ZSG 3 - OSBO 2017/2018 Klasse 2A

 

DatumThuis UitUitslag
vrijdag 13 oktober ZSG 3 - Dronten 1  4 - 4
woensdag 8 november Schaakstad Apeldoorn 4 - ZSG 3  3½ - 4½
vrijdag 15 december ZSG 3 - VSG 2  
maandag 15 januari O & O 2 - ZSG 3  
vrijdag 23 februari ZSG 3 - De 7 Pionnen 2  
donderdag 8 maart Caïssa 1 - ZSG 3  
maandag 9 april Pegasus 1 - ZSG 3 (slotronde bij O&O in Kampen)  

  

Een verslag te schrijven over een schaakwedstrijd valt niet mee. Ik heb nou eenmaal niet de gave om me te verliezen in mijmeringen over middelmatige voetbaltrainers. Noch kan ik u iets vertellen over de belangrijke zonen en dochters van Apeldoorn. Daarbij komt dat schaakwedstrijden zich ook niet lenen voor extatische ontboezemingen. Ik zal me daarom beperken tot een wat zakelijker verslag van de gebeurtenissen in Apeldoorn.

Op 8 november stond de uitwedstrijd tegen Schaakstad Apeldoorn 4 op het programma. Een buitenstaander zou denken: de ZSG-reserves van de derde garnituur tegen die van Apeldoorn van de vierde categorie. Dat moet kunnen! Zoals zo vaak met schaken: de schijn bedriegt. Zij zijn op papier veel sterker. De gemiddelde rating van Apeldoorn Schaakstad 4 lag maar liefst 140 punten hoger, 1742 tegen 1602.

Met opzet was ik een half uur te vroeg vanaf het station vertrokken, zodat we reeds om 19.30 uur op de plaats van bestemming aankwamen. Ik hoopte daarmee te bereiken dat de wat gelaten stemming onder de ZSG-ers kon worden omgebogen naar een meer strijdbare houding. Het half uur gedwongen rust werd in contemplatie doorgebracht. Zoals gebruikelijk werden om 20.00 uur de klokken gestart en ging het los!!

Een korte rondgang leerde mij dat de onzen zonder schroom en strijdbaar (!) scherpe openingen speelden. Ik zat naast Zhao, die met zwart in de Franse doorschuif-variant terecht kwam, maar wel met de notoir slechte witte loper buiten de keten! Conform zijn karakter ging hij vervolgens onmiddellijk met zijn Dame op stap naar b6. Zijn tegenstander vervolgde zijn ontwikkeling. Ik weet niet of Zhao wel eens van de pion op b2 heeft gehoord, die moet je namelijk nooit slaan: giftig zegt men. Zhao zag dat anders, sloeg op b2 en op a1. Prompt werd zijn Dame ingesloten. Ik dacht nog: ‘Nou Zhao, jij bent gauw klaar!’

Echter, Zhao - in ZSG-kringen ook wel The Chess Machine genoemd - had dieper gekeken. Hij bevrijdde zich met een heel geniepig pionzetje, dat resulteerde in nog eens stukwinst. Dat werd teveel, waarna zijn tegenstander de koning omlegde. Om 9.30 uur stonden we met 1-0 voor. Ik liet dit resultaat circuleren in ons team. Tot mijn grote genoegen zag ik dat de ruggen werden gekromd en de denkhouding werd aangenomen! Toch gebeurde er tot 11.00 uur niet veel.

Jan Kruisselbrink (3) stond beter. Tristan (2), Edward (4), Arjan (7) en Frank (8) bereikten remise-achtige stellingen. Gijs (1) en ik verzeilden in ingewikkelde, onoverzichtelijke stellingen. Kortom: we boden pittige tegenstand. Tristan en Frank boekten een knappe remise. En als klap op de vuurpijl berichtte Jan op onderkoelde wijze dat hij had gewonnen van Huis in t Veld!! Het stond 2-3 voor ZSG!

Edward bood tweemaal remise aan, die beide keren werd geweigerd. En als zo vaak blunderde zijn tegenstander vervolgens een stuk weg. 0-1 voor Edward!! Het staat 2-4!?! Ik gaf dit gegeven door aan Arjan, waarna een remiseaanbod volgde. Na langdurig beraad bij de Apeldoorners werd het aanbod aanvaard. Ongeloof, betekenisvolle blikken, onderdrukte euforie streden bij de ZSG-ers om de voorrang.

En hoe ging het dan met Gijs en Henk, de twee spelers met de langste ervaring? Zij verloren. Mijn tegenstander vertelde me dat wij op 25 november 1975 ook al tegen elkaar hadden gespeeld! Pas na afloop (heel voorkomend) zei hij dat hij ook toen gewonnen had. Nu, 42 jaar later, dacht ik hem te verrassen met de gesloten Siciliaan. Wat bleek? Die opening had ik toen ook gespeeld!!

Na afloop werd ik door twee vriendelijke heren benaderd, die mij vertelden dat er een klok werd vermist. De verdachte was een ZSG-er! Ik stamelde excuses en ik zei toe dat ik dit tot de bodem zou uitzoeken. Ik had het nog niet gezegd of daar kwam een ZSG-er met bord, stukken en een klok aanlopen om alles weer terug te brengen naar de speelzaal. Probleem opgelost, duizend excuses van hun kant.

Rest mij nog te vermelden dat de felicitaties van de sportieve tegenstander in dank werden aanvaard. 

Henk van Schaik, teamleider ZSG 3


op 10-11-2017 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Het zou een goede gewoonte zijn dat van elke externe wedstrijd een levendig verslag zou worden opgetekend. Echter het is een zeldzaamheid dat de weinige schrijvers onder de schakers de belevenissen aan de hele vereniging voordragen. Ik zal de pen weer ‘ns ter hand nemen. Afgelopen vrijdag, in de schaduw van een drietal interne partijen, speelden het derde en het vierde elk hun thuiswedstrijd in de nieuwe locatie. Lees verder...
op 16-10-2017 door Miklos in Extern, ZSG3, Algemeen
Zo, de eerste ronde zit erop! Vrijdag 13 oktober 2017 ontvingen wij de schakers uit Dronten.

Aangezien ZSG4 Denk en Zet 1 op bezoek kreeg, was het een gezellige drukte in de Terp.

Toen de gasten de speelzaal mochten betreden - eerst moest de les aan de jeugd worden afgerond - vielen de monden open van verbazing. Zo'n mooie accommodatie hadden zij zelden gezien.

Goed, om 8 uur werden de klokken aangezet en kon het spel op de wagen. Onze verwachtingen waren nie Lees verder...
op 15-10-2017 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Vrijdag J.l. Kwam Pegasus 2 op bezoek voor de derde ronde.

Onze vrienden uit Zwolle Noord hebben geen kampioensaspiraties, maar willen zich toch in ieder geval handhaven.

WE gingen om 8 uur van start met Gijs op bord 2 I.p.v. Frank.Zo'n 1,5 uur werd er in stilte geschaakt,totdat aan bord 1 een gemurmel hoorbaar werd . Jan bleek het eerste punt te hebben gescoord. Een gang langs de borden leerde dat het spelbeeld zeer wisselend was. Lees verder...
op 16-12-2015 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG3
Op 10 november ging het complete zestal van ZSG 3 op bezoek bij de buren, Denk&Zet 3.

Ons Zweedse kanon speelde weer een bloedstollende partij, waarbij hij op de 12e zet zijn dame liet opsluiten en als verloren moest worden beschouwd. Maar als de tegenstander het niet ziet....De partij eindigde tenslotte in remise door zetherhaling.

Jan Webbink boekte een vlotte overwinning op Erik Dekker (oud-ZSG-er) 

Gelet op de stand van Zhao en mij accepteerden Frank en Ed Lees verder...
op 13-11-2015 door Ferdinand in Extern, ZSG3