Speelschema en uitslagen ZSG 1 KNSB 3B 2017-2018

KNSB 3B 2017-2018 uitslagen en stand

DatumThuis UitUitslag
16 september 2017 WSG - ZSG 5 - 3
7 oktober 2017 ZSG - Staunton 5½ -  2½ 
4 november 2017 Spaskky's - ZSG 4½ -  3½
25 november 2017 ZSG - DSG Pallas 2 - 6 
16 december 2017 ZSG - Philidor 1847 3 5 - 3 
3 februari 2018 Schaakwoude - ZSG 4 - 4 
10 maart 2018 ZSG - HSP/Veendam 5 - 3 
7 april 2018 Qonnected Hardenberg 2 - ZSG 3½ - 4½ 
21 april 2018 ZSG - SG Max Eeuwe 2  

 

 

In hoofdklasse B van de SOS-competitie stond gisteravond onze uitwedstrijd tegen de schaakvrienden uit Zutphen op het programma. “Het andere ZSG” speelt als een van de weinige clubs in de regio op maandag. Gelukkig lukte het onze captain ondanks de ongebruikelijke speeldag een representatief achttal op pad te sturen.

In een grijs verleden (1800 rated) ben ik nog eens bij een interne avond van Zutphen geweest, op bezoek bij Etienne G. Sindsdien is er wel wat veranderd. Een st Lees verder...
op 13-11-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
ASV 2 en Sjoerd Is Super Sissy Anticlimax 2 - waar kan die afkorting na vandaag anders voor staan?! - kwamen vandaag op bezoek voor hun externe wedstrijden tegen ZSG 1 en 2. Wat betreft de wedstrijd van ZSG 2 (sinds vandaag officieel: Das Boot) tegen SISSA was er al het nodige geschreven in de fameuze ZSG app, maar iemand, die toevallig teamleider was van dat SISSA, vond het nodig om zichzelf onder zijn eigen trashtalk uit te manoeuvreren en zichzelf op bord 4 te zetten. Onder luid boegeroep beg Lees verder...
op 04-11-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Afgelopen voorjaar werden de definitieve plannen gesmeed om tot een gezamenlijke doordeweekse competitie van de bonden SGS, OSBO en SGS te komen. Met vereende krachten werd de vormgeving van dit nieuwe competitiehuis een feit. De Promotieklasse op zaterdag is er niet meer. In plaats daarvoor zijn drie regionaal bepaalde hoofdklassen gekomen. Om de uiteindelijke kampioen te bepalen zullen de nummers 1 van de klassen de degens gaan kruisen. Lees verder...
op 23-10-2018 door Miklos in Algemeen, ZSG1, Extern
Zaterdag 10 maart ontvingen we HSP/Veendam in de Terp. Onder toeziend oog van flink wat ZSG-achtige toeschouwers (waarvoor hulde!) traden de volgende acht matadoren aan, natuurlijk nadat onze bord 1, 6 en 8 spelers aan elkaar waren voorgesteld:

1. Caspar2. Ferdinand3. Boris4. Ronald5. Miklos6. Bart7. Chris8. Jan W.

Ik was een keer zelf als eerste klaar. Tegenstander stond onder positionele druk (vervelend, maar lang niet doorslaggevend) en haalde wat plannen door elkaar: koning Lees verder...
op 11-03-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Voor het derde achtereenvolgende jaar ondernamen we onze wintertocht naar Damwâld voor het treffen met de plaatselijke FC. Net als de eerste keer zaten we in het clubhonk van de schaatsvereniging, een prima locatie. Provinsje Fryslân heeft het wegennetwerk in het noordoostelijke deel wat onder handen genomen, en nu loopt er een tweebaansweg zonder stoplichten en andersoortige obstakels, zoals dorpjes met 30-zones, van Drachten naar Dokkum. Een flinke verbetering!

De keuken h Lees verder...
op 04-02-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Kelderkraker in Zwols voordeel beslist

Afgelopen zaterdag kwamen de schaakvrienden van Philidor 3 op bezoek voor wat we helaas een degradatiekraker mochten noemen. Gedurende de campagne 2017/2018 hadden we nog maar twee schamele matchpunten verzameld, en die kwamen binnen tegen een ‘onthoofd’ Staunton waar Jonas Hilwerda (2200) niet meedeed.

Scoren was het devies, en als onze tegenstanders ook een ANPARC/opstelling-goeroe hadden, dan hadden ze Bram op het hoogste wi Lees verder...
op 17-12-2017 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Er zijn nogal wat mutaties geweest in ZSG 1, er is per saldo een half team vervangen. Gemiddeld is het team wat minder sterk dan vorig seizoen, door het vertrek van de megakleppers Frijling en Mellema. Handhaving is echter een heel reëel doel. Tot nu toe blijkt dat ook. Na een zwakke ouverture tegen Winterswijk volgde een heel wat geslaagder optreden tegen Staunton. Als het nog beter gaat dan kan het doel natuurlijk worden bijgesteld. Dat is hoe de hazen lopen in het schaken. Lees verder...
op 10-10-2017 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1
ZSG – Sneek 5-3

Het moet een komisch gezicht geweest zijn: twee zeer gehaaste voetgangers door de Enkstraat zich voortbewegend, die dan wijkcentrum De Enk binnenlopen om erachter te komen dat ze elkaars tegenstander zijn. Het was mijn tegenstander niet, maar het was een redelijke gok. De gehaaste voetganger leek namelijk qua kledingkeuze op Epishin, zeg maar een soort schaker. Al grist een beetje schaker geen pionnen bij de tegenstander weg in tijdnood, en Epishin deed dat in Arn Lees verder...
op 02-04-2017 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Gisteren stond de kraker tegen medefavoriet Emanuel Lasker op het programma. Beide teams waren in ratingslagorde opgesteld, uitgaande van eigen krachten. Ik kan me niet heugen dat ZSG 1 vóór gister ooit met een gemiddelde rating van maar liefst 2064 aantrad. Hulde aan de Hoogeveensche boys, die maar mooi weer 1.5 uit 2 binnenhaalden, en aan Fred die al een half jaar met de bezetting van deze pot bezig was.

Bij de Gandhi werd besloten dat er maar weer eens een verslag moest Lees verder...
op 05-02-2017 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1

Vandaag stond de thuiswedstrijd tegen SISSA 3 op de rol. Het was een gezellige middag in de Enk, met een schaakmatch + flink wat supporters, een bridgematch en wat techniektafels waar huishoudelijke apparaten van buurtbewoners gerepareerd werden.

Natuurlijk gaat dit verslag niet te veel over schaken, want daar snap ik maar weinig van. Sommige partijen staan al op het gastenboek en er komt vast nog wel wat bij.

Bord 3, daar zat zoals verwacht Edim Salihbegovic, ingeschat als mogelijke kanonnensloper. Daar hadden we Sjoerd dus neergezet en die pakte geheel volgens tactisch plan een soepele nul. Volgende keer moeten we het tactisch plan misschien wat aanpassen zodat Sjoerd niet steeds de IJssel in hoeft.

Aan bord 2 zat de ziekenboeg: een vervelend lang aanhoudende longontsteking namens ZSG tegen een SISSA-speler met heftige diarree, mogelijk door voedselvergiftiging zoals uitgebreid werd besproken op de gang met de deur open. Deze partij begon met een dubieus Lxf7 systeem maar tegen niet-GM’s kun je in principe alles spelen blijkt maar weer. Arnold creërde controle over veld e5 en lanceerde al het zware spul naar de zwarte koning. De zwartspeler had er zijn buik vol van en gaf maar op.

Prognose maken was deze keer onbegonnen werk, met veel ingewikkelde stellingen. Daarom sloeg ik maar remise af na dameruil, ook al was dat niet helemaal gerechtvaardigd op basis van de stelling. Bram won in een klassieke KID een stuk op de damevleugel, en werd net/net niet mat gezet aan de andere kant. Bij de rest waren de kansen ongeveer in balans: Bart en Ronald gelijk-achtig met een, voor zwart-begrippen, prettige stelling. Bij Boris en Piet lastiger.

Maar net toen ik remise uit de weg ging kwamen de punten binnen: Boris blies een gammel huisje omver, Bart kreeg wat cadeau, Piet speelde remise, Bram forceerde dameruil – voor veel KID-zwartstellingen is dat de nekslag, vooral met een stuk minder. Dat is 4.5 – 1.5 voorsprong, wat goed uitkwam want verder dan een symbolisch voordeel (loper tegen paard, 2 vleugels) kwam ik ook niet. Ronald had ondertussen twee pionnen buitgemaakt en liet de tegenstander kansloos in het toreneindspel.

Ronald’s partij werd door wat schaakvolk vanaf het halletje gadegeslagen, inclusief commentaar van de allang uitgeschaakte experts. Onderwerp was niet zozeer de stelling want die was allang uit, meer dingen als: “Onze man ziet eruit alsof hij nu Kg3 gaat spelen en daarna alleen nog maar h4-h5-h6-h7-h8”, aldus mijn tegenstander. Ik: “Onze man ziet eruit alsof hij die promotie toe gaat laten, dan daar de toren offert en ondertussen met a en b op de derde rij staat.” Beide uitspraken waren trouwens waar. Er schuilt een Jan Gustafsson in ons allemaal.

Aan kop na ronde 5 is het razend spannend:
Almelo: 8 – 23
ZSG: 7 – 23 
GC3: 6 – 24 
E.Lasker: 6 – 22.5
Sneek: 6 – 19

Onze vaste schaakanalist, we noemen hem Steve, zei nog dingen als: “elke wedstrijd vanaf nu is een finale op zich”, “het schaakbord is vierkant”, “tegen Emanuel Lasker moeten we er weer staan”, en “spelers met voedselvergiftiging zijn meestal niet 100% fit”. Dat laatste is natuurlijk een waarheid als een niet helemaal gare koe.


op 18-12-2016 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1