Op zaterdag 28 september vertrok het vlaggenschip bij de start van het nieuwe seizoen voor een verre expeditie tegen HSP Veendam in Hoogezand. Compleet waren we niet, want Boris had familieverplichtingen en daardoor was Gijs supersub. Ferdinand was eveneens afwezig, maar die had het fatsoen om vooruit te spelen en alvast een punt binnen te halen. Bij aankomst bleek de auto met teamleider verlaat, maar aangezien er van HSP ook nog iemand onderweg was vanuit Zandvoort(!) begon de wedstrijd in zijn Lees verder...
op 29-09-2019 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1
Op 3 september is het voorstel om de interne competitie van Pegasus en ZSG voor elkaar open te stellen behandeld op de ALV van Pegasus. Er was wat discussie bij Pegasus, -met als belangrijkste zorg de beperkte zaalruimte-, maar het voorstel is aangenomen. Pegasus gaat het als proef een jaar instellen en volgend jaar evalueren.

Om aan de zorgen over de beperkte ruimte tegemoet te komen is er voor de spelers van buitenaf (ZZS en ZSG) een plafond ingesteld. Zijn er al zoveel aanm Lees verder...
op 16-09-2019 door Arjan in Algemeen
Aanstaande vrijdag 6 september wordt de traditionele simultaan tegen de clubkampioen nieuw leven ingeblazen. Ferdinand Binnendijk neemt het op tegen een legioen ZSG'ers, ZSG-achtigen en ZSG-gasten.Aanmelden is niet nodig, gewoon om 20:00 uur aanwezig zijn in ons clublokaal De Terp, Radewijnsstraat 1. Er zal een prijs zijn voor de speler die als eerste weet te winnen van Ferdinand, en voor de winnaar met de laagste KNSB-rating.

Deze traditie heeft een jaar stil gelegen omdat de kampioen Lees verder...
op 31-08-2019 door Ferdinand in Algemeen
Na een spannende competitie is het Zomerschaak uiteindelijk gewonnen door Henk Abels! Al jarenlang mogen we hem begroeten als trouw deelnemer aan de competitie. In de loop der jaren was hij vaak bovenin het klassement te vinden.  Dit was echter de eerste keer dat hij de titel wist te bemachtigen. De laatste partij werd met het kampioenschap al in de tas in stijl ook tot winst gevoerd. Miklós Hoffer en Ferdinand Binnendijk volgden op enige afstand.

 

  Lees verder...
op 26-08-2019 door Miklos in Algemeen, Zomerschaak
Op het ONK schaken in Dieren gaf een mooie ZSG delegatie acte de présence. Tristan en Henk speelden vorige week het zesrondige toernooi. Boris, Bas, Ferdinand kruisten de degens in de open groep (2100+ en jeugdtalenten). Sjoerd en Bram speelden in reservegroep A en Ineke in reservegroep C. De extreme hitte van de eerste week was ook in de speelzaal goed te voelen. De aanwezigheid van honderden hun uiterste best doende schakers maakte het ook allemaal niet beter. Gelukkig heeft het niet veel deelnemers gedwongen tot een vroegtijdige opgave.
Het toernooi is altijd erg strak georganiseerd, met een fijne analyseruimte waar velen met een eenheid erbij hun partij bespreken, maar ook Tour de France, Formule 1, WK zwemmen etc. kijken. Er zijn elke dag consumptiebonnen te verdienen met een schaakprobleem en voor wie na de partijen nog energie heeft zijn er nevenactiviteiten zoals popquiz en blitz.
 
Henk van Schaik was op voorhand een van de favorieten van zesrondig 2. In de tweede ronde kwam er zand in de machine, en in ronde 3 ging het in een gewonnen stelling helemaal mis. In de daaropvolgende rondes rechtte hij de rug en eindigde alsnog in het geld - vanaf 4 uit 6 wint men een prijs in het zesrondig.
Tristan had zichzelf een uitdaging gegeven in zesrondig 1. Tegen het 2100-geweld kon hij geen potten breken en tegen Johnny Paans ging het mis in een zeer interessant duel Ben-Oni. Wel haalde hij een fraaie overwinning met even epische analyse in het café - "je moet paard maal doen, paard maal! Ohhhh wat doe je nu!!". Ronde 2 had zijn tegenstander zich afgemeld en ronde 6 liet hij zelf verstek gaan, dus voor hem werd het slechts vierrondig.
 
In de reservegroep C deed Ineke goede zaken in de 1500-weddenschap met Fred. Ze won o.a. van de veel sterkere Daan van Pel, die qua kloktempo erg voortvarend te werk ging waar de stelling wat precisie vereiste. Toen er een lawine van zes breed (c t/m h) op zijn arme toren af kwam besefte hij wat hij had aangericht en gaf op. Vandaag, op 1 augustus, won Ineke nog van Armin Kohlrausch, die sinds 1 augustus door het leven gaat als 1735-achtige. Een mooie scalp en 5.5/9 gescoord. 
 
In de open groep startten de ZSG-matadoren alledrie stroef maar werden alsnog mooie resultaten geboekt. De beste prestatie werd geleverd door Boris, die twee IM's wist op te knopen. De eerste was Suvrajit Saha, een schaaknomade die de wereld over reist om ruilslav te spelen in allerlei vormen, een bijzondere hobby vooral aangezien hij er niet al te veel van kent. Hij kon het ook niet opbrengen om taai te verdedigen, in een al behoorlijk matige stelling gaf hij op zet 18 mat in 1 weg.
 
 IM scalp scoren - Boris tegen Herman Grooten. Foto KNSB.
 
De ronde daarna werd Herman Grooten (de neef van) verslagen. Een blik op de elo-kaart, en een lange rokade als laatste uitslagen, vertelden deze man dat hij verliespogingen moest blijven ondernemen in een remise-eindspel, en zo geschiedde het uiteindelijk. De scorekaart werd aangevuld met diverse halfjes tegen op papier sterkere tegenstanders tot een mooi totaal van 5 uit 9.
 
Ferdinand in de keepstand tegen Tom Bus. Foto Harry Gielen / KNSB.
 
Ik was zelf erg matig gestart, met ook een paar nullen die een direct gevolg waren van te weinig boek-kennis. In ronde drie had ik nog wel remise geschoven tegen die ruilslav-IM, dat begon met 1.d4 d5 2.c4 c6 3.Pf3 Pf6 4.cxd5 cxd5 5.Pc3 Pc6 6.e3. Het eerste punt kwam pas in ronde 7 binnen tegen Loek van der Hagen, en met een strakke overwinning op FM Wim Heemskerk in ronde 8 kon ik de opgebouwde ratingmin zelfs nog wegpoetsen.
 
Bas trasht FM Tom de Jong. Foto KNSB
 
Bas had een goed toernooi tot aan de laatste ronde, waar hij op een livebord een heel punt door de gootsteen spoelde. Onderweg werd nog wel een FM gekielhaald die iets wegblunderde, en deze overwinning op Loek van der Hagen mocht er ook zijn:
 
In reservegroep A stond de clash tussen Sjoerd en Bram op het menu in ronde 9. "Een mooie salonnul" werd voorspeld door Bram - trashtalk is onze club niet vreemd - die opende met 1.d3!? Enig voordeel werd met deze openingszet uiteraard niet behaald, sterker nog, Bram moest alle zeilen bijzetten om niet in het eindspel kopje onder te gaan. Voor Sjoerd viel de prestatiepiek in de tweede week, met daarbij een lekkere overwinning tegen Kaz Haans (2000+) als hoogtepunt. Voor Bram liep het schaaktechnisch allemaal wat minder dit toernooi. Oud-ZSG'er Thomas Manschot wist hem nog te verrassen in ronde 6.
 
Als er nog partijposts of partijfragmentposts volgen van Sjoerd, Bram, Ineke, Henk of Tristan zal ik die in het verslag opnemen!

op 02-08-2019 door Ferdinand in Algemeen
5 - René

4.5 - Miklós

4 - Henk, Ineke

3.5 - Ferdinand, Tristan

3 - Simon, Francis, Quinten

2.5 - Jesse, Piet, Edward

2 - Robert, Fred

1.5 - Gideon, Gijs, Maarten ten K.

1 - Arjan, Lex, Nathan, Roerd, Harry, Brian, Jan K., George

0.5 - Koen, Ronald, Andries, 

0 - Tobias, Joris, Anna, Jasper, Edzard, Gé, Reinier, Alfred, Wanda Lees verder...
op 10-05-2019 door Ferdinand in Algemeen, Intern
In de voorlaatste ronde van de KNSB-campagne kwam laagvlieger WSG 2 op bezoek in de Terp. Het was essentieel dat ze niet van ons zouden winnen, want dan konden er nog allerlei nare dingen gebeuren zoals degradatie. Hun topscoorster (is dat vrouwelijk voor topscorer?) liet verstek gaan vanwege iets banaals als een dispuutfeest, gelukkig waren wij voor de verandering eens wél in de sterkste opstelling, dat wil zeggen, op papier. Het bewijs dat niet alleen rating veel bet Lees verder...
op 14-04-2019 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1, ZSG2
‘Drie keer in één seizoen een uitwedstrijd bij VSG in Ermelo! Wat hebben we in godsnaam gedaan dat Caïssa ons zo straft?’ dacht ik. ‘Er zijn schakers die zich voor minder aan de balken hebben gehangen!’ Het militair tehuis, aan de weg richting Speuld en Drie, was het symbool geworden van het aflopende seizoen van de Roeiboot: grotendeels succesvol, met hoogtepunten als onze uit-overwinning op VSG 3 (Anna’s torenwinst!), maar soms ook rampzali Lees verder...
op 11-04-2019 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Sinds een jaar of wat doen we in de OSBO aan gezamenlijke slotrondes, de kers op de taart van de doordeweekse avondcompetitie - mits goed georganiseerd, zo leert de ervaring. Het Denksportcentrum was natuurlijk episch voor dit soort gelegenheden, maar ook in de Terp kan het dus prima. Note to self: voortaan eerder de deur naar buiten open zetten voor frisse lucht. We willen natuurlijk niet dat de schaakwereld een imago krijgt van, hoe schreef Gé het ook weer, naar oud zweet ruikende Lees verder...
op 07-04-2019 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Uitslagen ronde 1 laatste cyclus:

Brian - Miklos 0-1Simon - Piet 1-0Joris - René 0-1Gideon - Edward 1/2-1/2Maarten ten K. - Jesse 1/2-1/2Nathan - Jasper 1-0Tristan - Ferdinand 0-1

Stand:

1.0 Miklos, Simon, René, Nathan, Ferdinand0.5 Gideon, Edward, Maarten ten K, Jesse0 Alle anderen, zoals Magnus Carlsen Lees verder...
op 29-03-2019 door Ferdinand in Algemeen, Intern