achtereenvolgende jaar ondernamen we onze wintertocht naar Damwâld voor het treffen met de plaatselijke FC. Net als de eerste keer zaten we in het clubhonk van de schaatsvereniging, een prima locatie. Provinsje Fryslân heeft het wegennetwerk in het noordoostelijke deel wat onder handen genomen, en nu loopt er een tweebaansweg zonder stoplichten en andersoortige obstakels, zoals dorpjes met 30-zones, van Drachten naar Dokkum. Een flinke verbetering!

De keuken h Lees verder...
op 04-02-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Het schaakkampioenschap voor basisscholen komt er weer aan. Op 7 februari wordt dit toernooi weer georganiseerd door ZSG in samenwerking met Deltion (locatie en opbouw) en Sportservice Zwolle (communicatie naar de scholen). De officiele aanmeldtermijn is inmiddels verstreken. Er is echter nog ruimte voor een aantal teams om de pouleindeling compleet te maken. Hierbij geldt wie het eerst komt wie het eerst maalt. Er doen in ieder geval 70 teams van 30 verschillende scholen mee. Meer informatie over het toernooi  Lees verder...
op 19-01-2018 door Arjan in BasisschoolSchaak
En zo moesten ook wij de A50 op voor een van de gevaarlijkste uitwedstrijden die je, spelend in de OSBO-competitie, ’s winters kunt treffen! Het traject Zwolle – Apeldoorn is, zoals bekend, berucht vanwege zijn hevige sneeuw- en hagelbuien, spiegelgladde weggedeelten, onverwacht overstekende roedels wilde zwijnen en verraderlijke windstoten. Overal langs de weg staan enorme takelwagens gereed om de onfortuinlijke, gestrande schakers, op weg richting Apeldoorn (Schaakstad, Schaakmaat, Lees verder...
op 18-01-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG4
Maandag 15 januari stond de wedstrijd tegen O&O 2 op het programma. Dit team is iets sterker dan ZSG 3, maar dat zegt niet alles. Zij hebben sterkere topborden en wij zijn aan de staart sterker. Om 8 uur gingen we van start. In diepe concentratie bleef het lang gelijk opgaan. De eerste die zich kwam melden, was Martin (ingevallen voor Jonas aan bord 7): een remise. Even daarna kwam Frank (8) meedelen dat een nul zijn deel was geworden, tegen Wilke Kronemeyer (een tactische opstelling?).
< Lees verder...
op 18-01-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Er is gelegenheid tot afscheid nemen van onze trouwe en zeer gewaardeerde Paul Grooten op zaterdag 13 januari tussen 16.00 en 17.00 uur, Monuta, Landsheerlaan 1.

De uitvaart zal plaatsvinden in de St Jozefkerk, Ministerlaan 203 Zwolle Zuid, maandag 15 januari, aanvang 13.30 uur. Lees verder...
op 12-01-2018 door Miklos in Algemeen
Wat een moeilijk, droevig moment. Ons trouwe lid en groot schaakliefhebber Paul Grooten is van ons heen gegaan. In december speelde Paul zijn laatste wedstrijd voor ZSG, in het tweede, met zwart, bord 7, tegenstander ZZS! speler Anthon Kluijfhout.

Ik ken Paul sinds ik lid ben van ZSG en dat is bijna 25 jaar. Komend van Voorschoten moet Paul ruim dertig jaar lid zijn geweest van onze vereniging. Ook in de toenmalige werkomgeving op H Lees verder...
op 10-01-2018 door Arjan in Algemeen
Ons in 2016 overleden erelid Dr. Jan Visser schrijft ergens in zijn memoires - uit de tijd vlak na de oorlog - over een bode die met pensioen ging ‘na dertig jaar het materiaal voor de spelers klaar te hebben gezet, en na afloop weer te hebben opgeruimd.’ Met weemoed dacht ik terug aan deze reeds lang weggesaneerde functionaris terwijl ik in een achterafzaaltje van de Terp, voorafgaande aan de match ZSG 4 - De Schaakmaat 2, mijn eenzame strijd met de schaakklokken voerde. Ik liep al Lees verder...
op 24-12-2017 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG4