Speelschema en uitslagen ZSG 1 KNSB 3B 2017-2018

KNSB 3B 2017-2018 uitslagen en stand

DatumThuis UitUitslag
16 september 2017 WSG - ZSG 5 - 3
7 oktober 2017 ZSG - Staunton 5½ -  2½ 
4 november 2017 Spaskky's - ZSG 4½ -  3½
25 november 2017 ZSG - DSG Pallas 2 - 6 
16 december 2017 ZSG - Philidor 1847 3 5 - 3 
3 februari 2018 Schaakwoude - ZSG 4 - 4 
10 maart 2018 ZSG - HSP/Veendam 5 - 3 
7 april 2018 Qonnected Hardenberg 2 - ZSG 3½ - 4½ 
21 april 2018 ZSG - SG Max Eeuwe 2  

 

 

In hoofdklasse B van de SOS-competitie stond gisteravond onze uitwedstrijd tegen de schaakvrienden uit Zutphen op het programma. “Het andere ZSG” speelt als een van de weinige clubs in de regio op maandag. Gelukkig lukte het onze captain ondanks de ongebruikelijke speeldag een representatief achttal op pad te sturen.

In een grijs verleden (1800 rated) ben ik nog eens bij een interne avond van Zutphen geweest, op bezoek bij Etienne G. Sindsdien is er wel wat veranderd. Een st Lees verder...
op 13-11-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
ASV 2 en Sjoerd Is Super Sissy Anticlimax 2 - waar kan die afkorting na vandaag anders voor staan?! - kwamen vandaag op bezoek voor hun externe wedstrijden tegen ZSG 1 en 2. Wat betreft de wedstrijd van ZSG 2 (sinds vandaag officieel: Das Boot) tegen SISSA was er al het nodige geschreven in de fameuze ZSG app, maar iemand, die toevallig teamleider was van dat SISSA, vond het nodig om zichzelf onder zijn eigen trashtalk uit te manoeuvreren en zichzelf op bord 4 te zetten. Onder luid boegeroep beg Lees verder...
op 04-11-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Afgelopen voorjaar werden de definitieve plannen gesmeed om tot een gezamenlijke doordeweekse competitie van de bonden SGS, OSBO en SGS te komen. Met vereende krachten werd de vormgeving van dit nieuwe competitiehuis een feit. De Promotieklasse op zaterdag is er niet meer. In plaats daarvoor zijn drie regionaal bepaalde hoofdklassen gekomen. Om de uiteindelijke kampioen te bepalen zullen de nummers 1 van de klassen de degens gaan kruisen. Lees verder...
op 23-10-2018 door Miklos in Algemeen, ZSG1, Extern
Zaterdag 10 maart ontvingen we HSP/Veendam in de Terp. Onder toeziend oog van flink wat ZSG-achtige toeschouwers (waarvoor hulde!) traden de volgende acht matadoren aan, natuurlijk nadat onze bord 1, 6 en 8 spelers aan elkaar waren voorgesteld:

1. Caspar2. Ferdinand3. Boris4. Ronald5. Miklos6. Bart7. Chris8. Jan W.

Ik was een keer zelf als eerste klaar. Tegenstander stond onder positionele druk (vervelend, maar lang niet doorslaggevend) en haalde wat plannen door elkaar: koning Lees verder...
op 11-03-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Voor het derde achtereenvolgende jaar ondernamen we onze wintertocht naar Damwâld voor het treffen met de plaatselijke FC. Net als de eerste keer zaten we in het clubhonk van de schaatsvereniging, een prima locatie. Provinsje Fryslân heeft het wegennetwerk in het noordoostelijke deel wat onder handen genomen, en nu loopt er een tweebaansweg zonder stoplichten en andersoortige obstakels, zoals dorpjes met 30-zones, van Drachten naar Dokkum. Een flinke verbetering!

De keuken h Lees verder...
op 04-02-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Kelderkraker in Zwols voordeel beslist

Afgelopen zaterdag kwamen de schaakvrienden van Philidor 3 op bezoek voor wat we helaas een degradatiekraker mochten noemen. Gedurende de campagne 2017/2018 hadden we nog maar twee schamele matchpunten verzameld, en die kwamen binnen tegen een ‘onthoofd’ Staunton waar Jonas Hilwerda (2200) niet meedeed.

Scoren was het devies, en als onze tegenstanders ook een ANPARC/opstelling-goeroe hadden, dan hadden ze Bram op het hoogste wi Lees verder...
op 17-12-2017 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Er zijn nogal wat mutaties geweest in ZSG 1, er is per saldo een half team vervangen. Gemiddeld is het team wat minder sterk dan vorig seizoen, door het vertrek van de megakleppers Frijling en Mellema. Handhaving is echter een heel reëel doel. Tot nu toe blijkt dat ook. Na een zwakke ouverture tegen Winterswijk volgde een heel wat geslaagder optreden tegen Staunton. Als het nog beter gaat dan kan het doel natuurlijk worden bijgesteld. Dat is hoe de hazen lopen in het schaken. Lees verder...
op 10-10-2017 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1
ZSG – Sneek 5-3

Het moet een komisch gezicht geweest zijn: twee zeer gehaaste voetgangers door de Enkstraat zich voortbewegend, die dan wijkcentrum De Enk binnenlopen om erachter te komen dat ze elkaars tegenstander zijn. Het was mijn tegenstander niet, maar het was een redelijke gok. De gehaaste voetganger leek namelijk qua kledingkeuze op Epishin, zeg maar een soort schaker. Al grist een beetje schaker geen pionnen bij de tegenstander weg in tijdnood, en Epishin deed dat in Arn Lees verder...
op 02-04-2017 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1

Gisteren stond de kraker tegen medefavoriet Emanuel Lasker op het programma. Beide teams waren in ratingslagorde opgesteld, uitgaande van eigen krachten. Ik kan me niet heugen dat ZSG 1 vóór gister ooit met een gemiddelde rating van maar liefst 2064 aantrad. Hulde aan de Hoogeveensche boys, die maar mooi weer 1.5 uit 2 binnenhaalden, en aan Fred die al een half jaar met de bezetting van deze pot bezig was.

Bij de Gandhi werd besloten dat er maar weer eens een verslag moest komen, als nodige schaak-technische aanvulling op de bijdrages van de razende reporter eerder vandaag. Dit verslag gaat dus over schaken, maar er gebeurde véél en veel meer dit weekend en dat willen we de 100000 trouwe F5-ers op dit gastenboek niet onthouden. Was er drank in het spel? Ja, heel veel.

Het schaken begon al vrijdagavond met een dikke overwinning van het tweede. Don Leo en Andries waren er ook, en hun tripelconsumptie na afloop lag zó hoog dat dat zomaar van invloed had kunnen zijn op de aanwezigheid en prestaties van Andries de dag erna. Gelukkig bleek dat hij het station op eigen kracht had weten te vinden en, mede dankzij bekenden in de trein, zelfs bij het goede station was uitgestapt. 
Leo was ook niet helemaal fris meer om half 1. Uit beleefdheid had hij de vier bieren van zijn sympathieke tegenstander niet afgeslagen. Nog een paar rondjes verder trok hij de conclusie dat hij maar beter niet een auto kon gaan besturen. Plan B was de leuning achteruit zetten, een dekentje pakken en in de auto overnachten. ’s ochtends even naar Hoogeveen om tanden te poetsen, schone boxershort aantrekken, en dan door naar Haren om daar te schaken. 
Dat noemen we toewijding aan het schaakspel, klasse!

Niet voor de eerste keer dit seizoen ging de reis naar een klein noord-Fries plaatsje ver verwijderd van pinautomaten, supermarkten en het nationale snelwegen-netwerk. De telefoon van Boris had een shortcut gevonden. “Sla hier linksaf naar Bitgumerdyk”. ‘Is hier een afslag dan? Dit lijkt nog het meest op de oprit van een erf. Nouja, we zijn toch op tijd. Kunnen het wel proberen’. Dwars door de rimboe, 60-weggetjes en rare bochten maar wél twee minuten sneller dan Google maps.

De locatie, de aardappelbeurs, is een sfeervolle schaakgelegenheid. Leuke bar erbij die tegelijkertijd analyseruimte en stamkroeg van de lokale bevolking was. Best gezellig, en dat ondanks dat er geen donderdagse, vrijdagse eenheden, jenever of speciaalbier werd geschonken. Op de ZSG-tafel prijkte een verzameling lege Amstelflesjes en hier en daar een Heineken. Fred was zo van slag door het plaatselijke alcoholbeleid dat hij spontaan op de terugweg de verkeerde kant op reed. Even op en neer naar Franeker. Eerlijk is eerlijk, het lijkt allemaal op elkaar daar. De plaatsnamen zijn niet uit te spreken; het uitzicht is voor 99% leeg grasland. Die andere 1% is hier en daar een dorpje of dat ene heel hoge gebouw in Leeuwarden.

Eenmaal ter plaatse in de aardappelbeurs zagen we de gastheren druk bezig met het opzetten van materiaal en het instellen van de klokken. Dit gebeurde ogenschijnlijk met zo veel routine dat we tegen elkaar zeiden: “Déze mensen weten hoe dat moet. Dat kun je zo zien.”
Niets bleek minder waar: de klokken stonden gewoon verkeerd, net als bij Staunton-uit en bij Pallas-thuis. Gelukkig werd het adequaat hersteld, zonder dat diplomatieke tussenkomst van onze teamleider vereist was.

Dan het schaken. Ik had weer eens een zware middag. Dat had vooral te maken met het goede spel van mijn tegenstander. Ik was al snel het loperpaar kwijt zonder al te veel tegenspel. Verder had ik wat zwakke broeders die lastig waren te dekken. Het ging van kwaad tot erger, en in deze stelling besloot ik aan de noodrem te trekken:


35...Txe3. De keuze was, in mijn ogen, kansloos overlopen worden op de damevleugel of vage rommel creëren op de koning.
36.fxe3 Dd2
37.Dc5, koude douche, helemaal gemist. Gelukkig had ik tijdnood dus geen tijd om hierbij stil te staan.
37... h5, random zet.
38.Tf1 De2 (er dreigde Txf6 en Dd4+)
39.Tf2 Dg4
40.Kg2 “yes 40ste zet gehaald!” 
40...De4+ “40ste zet gehaald, eens kijken wat de schade is. Hmm, dit zal wel verloren zijn.”
En dan de beruchte 41ste zet, waarop volgens diverse wereldtoppers de meeste blunders worden begaan. Vlak na het halen van de tijdcontrole, met een half uur extra, volgde de gigantische mispeer:
41.Kh3?? Dh1+ 
Met remise door eeuwig schaak.

Daarmee was de stand 3-2 voor ons en kon de overwinning al min of meer gevierd worden. Ronald was de ene na de andere zwakke pion aan het opeten, Bart zat ook al een eindspel uit te melken en Boris stond beter. Van de meeste partijen heb ik te weinig gezien, maar hier toch een poging om wat zinnigs erover te zeggen.

Arnold – typische Arnold-partij. Lf1-c4-a2, centrum dicht, tegenstander rokeert netjes kort, breken met f4-f5 en kassa. Tegenstander Sikko Ros vond nog wel een lek in de ogenschijnlijk winnende combinatie en pakte drie stukken tegen een dame. Zoals recentelijk op dit forum besproken heeft de damepartij het voordeel van de coördinatie, en dat was ook hier een factor om rekening mee te houden. 1 foutje en het was alsnog hap hap en de stukken in de kist.

Bart – het toreneindspel was zoals gewoonlijk de meest interessante fase. Compleet met reservepion en squeeze-manoeuvres. Vanaf het begin was het duidelijk dat dit zomaar niet remise was. Na ruim zestig zetten martelen kwam de kingkong binnen met verstrekkende gevolgen.

Boris – voor de neutrale toeschouwer (en de ZSG-getinte toeschouwer <1700) was deze partij onnavolgbaar. Wit heeft mayhem op f7, en zwart heeft mayhem op f2. Maar, zoals Boris uiterst geduldig toelichtte bij de Gandhi, zwart kan natuurlijk nooit op f2 slaan want dan ga je gewoon aan de kant en dan komt toren f1 en dan kun je nooit weg want het is dan altijd kapot. Duh! Dat was echt default allemaal. Ofzoiets.
Het middenspel draaide, naast f2/f7, vooral om de dreiging van Boris om een Q te halen. Die dreiging kostte Dolf Wissmann, een GM in de nobele discipline van het probleemschaak, een stuk, en nu hadden we het punt wel geteld. Lastig was wel dat de rokadestelling van Boris kwestbaar was voor eeuwig-schaakpatronen. Het staat grofweg zo: Kh1, De1, Le6, a2, g2, h3 tegen Kh7, Df6, a4, g6, h4. Stuk meer, altijd lastig. Op de terugweg kwamen er zeker veertien gemiste winsten bovendrijven. Het moge duidelijk zijn: dit werd remise.

Dit debacle woog niet op tegen de meevallers die ZSG ten deel vielen. Andries, Arnold, Marten en ik hadden allemaal makkelijk een halfje minder kunnen scoren. Dan waren we met twee matchpunten minder vertrokken en dan duurt zo’n terugreis ook ineens een stuk langer. Zelfs als je in een keer goed rijdt.

Almelo verspeelde punten: 4-4 tegen Schaakwoude. Daarom hebben we ze nu op bordpunten ingehaald. De volgende wedstrijd is de big showdown tegen Almelo, en daarna spelen we nog tegen de teams die op 1 matchpunt van ons staan. Op naar de volgende finale!


op 05-02-2017 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Vandaag stond de thuiswedstrijd tegen SISSA 3 op de rol. Het was een gezellige middag in de Enk, met een schaakmatch + flink wat supporters, een bridgematch en wat techniektafels waar huishoudelijke apparaten van buurtbewoners gerepareerd werden.

Natuurlijk gaat dit verslag niet te veel over schaken, want daar snap ik maar weinig van. Sommige partijen staan al op het gastenboek en er komt vast nog wel wat bij.

Bord 3, daar zat zoals verwacht Edim Salihbegovic, ingeschat als mog Lees verder...
op 18-12-2016 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1