Met enige regelmaat neem ik de trein naar het Noorden des Lands. In de herfst- en wintermaanden is de aanblik van achter het smoezelige treinraampje niet verheffend. Op doorreis richting het Noorden flitst dan menig dorp aan mij voorbij, of dat nu richting Groningen is of richting Leeuwarden. Naar buiten kijkend herinnerde ik mij de bekende regels: “Het land is vlak, de lucht bewolkt, Althans in 't algemeen,  Een koppig mensenras bevolkt …” Nee, niet het afgegraven veen, dit keer de kale weilanden van het Friese platteland.

Zo reisden op de laatste zaterdag van november een zestal schakers naar Wolvega. Die reis verliep niet geheel rimpelloos. Zelf pak ik, als het even kan, graag de trein en ben dan ruimschoots op tijd bij het station. Toch bleek van het zestal niet iedereen goed voorbereid: de ANPARC en mat-in-26 ijsbeerden langs de kaartautomaat die het tweetal niet op de gewenste manier bediende. Grrr. ‘Elk jaar verzint de NS wel een nieuw abonnement.’ werd er gemopperd. Toch wel handig, zeker als je besluit om op zaterdag te gaan schaken. Dan voor dit tweetal maar de noodzakelijke OV-chipkaart aangeschaft, want we zullen dit seizen nog wel vaker de trein moeten nemen. Voorzien van kaart dachten we op de trein te kunnen stappen, ware het niet dat mat-in-26 vijf minuten voor vertrek nog een broodje wenste te scoren.

Onze teamleider had ons opgeroepen aan te treden tegen de reserves van Tjonger AA Linde. De Tjonger en de Linde zijn bij mij bekend als riviertjes die in de buurt van Wolvega hun loop kennen. Beide ‘stroompjes’ schijnen een belangrijke historische rol te hebben gespeeld ten tijde van de turfvaart. Opgegroeid in Dedemsvaart is mij de historie van het turfsteken en het vervoer over water niet geheel onbekend. Tjonger AA Linde wordt afgekort tot T.A.L. met respect voor de grootmeester Tal.

De reis: tegenwoordig dient men het overstapstation Meppel aan te doen om in Wolvega te kunnen aankomen. Na aangekomen te zijn in Wolvega zette het zestal er de pas in en wij arriveerden exact één minuut voor één in het Holland Inn Hotel, gelegen aan de rand van het dorp. Een prachtig gelegen locatie met dito speelzaal. We waren niet het enige team dat te gast was, want ook de reserves van Schaakwoude maakten hun opwachting. De ruimte, net en keurig aangekleed, was gevuld met zestien borden, wat mij behaagde als een gezellig en knus gebeuren. Jammer dat deze locatie waarschijnlijk gesloten wordt voor de overige wedstrijden, zo meldde ons de inleider van de gastheren.

Ons achttal werd ter plekke aangevuld met Koos en Henk die op eigen gelegenheid waren aangereisd. De opstelling moest door het ontbreken van Caspar en Peter aangepast worden. Eerstgenoemde verkoos een ander “gevecht” aan te gaan (of moest hij herstellen van zijn sof tegen SISSA 3?) Dit achttal moest maar eens de schade en schande van de eerste twee ronden wegpoetsen! Ze deden dat met verve, zo concludeerde onze voorman.

Ik nestelde mij aan bord 5 en werd al vlot voorzien van een kop koffie, geflankeerd door een bonbon. Echter, naast het bord was minimale ruimte om ook maar een schotel te kunnen plaatsen. Naar de wedstrijd:

De opstelling was als volgt, Gijs aan 1, Kris (WKK) aan 2, Henk van Es aan 3, Martin aan 4, ik aan 5 met naast mij Koos, de ANPARC aan 7 met tot slot mat-in-26. De ANPARC zou het wedstrijdverslag maken als hij een ippon zou scoren (Gijs fluisterde mij dit in) …. maar helaas, een volgende keer beter … daarover later meer. Gijs opende voortvarend door na het ruilen der dames een kwal op te halen. Hij marcheerde goed gemutst door de gangen, waarbij hij met regelmaat de riant gemeubileerde rookruimte  met een bezoek vereerde. Bij Kris was in eerste instantie weinig aan de hand, of, wat dan misschien vermeldenswaard is, de lichte stukken verdwenen na de Boedapester erg rap van het bord. Henk had een rustige opening, Martin nestelde zich in een Siciliaans fort, ik had snel een prettig voordeel in een andere vorm van het Siciliaans (3. Lb5), Koos lukte het om, in een Frans, zijn tegenstander twee dubbelpionnen aan te smeren, Fred opende rustig met de damepion (1. d4 2. Lf4 3. e3) en op het laatste bord verscheen de in beton gegoten Pirc (dit keer geen beslissingen vòòr de klok van twee uur!).

Ik kon na een zet of tien rustig rond-spatzieren, want mijn opponent had zich wel erg passief opgesteld. Met voortdurende druk in het centrum kon ik na ruim twintig zetten het punt in ontvangst nemen.

Het ging als volgt (Harry ten Klooster– Gerbrand Wijbenga): 1. e4 c5 2. Pf3 Pc6 3. Lb5 e6 4. 0-0 Pf6 5. Te1 d6 6.

c3 Ld7 7. d4 Db6 8. Lf1 h6 9. 9. e5 Pd5 10. c4 Pc7 11. exd6 Lxd6 12. d5 Pe7 13. Pc3 0-0 14. Pe5 Tad8 15. Dg4 Pf5

 Zwart staat al erg verdacht. Alles hangt en dat moet een keer mis gaan.

16. Pxd7 Txd7 17. Ld3 Te7 (stelt het materiaalverlies tijdelijk uit) 18. b3 Kh8 19. Lb2 f6 20. Dg6 Tff7 21. dxe6 Pxe6 22. Txe6! Lxh2† 23. Kxh2 Dxe6 24. Lxf5 1-0 Niet moeilijk, maar wel erg prettig om zo op voorsprong te komen.

Aan bord 7 was Fred de draad helemaal kwijtgeraakt. Hij stond met een plus, want de zwarte koningsstelling lag er luchtig bij. Wat hem bezielde om met zijn koning na een 0-0-0 naar het midden te bonjouren zal niemand ooit duidelijk worden, hemzelf ook niet. Onbegrijpelijk. Bedremmeld liep hij rond, vervuld van zelfhaat, mopperend op zichzelf en iedereen. Een nul! Nu heb ik GJ wel vaker als teamgenoot gehad, met wisselend succes, maar deze keer weerde hij zich kranig, ik koesterde zelfs hoop op een punt want hij schaakte zich naar een mooi voordeel. Het minuscule straaltje aan zelfvertrouwen was niet genoeg om door te pakken. Na een missertje vluchtte hij in remise, terwijl hij zo fraai stond! Toch complimenten voor zijn degelijke spel, zijn geduld.

 

Zie hier de stand bij Tagi Nadjafov – Geert-Jan Rosebeek (bord 8).

Stelling na 19. … Le6-g4. Er volgde 20. Dxe3 Dxe3 21. fxe3 Pd7 22. b4 Le6 23. Pg3 Pxg3 24. hxg3 Tac8 25. c4 c5 26. b5 Pb6 27. Tec1 Tfd8 28. Lf1

 28. … Td2? (-1.7) Het paard terug naar f6 was een beter plan om de ‘lone pion’ op e4 onder vuur te nemen.. 29. Pf3 Tb2 30. Pxe5 f6 31. Pf3 Tb4 en met instemming van de teamleider ½-½

Aan mijn linker zijde ging het ook verre van gesmeerd. Franse opening, maar dan niet volgens het boekje van Hanema. Nee, de zwarte stelling was van gammele kwaliteit. Wit kreeg voordeel, bouwde dit (met hulp van de zwarten) met strakke hand uit. Alle stukken ‘hingen’ als touwtjes aan elkaar, en toen wit de trekker overhaalde viel het zwarte kaartenhuis ineen. Ai ai, een achterstand van 2,5 – 1,5. Een beetje roestig, laten we het daar op houden.

Die achterstand werd groter toen Martin geen goed plan kon bedenken. Een te grote onderschatting van zijn eigen stelling resulteerde in een fout. Onze man was zeer ontstemd over al weer een nul en daarmee onze achterstand vergrotend tot twee punten. Het zou toch niet ….

Kris (midden, geflankeerd door Gijs en Henk) bracht Das Boot terug in de race door oud-burgervader van de gemeente Weststellingwerf Remco Heite terug te wijzen. Onze man uit Zuid heeft niet aan schaakkundigheid ingeboet en bracht na een wat vreemde dame-uitval van wit zijn stukken snel in actie, zij het met nuttige hulp van de ‘witten’. Zie hier de stelling na 20. Dd2-a5? Uit de partij Remco Heite – Kris Smeenk (bord 2).

Na een Boedapester verdwenen al snel alle lichte stukken van het bord. Met de laatste zet gaat de witte dame op een duister avontuur. Kris antwoordde resoluut met 20. … De5. Wit raakte de draad kwijt na 21. Dxc7 Dxb2† 22. Tc2 Dxa3 Zwart snaait nog een gezonde pion mee. 23. Thc1 Tfe8 24. Tc3 Da6 25. T1c2 h6 26. f4? d5 27. Tc5 d4 28. e4 d3 Het zwarte kleinnood snelt in rap tempo vooruit en brengt wit in verlegenheid. 29. Td2 Da1 Te5 Dd4 † Kf3 Txe5 fxe5 Dd7 Dd6 Dxd6 exd6 Txd6 e5 Td7 Ke4 Kf8 en wit had er genoeg van, 0-1.

In de wandelgangen werd opgevangen dat het vlaggeschip in Arnhem de winst reeds in de pocket had met 1,5-6,5. Het vlaggeschip was eerder klaar dan Das Boot!

Restte dus nog onze teamleider en onze nestor/invaller aan de borden 1 en 3. Gijs had, zoals ik eerder vermeldde een kwaliteit tegen een pion gewonnen. Toen ik hem bij de bar ontmoette was hij positief gestemd: ‘kansje op een punt’. Nu ken ik zijn overmoed, dus zo zeker was ik nog niet. Gijs gaf zijn kwal terug en belandde in de volgende stelling:

Gijs de Koning Gans – Willem de Beurs (bord 1)

Stelling na 12. cxd5.

 

Na zwarts antwoord 12. … Pd4 gaat wit voor kwaliteitswinst. Er volgde 13. Pxd4 exd4 14. e5 Pxd5 15. Lxd8 Txd8. Hoe eenvoudig kan schaken (in de vijfde klasse) zijn!

Gijs was optimistisch gestemd. Nu nog het voordeel uitbouwen. Na zet 26. Ke1 stond het aldus:

Nu volgt een interessante combinatie. 26. … c4!? 27. bxc4 Lb4! Wat nu? De kwaliteit werd teruggegeven met 28. Ta7 Pa2† 29. Kd1 Pxc1 30. Kxc1 Tc8 31. Kd1 bxc4 Ai, een misrekening; zie dit maar eens te winnen. Toen een paar zetten later de torens van het bord verdwenen ploeterde onze kopman nog tot zet 49, maar meer dan remise liet zwart niet toe. Dat was dan 4-3, met nog hoop op een matchpunt. Onder grote belangstelling werd de partij Henk van Schaik – Meine Wassenaar gevolgd. Meine had ergens al een remiseaanbod geplaatst, ware het niet dat we toen al drie nullen hadden geïncasseerd. Dat noopte onze nestor door te spelen. Het stond op rond de klok van vijven zo:

Henk zocht naar een winstweg en had al twee keer dezelfde stelling op het bord gehad (of Meine dat ook door had, weet ik niet). Het plan is niet zo eenvoudig. Henk besloot met de koning naar de zwarte pion te lopen en de witte pion naar h8 te loodsen. Het paard doet vervelend, maar het lukte Henk om verder te komen:

Het KNSB-tempo helpt wel (+30 seconden per zet). Meine speelde hier zijn pion op en Henk offerde direct zijn loper. De pion rent door en promoveert tot dame, uitkomend bij de volgende stand:

In deze stelling speelde Henk nog Kd5 en Meine schudde sportief de hand. Henk haalde daarmee het punt binnen. Eindstand 4-4.

 

Tjonger Aa Linde 2 (1643) – ZSG 2 (1617)  4-4

Willem de Beurs (1782) – Gijs de Koning Gans (1704)  ½-½

Remco Heite (1705) – Kris Smeenk (1717)  0-1

Meine Wassenaar (1669) – Henk van Schaik (1583)  0-1

Roel Kreulen (1677) – Martin Logtenberg (1574)  1-0

Gerbrand Wijbenga (1559) – Harry ten Klooster (1651)  0-1

Lieuwe Cnossen (1667) – Koos Hanema (1652)  1-0

Frits Heidinga (1532) -  Fred den Hoed (-)  1-0

Tagi Nadjafov (1550) – Geert-Jan Rosebeek (1440)  ½-½

Daarmee was het eerste matchpunt voor Das Boot binnengesleept. Omdat de trein maar één keer per uur het station van Wolvega aandoet, besloten we nog een vrijdagse eenheid te nuttigen. Met een flinke tred werd de tocht richting het station ingezet. Bij de lokale Jumbo haalde mat-in-26 een fles (witte) wijn die in de trein naar Zwolle, in twee etappes (Wolvega – Meppel en Meppel – Zwolle) werd geleegd. Het was een aangename en sfeervolle zaterdagmiddag. Onze volgende wedstrijd is pas zaterdag 9 februari 2019, uit naar Haren, dat op gelijke hoogte met ons staat (1 matchpunt, 7,5 bordpunt), maar daar had Haren twee wedstrijden voor nodig.

Harry ten Klooster

 

 


op 25-11-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG2
Vandaag stond de uitwedstrijd tegen ASA 2 op het programma. Dat ASA is een soort samenraapsel/afsplitsing van jeugdbolwerk De Toren, die in elk geval in numerieke zin het jeugdschaak van de afgelopen decennia hebben gedomineerd. Qua resultaten niet echt – de meeste zijn zo tussen de 1800 en 2000 terechtgekomen uiteindelijk – maar aan de toekomst van de schaakwereld heeft deze club zeker een positieve bijdrage geleverd. Ze werken hun thuiswedstrijden af in een locatie met de niet gehe Lees verder...
op 25-11-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Veel van de jonge heren, die tegenwoordig op vrijdagavond in de Terp rondhangen, zullen het niet weten maar eens ˗ lang geleden ˗ was er een tijd dat je rond je twintigste een niet te weigeren oproep kreeg om toe te treden tot de Grote Vaderlandse Krijsmacht, om daar voorbereid te worden op het onontkoombare binnenrukken der communistische horden. Je scheen er ˗ vooral volgens hen die e.e.a. al achter de rug hadden ˗ bovendien een ‘echte kerel’ van te worden. Een aantrekkelijk vo Lees verder...
op 15-11-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Zaterdag 3 november stond ZSG K2 voor de tweede zware opdracht van de competitie in KNSB 5 A, een thuiswedstrijd tegen het SISSA 2 van Sjoerd Rookus. Dat ook deze tegenstander wel eens een maatje te groot kon zijn, hadden we wel ingecalculeerd. Stiekem hoopten sommigen desalniettemin op een positief resultaat, gezien het (gemiddeld) minder grote ratingverschil dan vier weken ervoor tegen Zwolle Zuid.

In onze opstelling weinig verrassingen; Harry en Kris (eerste ronde verhinderd) debutee Lees verder...
op 14-11-2018 door GeW in Algemeen, Extern
In hoofdklasse B van de SOS-competitie stond gisteravond onze uitwedstrijd tegen de schaakvrienden uit Zutphen op het programma. “Het andere ZSG” speelt als een van de weinige clubs in de regio op maandag. Gelukkig lukte het onze captain ondanks de ongebruikelijke speeldag een representatief achttal op pad te sturen.

In een grijs verleden (1800 rated) ben ik nog eens bij een interne avond van Zutphen geweest, op bezoek bij Etienne G. Sindsdien is er wel wat veranderd. Een st Lees verder...
op 13-11-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
ASV 2 en Sjoerd Is Super Sissy Anticlimax 2 - waar kan die afkorting na vandaag anders voor staan?! - kwamen vandaag op bezoek voor hun externe wedstrijden tegen ZSG 1 en 2. Wat betreft de wedstrijd van ZSG 2 (sinds vandaag officieel: Das Boot) tegen SISSA was er al het nodige geschreven in de fameuze ZSG app, maar iemand, die toevallig teamleider was van dat SISSA, vond het nodig om zichzelf onder zijn eigen trashtalk uit te manoeuvreren en zichzelf op bord 4 te zetten. Onder luid boegeroep beg Lees verder...
op 04-11-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Afgelopen voorjaar werden de definitieve plannen gesmeed om tot een gezamenlijke doordeweekse competitie van de bonden SGS, OSBO en SGS te komen. Met vereende krachten werd de vormgeving van dit nieuwe competitiehuis een feit. De Promotieklasse op zaterdag is er niet meer. In plaats daarvoor zijn drie regionaal bepaalde hoofdklassen gekomen. Om de uiteindelijke kampioen te bepalen zullen de nummers 1 van de klassen de degens gaan kruisen. Lees verder...
op 23-10-2018 door Miklos in Algemeen, ZSG1, Extern
Hoe verscheurd kan een mens zijn… Vrijdag 19 oktober stond de Zwolse stadsderby ZSG 3 x Pegasus 2 op het programma. Ik ben dan wel (vooral op aandringen van Henk van Schaik) teamleider van ZSG 3, maar ik speel ook bij Pegasus. Hier wreekt zich schrijnend het feit dat ik de belangen van ZSG 3 tot elke prijs dien te bevorderen, maar dat ik ook de spelers van Pegasus als mijn schaakvrienden beschouw. Natuurlijk had ik, als ZSG-speler, een wenkbrauw opgetrokken toen ik hoorde dat Pegasus disp Lees verder...
op 21-10-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3


Met betrekking tot de opstellingen kunnen er nog kleine mutaties plaatsvinden. We zijn echter al een heel eind gevorderd en dit is een aardige leidraad. Lees verder...
op 19-09-2018 door Miklos in Algemeen, Extern
Komende zaterdag is er een open schaakdag bij de Kas van Kaat in Zwolle.

De locatie is voor het schaken absoluut origineel en oogt erg gezellig! Lees verder...
op 18-09-2018 door Miklos in Algemeen