Met enige regelmaat neem ik de trein naar het Noorden des Lands. In de herfst- en wintermaanden is de aanblik van achter het smoezelige treinraampje niet verheffend. Op doorreis richting het Noorden flitst dan menig dorp aan mij voorbij, of dat nu richting Groningen is of richting Leeuwarden. Naar buiten kijkend herinnerde ik mij de bekende regels: “Het land is vlak, de lucht bewolkt, Althans in 't algemeen,  Een koppig mensenras bevolkt …” Nee, niet het afgegraven veen, Lees verder...
op 25-11-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG2
Vandaag stond de uitwedstrijd tegen ASA 2 op het programma. Dat ASA is een soort samenraapsel/afsplitsing van jeugdbolwerk De Toren, die in elk geval in numerieke zin het jeugdschaak van de afgelopen decennia hebben gedomineerd. Qua resultaten niet echt – de meeste zijn zo tussen de 1800 en 2000 terechtgekomen uiteindelijk – maar aan de toekomst van de schaakwereld heeft deze club zeker een positieve bijdrage geleverd. Ze werken hun thuiswedstrijden af in een locatie met de niet gehe Lees verder...
op 25-11-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Veel van de jonge heren, die tegenwoordig op vrijdagavond in de Terp rondhangen, zullen het niet weten maar eens ˗ lang geleden ˗ was er een tijd dat je rond je twintigste een niet te weigeren oproep kreeg om toe te treden tot de Grote Vaderlandse Krijsmacht, om daar voorbereid te worden op het onontkoombare binnenrukken der communistische horden. Je scheen er ˗ vooral volgens hen die e.e.a. al achter de rug hadden ˗ bovendien een ‘echte kerel’ van te worden. Een aantrekkelijk vo Lees verder...
op 15-11-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Zaterdag 3 november stond ZSG K2 voor de tweede zware opdracht van de competitie in KNSB 5 A, een thuiswedstrijd tegen het SISSA 2 van Sjoerd Rookus. Dat ook deze tegenstander wel eens een maatje te groot kon zijn, hadden we wel ingecalculeerd. Stiekem hoopten sommigen desalniettemin op een positief resultaat, gezien het (gemiddeld) minder grote ratingverschil dan vier weken ervoor tegen Zwolle Zuid.

In onze opstelling weinig verrassingen; Harry en Kris (eerste ronde verhinderd) debutee Lees verder...
op 14-11-2018 door GeW in Algemeen, Extern

In hoofdklasse B van de SOS-competitie stond gisteravond onze uitwedstrijd tegen de schaakvrienden uit Zutphen op het programma. “Het andere ZSG” speelt als een van de weinige clubs in de regio op maandag. Gelukkig lukte het onze captain ondanks de ongebruikelijke speeldag een representatief achttal op pad te sturen.

In een grijs verleden (1800 rated) ben ik nog eens bij een interne avond van Zutphen geweest, op bezoek bij Etienne G. Sindsdien is er wel wat veranderd. Een stoffige zolderkamer met een AAS-achtige ‘koelkast’ met lauw bier was het toen, nu is het getransformeerd tot hipstertent met biologische cola, 12 vage soorten thee waarvan je door het lezen van het theezakje nog steeds niet weet waar het naar gaat smaken, granaatappel-vlierbessap en versgebakken muffins. Bij zo’n gelegenheid zou je ook een lokaal gebrouwen biertje verwachten van een student scheikunde met te veel vrije tijd, maar helaas, in Zutphen wonen geen studenten dus er waren geen eenheden. Voor de gastheren kwam dit bericht overigens als een even grote verrassing als voor ons.

Zoals verwacht schoten onze lagere borden als een malle uit de startblokken. Sjoerd kreeg een octopus op d6 en een vrije h-pion extra. René stond binnen de kortste keren een h-lijn voor dankzij het fijne 21.g4! Tegenstander probeerde met een “tijdelijk” stukoffer een pion te winnen, maar 3 ply diep bleek het tijdelijke aspect verdampt.

Caspar had zijn tegenstander met agressieve zetten afgebluft en in het eindspel kwamen de problemen van de witte stelling goed aan het licht. Infiltratie met zo'n beetje alles wat beweegt en 2-0 voor. Niet 3-0? Nee, de tegenstander van Sjoerd gaf nog niet op. Daarover later meer...

Chris gooide er een kwal in, maar helaas, de lange termijn compensatie verdween ook vrij snel toen tegenstander er dameruil bij versierde. In het eindspel bleek weer eens waarom we deze materiaalverhouding zo noemen. De loper was niet opgewassen tegen de toren en 2-1.

Inmiddels is het ZSG-traditie om bij uitwedstrijden de hele terugweg te moeten horen hoeveel nummer 1 zetten Boris heeft gedaan. Eerlijk is eerlijk, dit was een goede partij:

Boris claimde 32 nummer 1 zetten te hebben gedaan, we weten dat je bij hem het genoemde aantal door 2 moet delen en we zoeken dus op zet 17 een verbetering. Ik ga voor 17.Dh5+ gevolgd door 18.Dc5 en dan na 18...Lxd6 19.Dxc6+ pacman-achtig schaak. Het gespeelde was minder goed, maar leverde zoveel hoofdpijn op bij de tegenstander dat hij spontaan door de vlag ging: 3-1

Andries had een zware dobber met Gert-Jan Ludden. Hij speelde dezelfde variant als de vorige SOS-ronde tegen Robin van Ee van Barneveld, maar dan met Te1 zonder het bekeken te hebben. Tegenstander kwam ongerokeerd opzetten met de h-pion en de druk op f2 werd wel heel groot. Nog een klein wonder dat het een eindspel werd. Daarin hadden de ongelukkig geplaatste torens van Andries helaas geen kans tegen het geweld wat over de g- en h-lijn binnen kwam zetten. 3-2.

Ik won weer eens een verre van vlekkeloze partij. Een Binnendijk-Berkhoutachtige partij zou je het kunnen noemen: het teken en de grootte van de evaluatie schommelden als de meter van een seismograaf in actief vulkanisch gebied, ook diep in het eindspel deze keer.

Er zaten wel mooie dingen in van mijn kant: de dameruil-manoeuvre Db6-e6-g4; het dichtschuiven van de stelling m.u.v. de a-lijn, waarop vernietigende infiltratie plaatsvindt; en het matnet midden op het bord waardoor hij de kwaliteit moest geven. Van enige zelfgenoegzaamheid kan echter geen sprake zijn gezien een aantal knullige ‘donkerrode’ zetten zoals 33...Txf2 en 45...Kf8. 4-2 voor.

Van de partij van Guido heb ik bijna niks gezien of gehoord helaas, behalve dat het begon als een KID. In mijn uitslagenbericht had ik gegokt dat zijn tegenstander Nagib Zafari (1905) was, maar het was Levon Sahakian (1777). Jammer dat de Nieuweling er niet meer dan een nul uit heeft kunnen slepen. 4-3.

Maar Sjoerd ging absoluut winnen, dus de matchpunten waren veilig.
Of desnoods remise spelen. Want inmiddels had Arthur Arakelyan een actief stuk: Lc8-b7 werd gedaan met positionele dreiging Lxf3 en dan is er ineens weer wat mogelijk in het eindspel. Waarom de h-pion er niet allang door was gedrukt weet eigenlijk niemand.
Moet ik nog meer vertellen? Nou, veel meer heb ik niet gezien. Maar u begrijpt, dit werd dus een nul. Vanaf een paard op d6 en een aap meer.
Ik zal er verder geen woorden aan vuil maken, anders denken mensen van andere clubs nog dat wij broodschakers zijn die winnen belangrijker vinden dan gezelligheid. Om deze mensen gerust te stellen: we hebben heel gezellig Sjoerd met zijn zevenen in de IJssel gegooid!

Op de terugweg werden we nog genaaid door een omleiding-loop. Na de terugweg-doolhof door Voorst en omstreken succesvol te hebben afgerond, kwamen we bij de snelweg: oprit dicht. Advies: klaverblad rijden op knooppunt A50/A1 en dan kun je doortuffen naar Zwolle. Maar bij de werkzaamheden aangekomen werden we de snelweg afgedrukt door de rode kruizen. Over de vluchtstrook kon je er langs, maar dat stond niet aangegeven. Gevolg: wij via Deventer en Andries miste de laatste trein.

Laten we hopen dat het de roeiboot vanavond beter vergaat. Op het moment van schrijven spelen zij hun uitwedstrijd tegen het sterke VSG 3.
F5, f5, f5...


op 13-11-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
ASV 2 en Sjoerd Is Super Sissy Anticlimax 2 - waar kan die afkorting na vandaag anders voor staan?! - kwamen vandaag op bezoek voor hun externe wedstrijden tegen ZSG 1 en 2. Wat betreft de wedstrijd van ZSG 2 (sinds vandaag officieel: Das Boot) tegen SISSA was er al het nodige geschreven in de fameuze ZSG app, maar iemand, die toevallig teamleider was van dat SISSA, vond het nodig om zichzelf onder zijn eigen trashtalk uit te manoeuvreren en zichzelf op bord 4 te zetten. Onder luid boegeroep beg Lees verder...
op 04-11-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Afgelopen voorjaar werden de definitieve plannen gesmeed om tot een gezamenlijke doordeweekse competitie van de bonden SGS, OSBO en SGS te komen. Met vereende krachten werd de vormgeving van dit nieuwe competitiehuis een feit. De Promotieklasse op zaterdag is er niet meer. In plaats daarvoor zijn drie regionaal bepaalde hoofdklassen gekomen. Om de uiteindelijke kampioen te bepalen zullen de nummers 1 van de klassen de degens gaan kruisen. Lees verder...
op 23-10-2018 door Miklos in Algemeen, ZSG1, Extern
Hoe verscheurd kan een mens zijn… Vrijdag 19 oktober stond de Zwolse stadsderby ZSG 3 x Pegasus 2 op het programma. Ik ben dan wel (vooral op aandringen van Henk van Schaik) teamleider van ZSG 3, maar ik speel ook bij Pegasus. Hier wreekt zich schrijnend het feit dat ik de belangen van ZSG 3 tot elke prijs dien te bevorderen, maar dat ik ook de spelers van Pegasus als mijn schaakvrienden beschouw. Natuurlijk had ik, als ZSG-speler, een wenkbrauw opgetrokken toen ik hoorde dat Pegasus disp Lees verder...
op 21-10-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3


Met betrekking tot de opstellingen kunnen er nog kleine mutaties plaatsvinden. We zijn echter al een heel eind gevorderd en dit is een aardige leidraad. Lees verder...
op 19-09-2018 door Miklos in Algemeen, Extern
Komende zaterdag is er een open schaakdag bij de Kas van Kaat in Zwolle.

De locatie is voor het schaken absoluut origineel en oogt erg gezellig! Lees verder...
op 18-09-2018 door Miklos in Algemeen