Speelschema en uitslagen ZSG 1 KNSB 3B 2017-2018

KNSB 3B 2017-2018 uitslagen en stand

DatumThuis UitUitslag
16 september 2017 WSG - ZSG 5 - 3
7 oktober 2017 ZSG - Staunton 5½ -  2½ 
4 november 2017 Spaskky's - ZSG 4½ -  3½
25 november 2017 ZSG - DSG Pallas 2 - 6 
16 december 2017 ZSG - Philidor 1847 3 5 - 3 
3 februari 2018 Schaakwoude - ZSG 4 - 4 
10 maart 2018 ZSG - HSP/Veendam 5 - 3 
7 april 2018 Qonnected Hardenberg 2 - ZSG 3½ - 4½ 
21 april 2018 ZSG - SG Max Eeuwe 2  

 

 

In hoofdklasse B van de SOS-competitie stond gisteravond onze uitwedstrijd tegen de schaakvrienden uit Zutphen op het programma. “Het andere ZSG” speelt als een van de weinige clubs in de regio op maandag. Gelukkig lukte het onze captain ondanks de ongebruikelijke speeldag een representatief achttal op pad te sturen.

In een grijs verleden (1800 rated) ben ik nog eens bij een interne avond van Zutphen geweest, op bezoek bij Etienne G. Sindsdien is er wel wat veranderd. Een st Lees verder...
op 13-11-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1

ASV 2 en Sjoerd Is Super Sissy Anticlimax 2 - waar kan die afkorting na vandaag anders voor staan?! - kwamen vandaag op bezoek voor hun externe wedstrijden tegen ZSG 1 en 2. Wat betreft de wedstrijd van ZSG 2 (sinds vandaag officieel: Das Boot) tegen SISSA was er al het nodige geschreven in de fameuze ZSG app, maar iemand, die toevallig teamleider was van dat SISSA, vond het nodig om zichzelf onder zijn eigen trashtalk uit te manoeuvreren en zichzelf op bord 4 te zetten. Onder luid boegeroep begonnen de wedstrijden en na de nodige stiltemaningen konden de matches eindelijk echt beginnen.

ASV 2 is een homogeen team met 6 kleppers en 2 spelers daar niet ver onder. Al voor de wedstrijd was dus duidelijk dat het een zware dobber zou worden. We waren wel zelf op volle sterkte: 1. Ronald 2. Ferdinand 3. Boris 4. Bart 5. Tristan 6. Miklos 7. René 8. Jan W. Van weinig partijen heb ik echt wat gezien omdat ik zelf als langste bezig was, maar het kwam er op neer dat de zwartspelers allemaal op de grill lagen, terwijl sommige witspelers juist verzuimden hun tegenstander een knapperig korstje te bezorgen, in tegenstelling tot vishandel Van Amerongen, die zaterdagmiddag om half 1 uitstekende lekkerbekken serveert met goudbruine korst. Eén witspeler maakte het wel heel bont door de opening finaal te mishandelen; ondergetekende belooft beterschap voor eventuele volgende witpartijen, in elk geval partijen in deze variant van het koningsindisch.

Boris speelde tegen een heel vies d4-achtig systeem zonder d4 en heeft dertig zetten gekeept zonder ooit enige winstkans te hebben. De keuze voor tegenstander was ongelijke lopers met pion meer of cheap shot, hij ging voor het laatste maar het werd gezien dus direct remise. Jan en Bart speelden ook heel snel remise. Met wit nog wel, daar is het laatste woord nog niet over gesproken. Uiteraard gaat het op zo’n middag, aan de ándere kant van de zaaldeur dan degene waar serieus geschaakt wordt, over van alles en nog wat, behalve serieus over schaken, en áls het al over schaken gaat, gaat het over de partijen die nog bezig zijn, meestal met intonatie van de beste stuurlui die aan wal staan. Zo hoef ik nooit zelf te kijken wat voor stukken ik eigenlijk nog heb, want dat wordt luidkeels door de gang gebrald door een of andere ANPARC, met open-deur-achtige adviezen zoals "hij moet gewoon eeuwig schaak voorkomen, dat is alles, hoe moeilijk kan het zijn". Kortom, Bart en Jan kwamen weer eens onder hun witpartijfunctioneringsgesprekje (3x woord waarde) uit.

Voor Tristan en Ronald, die allebei in Deventer nog een fraai halfje scoorden tegen veel sterkere spelers, werd het een zware middag. Tristan tegen de Trompovsky, binnen ZSG niet een opening die veel navolgers kent, geen idee wat te doen blijkbaar, maar ...h6 was daar geen goed idee want Lxf6 gebeurt toch. Tegenstander kreeg een octopus op e6, een h-lijn, sloeg op de damevleugel wat open en dat allemaal zonder dat ‘De Toekomst’ een van zijn stukken actief wist te maken. Ronald speelde tegen de sterke Schleipfenbauer – na een paar jaar geleden extern ASV 3 – ZSG diens zoon, de iets minder sterke Schleipfenbauer, te hebben vermorzeld – en dat werd een textbook aanval van de witten. Dameruil bood geen soelaas want dat ging ten koste van een hard rennende aap, en Ronald’s stukken stonden inmiddels precies verkeerd om daar nog wat aan te doen. René speelde ook remise, geen flauw idee hoe (sorry René, maar mooi gedaan)maar inmiddels staat hij op het gastenboek. 2-4.

Miklos stond materiaal voor dankzij goed spel (bang bang mayhem) en enige voorbereide kennis door partijen in de interne competitie. Bij het oogsten werd treffend duidelijk dat hij meestal vóór het eindspel het punt al binnen heeft, maar een stuk én een pion was nog net genoeg om de vis op het droge te hengelen. 3-4, de partij ging als volgt:

Zelf stond ik binnen 20 zetten totaal dramatisch, bijna opgeefbaar. Deze draak van een partij staat inmiddels op het gastenboek. 6.d5 zal ik waarschijnlijk nooit meer doen (6.Pge2) en ook beloof ik plechtig deze variant eens serieus te bekijken, anders krijg ik natuurlijk nooit meer wit. Een pion achter zonder enig tegenspel zag ik niet zitten, dus ik ging thematisch met 17.g4!? en wat activiteit, en zowaar, mijn tegenstander deed het verkeerd. 25...Lxd3 had ik uitgerekend als voldoende voor de winst, maar in plaats daarvan kwam 25...Dh2?? en dat geeft een stuk weg. Omdat ik daar al twee pionnen achter stond en niet heel handig afwikkelde kwamen we in een laaiend ingewikkeld eindspel: dame + paard + 1 tegen dame + 3. Ik moest zuinig zijn op die laatste pion (dat ding afruilen of verliezen stond gelijk aan een matchpunt voor ZSG verliezen) en ik stond ook steeds bijna eeuwig schaak, ook een matchpunt-door-de-gootsteen-spoelende actie. Op zet 77, om 7 voor half 7, was het uiteindelijk zo ver: zijn dame had geen goede velden meer en de koning stond in allerlei dreigingen met dame + paard. Dameruil kon nog net, maar toen was de matchpunt-pion net niet meer te stoppen. 4-4 en tijd voor bier!

Zo’n onverdiende overwinning smaakt natuurlijk erg lekker, vooral als het bord ernaast Boris 20 perfecte zetten moest doen voor een halfje. Bij de Gandhi werd ik niet gespaard, bij de ASV training van Willy Hendriks aanstaande maandag zal ik ook nog wel te horen krijgen hoe matig het was. Ach, er zijn ergere dingen op de wereld...


op 04-11-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Afgelopen voorjaar werden de definitieve plannen gesmeed om tot een gezamenlijke doordeweekse competitie van de bonden SGS, OSBO en SGS te komen. Met vereende krachten werd de vormgeving van dit nieuwe competitiehuis een feit. De Promotieklasse op zaterdag is er niet meer. In plaats daarvoor zijn drie regionaal bepaalde hoofdklassen gekomen. Om de uiteindelijke kampioen te bepalen zullen de nummers 1 van de klassen de degens gaan kruisen. Lees verder...
op 23-10-2018 door Miklos in Algemeen, ZSG1, Extern
Zaterdag 10 maart ontvingen we HSP/Veendam in de Terp. Onder toeziend oog van flink wat ZSG-achtige toeschouwers (waarvoor hulde!) traden de volgende acht matadoren aan, natuurlijk nadat onze bord 1, 6 en 8 spelers aan elkaar waren voorgesteld:

1. Caspar2. Ferdinand3. Boris4. Ronald5. Miklos6. Bart7. Chris8. Jan W.

Ik was een keer zelf als eerste klaar. Tegenstander stond onder positionele druk (vervelend, maar lang niet doorslaggevend) en haalde wat plannen door elkaar: koning Lees verder...
op 11-03-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Voor het derde achtereenvolgende jaar ondernamen we onze wintertocht naar Damwâld voor het treffen met de plaatselijke FC. Net als de eerste keer zaten we in het clubhonk van de schaatsvereniging, een prima locatie. Provinsje Fryslân heeft het wegennetwerk in het noordoostelijke deel wat onder handen genomen, en nu loopt er een tweebaansweg zonder stoplichten en andersoortige obstakels, zoals dorpjes met 30-zones, van Drachten naar Dokkum. Een flinke verbetering!

De keuken h Lees verder...
op 04-02-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Kelderkraker in Zwols voordeel beslist

Afgelopen zaterdag kwamen de schaakvrienden van Philidor 3 op bezoek voor wat we helaas een degradatiekraker mochten noemen. Gedurende de campagne 2017/2018 hadden we nog maar twee schamele matchpunten verzameld, en die kwamen binnen tegen een ‘onthoofd’ Staunton waar Jonas Hilwerda (2200) niet meedeed.

Scoren was het devies, en als onze tegenstanders ook een ANPARC/opstelling-goeroe hadden, dan hadden ze Bram op het hoogste wi Lees verder...
op 17-12-2017 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Er zijn nogal wat mutaties geweest in ZSG 1, er is per saldo een half team vervangen. Gemiddeld is het team wat minder sterk dan vorig seizoen, door het vertrek van de megakleppers Frijling en Mellema. Handhaving is echter een heel reëel doel. Tot nu toe blijkt dat ook. Na een zwakke ouverture tegen Winterswijk volgde een heel wat geslaagder optreden tegen Staunton. Als het nog beter gaat dan kan het doel natuurlijk worden bijgesteld. Dat is hoe de hazen lopen in het schaken. Lees verder...
op 10-10-2017 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1
ZSG – Sneek 5-3

Het moet een komisch gezicht geweest zijn: twee zeer gehaaste voetgangers door de Enkstraat zich voortbewegend, die dan wijkcentrum De Enk binnenlopen om erachter te komen dat ze elkaars tegenstander zijn. Het was mijn tegenstander niet, maar het was een redelijke gok. De gehaaste voetganger leek namelijk qua kledingkeuze op Epishin, zeg maar een soort schaker. Al grist een beetje schaker geen pionnen bij de tegenstander weg in tijdnood, en Epishin deed dat in Arn Lees verder...
op 02-04-2017 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Gisteren stond de kraker tegen medefavoriet Emanuel Lasker op het programma. Beide teams waren in ratingslagorde opgesteld, uitgaande van eigen krachten. Ik kan me niet heugen dat ZSG 1 vóór gister ooit met een gemiddelde rating van maar liefst 2064 aantrad. Hulde aan de Hoogeveensche boys, die maar mooi weer 1.5 uit 2 binnenhaalden, en aan Fred die al een half jaar met de bezetting van deze pot bezig was.

Bij de Gandhi werd besloten dat er maar weer eens een verslag moest Lees verder...
op 05-02-2017 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Vandaag stond de thuiswedstrijd tegen SISSA 3 op de rol. Het was een gezellige middag in de Enk, met een schaakmatch + flink wat supporters, een bridgematch en wat techniektafels waar huishoudelijke apparaten van buurtbewoners gerepareerd werden.

Natuurlijk gaat dit verslag niet te veel over schaken, want daar snap ik maar weinig van. Sommige partijen staan al op het gastenboek en er komt vast nog wel wat bij.

Bord 3, daar zat zoals verwacht Edim Salihbegovic, ingeschat als mog Lees verder...
op 18-12-2016 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1