Op zaterdag 28 september vertrok het vlaggenschip bij de start van het nieuwe seizoen voor een verre expeditie tegen HSP Veendam in Hoogezand. Compleet waren we niet, want Boris had familieverplichtingen en daardoor was Gijs supersub. Ferdinand was eveneens afwezig, maar die had het fatsoen om vooruit te spelen en alvast een punt binnen te halen. Bij aankomst bleek de auto met teamleider verlaat, maar aangezien er van HSP ook nog iemand onderweg was vanuit Zandvoort(!) begon de wedstrijd in zijn Lees verder...
op 29-09-2019 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1
Op 3 september is het voorstel om de interne competitie van Pegasus en ZSG voor elkaar open te stellen behandeld op de ALV van Pegasus. Er was wat discussie bij Pegasus, -met als belangrijkste zorg de beperkte zaalruimte-, maar het voorstel is aangenomen. Pegasus gaat het als proef een jaar instellen en volgend jaar evalueren.

Om aan de zorgen over de beperkte ruimte tegemoet te komen is er voor de spelers van buitenaf (ZZS en ZSG) een plafond ingesteld. Zijn er al zoveel aanm Lees verder...
op 16-09-2019 door Arjan in Algemeen
Aanstaande vrijdag 6 september wordt de traditionele simultaan tegen de clubkampioen nieuw leven ingeblazen. Ferdinand Binnendijk neemt het op tegen een legioen ZSG'ers, ZSG-achtigen en ZSG-gasten.Aanmelden is niet nodig, gewoon om 20:00 uur aanwezig zijn in ons clublokaal De Terp, Radewijnsstraat 1. Er zal een prijs zijn voor de speler die als eerste weet te winnen van Ferdinand, en voor de winnaar met de laagste KNSB-rating.

Deze traditie heeft een jaar stil gelegen omdat de kampioen Lees verder...
op 31-08-2019 door Ferdinand in Algemeen
Na een spannende competitie is het Zomerschaak uiteindelijk gewonnen door Henk Abels! Al jarenlang mogen we hem begroeten als trouw deelnemer aan de competitie. In de loop der jaren was hij vaak bovenin het klassement te vinden.  Dit was echter de eerste keer dat hij de titel wist te bemachtigen. De laatste partij werd met het kampioenschap al in de tas in stijl ook tot winst gevoerd. Miklós Hoffer en Ferdinand Binnendijk volgden op enige afstand.

 

  Lees verder...
op 26-08-2019 door Miklos in Algemeen, Zomerschaak
Op het ONK schaken in Dieren gaf een mooie ZSG delegatie acte de présence. Tristan en Henk speelden vorige week het zesrondige toernooi. Boris, Bas, Ferdinand kruisten de degens in de open groep (2100+ en jeugdtalenten). Sjoerd en Bram speelden in reservegroep A en Ineke in reservegroep C. De extreme hitte van de eerste week was ook in de speelzaal goed te voelen. De aanwezigheid van honderden hun uiterste best doende schakers maakte het ook allemaal niet beter. Gelukkig heeft het nie Lees verder...
op 02-08-2019 door Ferdinand in Algemeen
5 - René

4.5 - Miklós

4 - Henk, Ineke

3.5 - Ferdinand, Tristan

3 - Simon, Francis, Quinten

2.5 - Jesse, Piet, Edward

2 - Robert, Fred

1.5 - Gideon, Gijs, Maarten ten K.

1 - Arjan, Lex, Nathan, Roerd, Harry, Brian, Jan K., George

0.5 - Koen, Ronald, Andries, 

0 - Tobias, Joris, Anna, Jasper, Edzard, Gé, Reinier, Alfred, Wanda Lees verder...
op 10-05-2019 door Ferdinand in Algemeen, Intern

In de voorlaatste ronde van de KNSB-campagne kwam laagvlieger WSG 2 op bezoek in de Terp. Het was essentieel dat ze niet van ons zouden winnen, want dan konden er nog allerlei nare dingen gebeuren zoals degradatie. Hun topscoorster (is dat vrouwelijk voor topscorer?) liet verstek gaan vanwege iets banaals als een dispuutfeest, gelukkig waren wij voor de verandering eens wél in de sterkste opstelling, dat wil zeggen, op papier. Het bewijs dat niet alleen rating veel betekenis heeft, maar ook andere zaken zoals routine of geen koffie meer in huis hebben op een KNSB-zaterdagochtend, werd geleverd door Ronald: 1.e4 c6 2.Pf3 d5, een mooi moment om erachter te komen dat je tegenstander op zet 1 een stapje minder ver oprukte met de c-pion dan je dacht. Gelukkig heeft Ronald daar ook wel eens theorie bekeken en kon nog "vluchten" naar een licht voordelig doch zeer slaapverwekkend eindspel.

Op maar liefst vijf andere borden werd wel een Siciliaan gespeeld. Bij mij een houtje-touwtje Taimanov 1.e4 c5 2.Pf3 Pc6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 e6 5.Pxc6!? waar ik, niet gehinderd door enige kennis, een redelijke stelling wist te bereiken. Boris kreeg een versnelde draak, 1.e4 c5 2.Pf3 g6, met de nadruk op 'kreeg' want voor Maroczy bind adepten is dit een walk in the park. Al is een walk in the park nog relatief energieverspillend in vergelijking met Boris' nieuwe transportmiddel, de e-bike. 

Van ZSG 1 - WSG 2 was Miklos als eerste klaar. In een prima stelling probeerde hij een cheap shot, dat werd gezien en nu stond hij aangekrant. Met een flink elo-overwicht kun je nog doen alsof het allemaal de bedoeling was en wie weet krijg je een remise-aanbod. Zo ook bij deze partij en het wereldrecord remise aannemen werd weer met een paar honderdste aangescherpt. Het is nu de vraag wanneer Anish Giri een poging gaat doen om het wereldrecord terug te pakken..

Ondertussen stroomde de andere helft van de zaal leeg (oh shit, mat/pat/rook count/stukverlies en hup naar de bar) en daar was het dan al snel erg gezellig. Een zeer jeugdig Assen 3 had snel de matchpunten in de tas maar dat mocht de pret niet drukken: Das Boot is gehandhaafd in de 5de klasse, daar moest op gedronken worden en ondertussen moest ook nog even het talententeam van Assen op de foto voor het thuisfront. Robert had er nog eentje mat gekregen maar Ineke, Gijs en GJ waren niet opgewassen tegen het aanstormende jeugdgeweld.

Van de overige partijen heb ik maar weinig meegekregen behalve een paar stellingen.
Bij Bart schommelde de evaluatie net zo hard als het weertype van vandaag: zon op zet 3, sneeuw op zet 5, hagel op zet 10, zon op zet 15, etc. etc.
Bij Albert stond constant van alles in, leek het wel. Op een gegeven moment had hij zelfs een dame én een Q maar er hing van alles met schaak ook. Erg lastig om als langslopende toeschouwer de juiste conclusies te trekken. 
Bij René ging het met harde hand richting de kingkong. Het zwarte initiatief op de damevleugel werd volledig geblokkeerd op veld d4 en vanaf daar keek een batterij schuine helemaal naar h8. De kenners zijn het er niet over eens of dit nou een strategische demonstratie was of toch meer een epische matpaalactie, de waarheid ligt vermoedelijk ergens in het midden.

Jan had het lastig ondanks het bezit van het loperpaar. Door het centrum kwam een lawine aanstormen en daar was de stelling van Jan niet op berekend helaas. Dat wat dan ook meteen de enige nul. De moeilijke partijen (Bart, Ronald en ik) werden alledrie in Zwols voordeel beslist, niet echt vanwege flitsend spel maar wel door mentale hardheid. De soepele overwinningen van Boris en René en de halfjes van Miklos en Albert (wederzijdse mayhem wikkelde af naar eindspel ongelijke lopers) daarbij opgeteld leverden een fraaie 6-2 overwinning op.

Hier de overwinning aan bord 1. Het was een moeizaam gevecht onder meer doordat 27.Lc4 als een totale verrassing kwam. Het winnende plan in het eindspel bestond uit het afruilen van h&g tegen f&e zodat de overgebleven zwakke broeder op d5 in de scope van mijn koning stond.

Voor ZSG geen dispuutfeest maar keiharde evaluatie... bij de Gandhi. 
Waar ging het mis dit seizoen? Hoeveel nummer 1 zetten heeft Boris gedaan? Waarom rijdt Boris in hemelsnaam op een e-bike? Wat vinden we van islamitische staten, Forum voor Democratie en remise spelen tegen 'niemand'? Vragen, vragen, vragen.. De volgende (en laatste) ronde van het filosofisch open podium 2018/2019 staat gepland op 11 mei. Dan spelen we overdag om Ronald Keizers baard tegen Zevenaar.


op 14-04-2019 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1, ZSG2
‘Drie keer in één seizoen een uitwedstrijd bij VSG in Ermelo! Wat hebben we in godsnaam gedaan dat Caïssa ons zo straft?’ dacht ik. ‘Er zijn schakers die zich voor minder aan de balken hebben gehangen!’ Het militair tehuis, aan de weg richting Speuld en Drie, was het symbool geworden van het aflopende seizoen van de Roeiboot: grotendeels succesvol, met hoogtepunten als onze uit-overwinning op VSG 3 (Anna’s torenwinst!), maar soms ook rampzali Lees verder...
op 11-04-2019 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Sinds een jaar of wat doen we in de OSBO aan gezamenlijke slotrondes, de kers op de taart van de doordeweekse avondcompetitie - mits goed georganiseerd, zo leert de ervaring. Het Denksportcentrum was natuurlijk episch voor dit soort gelegenheden, maar ook in de Terp kan het dus prima. Note to self: voortaan eerder de deur naar buiten open zetten voor frisse lucht. We willen natuurlijk niet dat de schaakwereld een imago krijgt van, hoe schreef Gé het ook weer, naar oud zweet ruikende Lees verder...
op 07-04-2019 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Uitslagen ronde 1 laatste cyclus:

Brian - Miklos 0-1Simon - Piet 1-0Joris - René 0-1Gideon - Edward 1/2-1/2Maarten ten K. - Jesse 1/2-1/2Nathan - Jasper 1-0Tristan - Ferdinand 0-1

Stand:

1.0 Miklos, Simon, René, Nathan, Ferdinand0.5 Gideon, Edward, Maarten ten K, Jesse0 Alle anderen, zoals Magnus Carlsen Lees verder...
op 29-03-2019 door Ferdinand in Algemeen, Intern