Speelschema en uitslagen ZSG 1 KNSB 3B 2017-2018

KNSB 3B 2017-2018 uitslagen en stand

DatumThuis UitUitslag
16 september 2017 WSG - ZSG 5  -  3
7 oktober 2017 ZSG - Staunton 5½  -   2½ 
4 november 2017 Spaskky's - ZSG 4½  -  3½
25 november 2017 ZSG - DSG Pallas 2 - 6 
16 december 2017 ZSG - Philidor 1847 3 5 - 3 
3 februari 2018 Schaakwoude - ZSG  
10 maart 2018 ZSG - HSP/Veendam  
7 april 2018 Qonnected Hardenberg 2 - ZSG  
21 april 2018 ZSG - SG Max Eeuwe 2  

 

 

Kelderkraker in Zwols voordeel beslist

Afgelopen zaterdag kwamen de schaakvrienden van Philidor 3 op bezoek voor wat we helaas een degradatiekraker mochten noemen. Gedurende de campagne 2017/2018 hadden we nog maar twee schamele matchpunten verzameld, en die kwamen binnen tegen een ‘onthoofd’ Staunton waar Jonas Hilwerda (2200) niet meedeed.

Scoren was het devies, en als onze tegenstanders ook een ANPARC/opstelling-goeroe hadden, dan hadden ze Bram op het hoogste witbord wel verwacht, maar Jan op 1 was eigenlijk niet te voorspellen. Behalve natuurlijk als je je voorspellende gaven kan gebruiken om te voorspellen wat een Zwolse ANPARC doet. Maar bij Philidor zetten ze mensen met een ANPARC-achtige rating in voor wedstrijden op zaterdag (bron: www.schaken.nl ) dus we dachten dat dat veilig was.

Philidor 3 was met nul matchpunten uit vier ook niet erg lekker onderweg, en met Philidor 2 in klasse 3A - vind je het gek met al die mensen onder de 1600 - óók in degradatienood was het interessant om te zien of hun tweede al het 1900+ volk van team 3 zou afromen. Maar die truc bewaren ze blijkbaar nog even. Dus kregen we een representatieve opstelling tegen:

1. Vermaat 2147
2. Schriemer 2020
3. Heidinga 1931
4. de Boer 1944
5 t/m 8 tussen de 1800 en 1900

En wij hadden:

1. Jan W.
2. Bram
3 t/m 6: klepper
7. Chris
8. René

Op bord 1 kreeg Jan hun sterkste klepper voor de kiezen. Al snel bivakkeerde zijn koning in de open lucht en het tellen der stukken leerde dat hij daar geen materiële bonus voor had ontvangen. Snel 0-1 achter.

Bart (5) vond het blijkbaar een mooi moment om de vrede te tekenen bij 0-1 achter en 200 ratingpunten meer. Vrij onbegrijpelijk, behalve als je de stelling bekeek die inderdaad nogal droog en saai was geworden. Maar toch: van een eindspelgoeroe had ik nog wel 50 friemelzetten verwacht.

Ronald (6) speelde ook met 200 ratingpunten meer, maar dan met wit, en uit die ene stelling die hij op het gastenboek zette bleek wel dat hij wat schade had aangericht in het zwarte kamp. Koning in het midden, sterk veld op d5, breken met een paar pionnen en klaar is kees: 1.5 – 1.5

René (8) heeft zijn partij op het gastenboek gezet + uitleg, daar kan ik dus mooi naar verwijzen. Essentie was dat hij de koningsvleugel kapot had gebeukt en zich een aantal onnauwkeurigheden kon veroorloven bij het mat palen. 2.5 – 1.5

Chris (7) vergaloppeerde zich in een toreneindspel, dat was jammer. Tegenstander verkreeg zomaar ‘twee apen’. Die term is niet racistisch maar ZSG-bargoens voor twee verbonden vrijpionnen, wit danwel zwart. 2.5 – 2.5

Bij Bram (2) waren de c t/m h lijn dichtgeschoven. Wit c4 d5 e4 f3 g2 h2; zwart c5 d6 e5 f4 g5 h5. Op de a- en b-lijn was alle strijd van de partij geconcentreerd. Bram kon kiezen wanneer deze lijnen open gingen met b4, a5 versus a6, b6 en deed dat op het goede moment. De witte stukken kwamen binnen met vernietigende kracht. Dat was mooi gespeeld en 3.5 – 2.5 voor ZSG. Waarschijnlijk zal deze partij zijn weg naar het gastenboek nog wel vinden.

Vervolgens kwam er een gastenboek-bericht van Fred:
“Het lijkt nu: Boris remise en Ferdinand wint, dus een 5-3 overwinning zal bij Unibet 1,00000001 uitbetalen....”

Hoe heeft dat kunnen gebeuren?
De Boris-partij (4) was een of andere theoretische variant waar ik niks van begreep (begon met 1.e4 e5 dus dat verklaart een hoop). Ik zat er naast en kreeg het idee dat tegenstander Rein de Boer ook zwaar in de theorie zat. Ze kwamen in een eindspel waar ik nog steeds weinig van begreep, waarin wit het van de structuur moest hebben (abcfgh tegen accdfh) en als compensatie had zwart het loperpaar. Je zou zeggen dat loperruil goed was voor de paardpartij, en dat forceerde Boris dan ook. Alleen stonden er toen niet genoeg pionnen meer op het bord om te kunnen winnen. 4 – 3.

Mijn partij (3) staat ook op het gastenboek. f5-f4 was een soort noodgreep omdat ik niet zonder meer die centrumbezetting van wit wilde toelaten. Het was van mijn kant niet bepaald indrukwekkend in de opening. Mijn stelling hing volledig op de blokkade op f4, anders kwam er een lawine aan waardoor beide witte lopers monsters zouden worden. Toen Heidinga verzuimde direct Lh3 te spelen kreeg ik enige grip op de stelling. 22...Lg6 had ik graag gespeeld, maar dat faalt op 23.cxd5 cxd5 (exd5 faalt op direct e6!) en wit heeft de c-lijn en veld c7 als infiltratieveld. Dus ging ik voor dxc4 en Pb6, en nu had wit een complexe variant in moeten gaan: 24.Db4 Dd3 25.c5 Lf8. Hij speelde echter 24.g4 gevolgd door 25.Dc2, en dat was een matige beslissing. Ten eerste omdat ik minder ruimte heb dus in principe dames wil ruilen, ten tweede omdat het de druk van f4 af haalt.

Op zet 28 maakte hij de beslissende fout, voor zover je het in die stelling nog goed kunt doen. 28...Pa4 en 29...La3 is het eerste moment in de hele partij dat er meerdere stukken van dezelfde kleur samenwerken. En het is echt een sexy patroon, Pa4 dat La1 domineert en twee lopers die samen een toren kapot snijden.

5 – 3 en het degradatiespook reed mee terug naar Leeuwarden, in plaats van rond te waren in Zwolle. Deze overwinning scheelt echt een slok op een borrel, want de kans is nu uitermate klein dat Philidor 3 of Hardenberg 2 (beiden nul matchpunten) ons nog inhalen.

De volgende showdown is op 3 februari tegen onze angstgegner van vorig jaar Schaakwoude. Voor de derde achtereenvolgende keer vindt deze wedstrijd in het verre Damwoude plaats; het is niet anders. Gelukkig zijn het goede gastheren: volgens mij werd bij die wedstrijd vorig jaar, op verzoek van onze supporters extra bier/wijn/beerenburg ingeslagen.


op 17-12-2017 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Er zijn nogal wat mutaties geweest in ZSG 1, er is per saldo een half team vervangen. Gemiddeld is het team wat minder sterk dan vorig seizoen, door het vertrek van de megakleppers Frijling en Mellema. Handhaving is echter een heel reëel doel. Tot nu toe blijkt dat ook. Na een zwakke ouverture tegen Winterswijk volgde een heel wat geslaagder optreden tegen Staunton. Als het nog beter gaat dan kan het doel natuurlijk worden bijgesteld. Dat is hoe de hazen lopen in het schaken. Lees verder...
op 10-10-2017 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1
ZSG – Sneek 5-3

Het moet een komisch gezicht geweest zijn: twee zeer gehaaste voetgangers door de Enkstraat zich voortbewegend, die dan wijkcentrum De Enk binnenlopen om erachter te komen dat ze elkaars tegenstander zijn. Het was mijn tegenstander niet, maar het was een redelijke gok. De gehaaste voetganger leek namelijk qua kledingkeuze op Epishin, zeg maar een soort schaker. Al grist een beetje schaker geen pionnen bij de tegenstander weg in tijdnood, en Epishin deed dat in Arn Lees verder...
op 02-04-2017 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Gisteren stond de kraker tegen medefavoriet Emanuel Lasker op het programma. Beide teams waren in ratingslagorde opgesteld, uitgaande van eigen krachten. Ik kan me niet heugen dat ZSG 1 vóór gister ooit met een gemiddelde rating van maar liefst 2064 aantrad. Hulde aan de Hoogeveensche boys, die maar mooi weer 1.5 uit 2 binnenhaalden, en aan Fred die al een half jaar met de bezetting van deze pot bezig was.

Bij de Gandhi werd besloten dat er maar weer eens een verslag moest Lees verder...
op 05-02-2017 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Vandaag stond de thuiswedstrijd tegen SISSA 3 op de rol. Het was een gezellige middag in de Enk, met een schaakmatch + flink wat supporters, een bridgematch en wat techniektafels waar huishoudelijke apparaten van buurtbewoners gerepareerd werden.

Natuurlijk gaat dit verslag niet te veel over schaken, want daar snap ik maar weinig van. Sommige partijen staan al op het gastenboek en er komt vast nog wel wat bij.

Bord 3, daar zat zoals verwacht Edim Salihbegovic, ingeschat als mog Lees verder...
op 18-12-2016 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Eigenlijk kan er qua sfeer niks op tegen ons oude Denksportcentrum Zwolle. Maar zo af en toe kom je voor een uitwedstrijd in een locatie die ook denksport ‘ademt’. Zoals café Atlantis in Amsterdam twee jaar geleden, en vandaag dus het Jannes van der Wal Denksportcentrum in Groningen. En denksport werd er beoefend. Behalve Staunton – ZSG was er nog een pot uit onze klasse: SISSA 3 – Emanuel Lasker. De Groningers wonnen verrassend van de koploper met 5-3. Ook de ande Lees verder...
op 27-11-2016 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Als laatste wedstrijd van het seizoen stond er een heuse IJsselderby op het programma: ZSG vs Denk en Zet/O&O Kampen. De alliantie van Hattem en Kampen kon nog degraderen als de concurrent De Twee Kastelen zou winnen van koploper en gedoodverfde titelkandidaat De Spassky's. Dat werd echter onwaarschijnlijk geacht. Voor Zwolle stond er qua promotie/degradatie niets meer op het spel. Wel was het team gemotiveerd om zowel het seizoen als de periode in de speelzaal goed af te sluiten. Lees verder...
op 24-04-2016 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1
Na het bijzonder zwakke thuisduel tegen Sneek was de achtste ronde aardig van belang geworden: het geschonden blazoen moest opgepoetst worden en het vlaggeschip diende naar een veilige positie in 3A te worden gemanoeuvreerd. De wedstrijd uit tegen het laag geklasseerde Haren & Oostermoer bood hier de kans toe. We waren redelijk bij de les en het zat ook niet tegen. Lees verder...
op 03-04-2016 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1
Na de vorige ronde weer op 50% gekomen te zijn in matchpunten verliep het afgelopen zaterdag niet zo goed. Er werd een onnodig grote nederlaag (2½-5½) geleden. Sommige spelers deden zetten die dieprood kleurden in de evaluatie van de onverbiddelijke machines, soms was het maar 2 ply diep. Arnold en Bart speelden wel goed en wonnen hunnen partijen. Ferdinand wist nog een halfje veilig te stellen. En dat was het dan wel. Lees verder...
op 22-03-2016 door Miklos in Extern, ZSG1, Algemeen
Op zaterdag 13 februari togen wij reeds om 10:30 naar Friesland om daar de strijd aan te binden met de verrassende koploper Schaakwoude uit - jawel - Damwoude. Ze beginnen er om 12 uur, een vroeg aanvangstijdstip. Een paar ZSG-ers hadden nog even de stukken laten dansen bij de rapidcompetitie of in de aansluitende 'derde helft' acte de présence gegeven. Een echt drankgelag was het niet geworden en zodoende keken de spelers vrij helder uit hun ogen. Lees verder...
op 14-02-2016 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1