Speelschema en uitslagen ZSG 1 KNSB 3B 2017-2018

KNSB 3B 2017-2018 uitslagen en stand

DatumThuis UitUitslag
16 september 2017 WSG - ZSG 5 - 3
7 oktober 2017 ZSG - Staunton 5½ -  2½ 
4 november 2017 Spaskky's - ZSG 4½ -  3½
25 november 2017 ZSG - DSG Pallas 2 - 6 
16 december 2017 ZSG - Philidor 1847 3 5 - 3 
3 februari 2018 Schaakwoude - ZSG 4 - 4 
10 maart 2018 ZSG - HSP/Veendam 5 - 3 
7 april 2018 Qonnected Hardenberg 2 - ZSG 3½ - 4½ 
21 april 2018 ZSG - SG Max Eeuwe 2  

 

 

Zaterdag 10 maart ontvingen we HSP/Veendam in de Terp. Onder toeziend oog van flink wat ZSG-achtige toeschouwers (waarvoor hulde!) traden de volgende acht matadoren aan, natuurlijk nadat onze bord 1, 6 en 8 spelers aan elkaar waren voorgesteld:

1. Caspar2. Ferdinand3. Boris4. Ronald5. Miklos6. Bart7. Chris8. Jan W.

Ik was een keer zelf als eerste klaar. Tegenstander stond onder positionele druk (vervelend, maar lang niet doorslaggevend) en haalde wat plannen door elkaar: koning Lees verder...
op 11-03-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Voor het derde achtereenvolgende jaar ondernamen we onze wintertocht naar Damwâld voor het treffen met de plaatselijke FC. Net als de eerste keer zaten we in het clubhonk van de schaatsvereniging, een prima locatie. Provinsje Fryslân heeft het wegennetwerk in het noordoostelijke deel wat onder handen genomen, en nu loopt er een tweebaansweg zonder stoplichten en andersoortige obstakels, zoals dorpjes met 30-zones, van Drachten naar Dokkum. Een flinke verbetering!

De keuken h Lees verder...
op 04-02-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Kelderkraker in Zwols voordeel beslist

Afgelopen zaterdag kwamen de schaakvrienden van Philidor 3 op bezoek voor wat we helaas een degradatiekraker mochten noemen. Gedurende de campagne 2017/2018 hadden we nog maar twee schamele matchpunten verzameld, en die kwamen binnen tegen een ‘onthoofd’ Staunton waar Jonas Hilwerda (2200) niet meedeed.

Scoren was het devies, en als onze tegenstanders ook een ANPARC/opstelling-goeroe hadden, dan hadden ze Bram op het hoogste wi Lees verder...
op 17-12-2017 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Er zijn nogal wat mutaties geweest in ZSG 1, er is per saldo een half team vervangen. Gemiddeld is het team wat minder sterk dan vorig seizoen, door het vertrek van de megakleppers Frijling en Mellema. Handhaving is echter een heel reëel doel. Tot nu toe blijkt dat ook. Na een zwakke ouverture tegen Winterswijk volgde een heel wat geslaagder optreden tegen Staunton. Als het nog beter gaat dan kan het doel natuurlijk worden bijgesteld. Dat is hoe de hazen lopen in het schaken. Lees verder...
op 10-10-2017 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1
ZSG – Sneek 5-3

Het moet een komisch gezicht geweest zijn: twee zeer gehaaste voetgangers door de Enkstraat zich voortbewegend, die dan wijkcentrum De Enk binnenlopen om erachter te komen dat ze elkaars tegenstander zijn. Het was mijn tegenstander niet, maar het was een redelijke gok. De gehaaste voetganger leek namelijk qua kledingkeuze op Epishin, zeg maar een soort schaker. Al grist een beetje schaker geen pionnen bij de tegenstander weg in tijdnood, en Epishin deed dat in Arn Lees verder...
op 02-04-2017 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Gisteren stond de kraker tegen medefavoriet Emanuel Lasker op het programma. Beide teams waren in ratingslagorde opgesteld, uitgaande van eigen krachten. Ik kan me niet heugen dat ZSG 1 vóór gister ooit met een gemiddelde rating van maar liefst 2064 aantrad. Hulde aan de Hoogeveensche boys, die maar mooi weer 1.5 uit 2 binnenhaalden, en aan Fred die al een half jaar met de bezetting van deze pot bezig was.

Bij de Gandhi werd besloten dat er maar weer eens een verslag moest Lees verder...
op 05-02-2017 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Vandaag stond de thuiswedstrijd tegen SISSA 3 op de rol. Het was een gezellige middag in de Enk, met een schaakmatch + flink wat supporters, een bridgematch en wat techniektafels waar huishoudelijke apparaten van buurtbewoners gerepareerd werden.

Natuurlijk gaat dit verslag niet te veel over schaken, want daar snap ik maar weinig van. Sommige partijen staan al op het gastenboek en er komt vast nog wel wat bij.

Bord 3, daar zat zoals verwacht Edim Salihbegovic, ingeschat als mog Lees verder...
op 18-12-2016 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Eigenlijk kan er qua sfeer niks op tegen ons oude Denksportcentrum Zwolle. Maar zo af en toe kom je voor een uitwedstrijd in een locatie die ook denksport ‘ademt’. Zoals café Atlantis in Amsterdam twee jaar geleden, en vandaag dus het Jannes van der Wal Denksportcentrum in Groningen. En denksport werd er beoefend. Behalve Staunton – ZSG was er nog een pot uit onze klasse: SISSA 3 – Emanuel Lasker. De Groningers wonnen verrassend van de koploper met 5-3. Ook de ande Lees verder...
op 27-11-2016 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Als laatste wedstrijd van het seizoen stond er een heuse IJsselderby op het programma: ZSG vs Denk en Zet/O&O Kampen. De alliantie van Hattem en Kampen kon nog degraderen als de concurrent De Twee Kastelen zou winnen van koploper en gedoodverfde titelkandidaat De Spassky's. Dat werd echter onwaarschijnlijk geacht. Voor Zwolle stond er qua promotie/degradatie niets meer op het spel. Wel was het team gemotiveerd om zowel het seizoen als de periode in de speelzaal goed af te sluiten. Lees verder...
op 24-04-2016 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1

Na het bijzonder zwakke thuisduel tegen Sneek was de achtste ronde aardig van belang geworden: het geschonden blazoen moest opgepoetst worden en het vlaggeschip diende naar een veilige positie in 3A te worden gemanoeuvreerd. De wedstrijd uit tegen het laag geklasseerde Haren & Oostermoer bood hier de kans toe. We waren redelijk bij de les en het zat ook niet tegen. De overwinning was terecht, de score viel hoog uit. 

Haren & Oostermoer speelt de thuiszaterdagen in het Postillion Hotel dat een heel aardige entourage biedt. Ook is voorzien in een Challenger toernooi als nevenprogramma. Dat zorgt voor een aanmerkelijke verlevendiging van de atmosfeer. Ik kwam tevens aardig wat bekenden uit mijn Nosbo-tijd tegen die in de belendende zaal aan het schaken waren, zoals Hiddo Zuiderweg, Jaap Ham, Frans Vermeulen en Harry Gielen.

Piet (6) poetste al om 3 uur de nul van het bord af en bracht ons op voorsprong. Een Réti-systeem beantwoordde hij met een Leningrader. Wit wilde actief worden met e4 maar raakte in de afwikkeling een stuk kwijt. Oeps niet gezien, even natellen en opgegeven maar. (0-1)

Miklós (7) speelde Spaans en er was op zich niet zoveel aan de hand. Echter gaf zwart de gelegenheid tot het plaatsen van een gunstig kwaliteitsoffer. De aanvalsvoering had scherper gekund maar de verdediging liet wat veren en 13 zetten later was het voorbij. (0-2)

Arnold (1) speelde weer een scherpe partij in het Siciliaans. Paarden werden over en weer ver in het vijandelijke kamp geposteerd, ondersteund door de legers. Arnold bracht een offer op f5. Bij aanname en correct spel zou het remise worden. Maar na de weigering werd de zwarte stelling zonder pardon platgewalst. (0-3)

Boris (4) kreeg Schots op het bord en gaandeweg het iets betere van het spel. Hij miste nog wel een hele fraaie zet maar wat hij speelde was op termijn ook winnend. Hij speelt goed met zwart dit seizoen! (0-4)

Sjoerd (8) speelde een zeer bezienswaardige partij. Ook weer een Réti en zeker na ...e5 had hij behoorlijk spel. Met de zware stukken er nog op begon hij een initiatief tegen de koningsveste te ontwikkelen. Wit had het torenoffer beter niet aan kunnen nemen, want nu kwam de witte monarch zwaar in de problemen. Via een minorpromotie kwam het materiaal met rente bovendrijven en erger, wit liep een matnet in - fraai gespeeld door Sjoerd! (0-5)

Ferdinand (3) speelde zeer controlerend tegen een Koningsindiër. Van Houten kwam alleen over de middellijn om te ruilen. Langzaam maar zeker ging het ruimtevoordeel zijn tol eisen in de vorm van een pluspion. Deze was op straffe van stukverlies niet meer te stoppen in het eindspel en dus moest zwart de wapens strekken. (0-6)

 Ronald kreeg het Scandinavisch op het bord en gaandeweg meer ruimte in een eindspel. Dat zag er wel interessant uit met aan weerszijden twee verbonden vrijpionnen. Die van wit bleken gevaarlijker en toen ging er een toren af. (0-7)

Ging Bart (2) nummer acht binnen tikken in zijn Philidor? Heel even leek het zo maar de sterke Vissers bleef staan met een pion minder in een eindspel dat de remise-marge vermoedelijk nergens echt overschreden heeft.

 

Eindstand: 0,5 - 7,5!

 

ZSG is veilig en Haren & Oostermoer speelt volgend jaar weer Promotieklasse.

 

 

 

foto door Jacques Jambon aka Jaap Ham

 

 


op 03-04-2016 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1