ZSG 3 - SOS 2018/2019   Klasse 3c

 

vrijdag 19 oktober

vrijdag 19 oktober ZSG 3 - Pegasus 2  
dinsdag 13 november Veluws S.G. 3 - ZSG 3  
dinsdag 11 december Veluws S.G. 4 - ZSG 3  
vrijdag 18 januari ZSG 3 - DSV Ons Genoegen 1  
februari vrij      
vrijdag 22 maart ZSG 3 - Denk en Zet / N.G.K.Z 1  
dinsdag 9 april (gezamenlijke slotronde in Ermelo) Schaakstad Apeldoorn 3 - ZSG 3  

  

Ze had zich tegen ons gekeerd: Caïssa. Na een uur spelen was het me al duidelijk. Na onze - toch wat gelukkige - overwinning op VSG 3, vorige maand, waarbij ze opzichtig Henk naar de overwinning had gekust en Anna een toren had geschonken, had de Godin - grillig als ze is - besloten vanavond de stand VSG – ZSG in de klasse 3c maar weer eens gelijk te trekken. ‘Gewoon, omdat het kan!’ had ze gedacht. En dat, terwijl wij misschien wel gedacht hadden dat het nóó Lees verder...
op 13-12-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Veel van de jonge heren, die tegenwoordig op vrijdagavond in de Terp rondhangen, zullen het niet weten maar eens ˗ lang geleden ˗ was er een tijd dat je rond je twintigste een niet te weigeren oproep kreeg om toe te treden tot de Grote Vaderlandse Krijsmacht, om daar voorbereid te worden op het onontkoombare binnenrukken der communistische horden. Je scheen er ˗ vooral volgens hen die e.e.a. al achter de rug hadden ˗ bovendien een ‘echte kerel’ van te worden. Een aantrekkelijk vo Lees verder...
op 15-11-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Hoe verscheurd kan een mens zijn… Vrijdag 19 oktober stond de Zwolse stadsderby ZSG 3 x Pegasus 2 op het programma. Ik ben dan wel (vooral op aandringen van Henk van Schaik) teamleider van ZSG 3, maar ik speel ook bij Pegasus. Hier wreekt zich schrijnend het feit dat ik de belangen van ZSG 3 tot elke prijs dien te bevorderen, maar dat ik ook de spelers van Pegasus als mijn schaakvrienden beschouw. Natuurlijk had ik, als ZSG-speler, een wenkbrauw opgetrokken toen ik hoorde dat Pegasus disp Lees verder...
op 21-10-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
De slotronde van 2A werd dit keer gehouden in Kampen, bij O&O. Het bijzondere was dat in 2A alle beslissingen rond promotie en degradatie al waren gevallen. De wedstrijdleider van dienst kon daarom zijn toespraak kort houden: hij wenste ons allemaal een prettige pot.

Onze stadgenoten van Pegasus 1 stonden op het programma. Het krachtverschil was aanzienlijk; de gemiddelde rating van Pegasus lag om en nabij 116 ratingpunten hoger. Wij gingen aan de slag met Harry ten Klooster aan bor Lees verder...
op 11-04-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3

Nou ja, bijna dan... Op bezoek kwamen de heren van De 7pionnen uit Epe. Dit team stond na 4 ronden troosteloos onderaan. Wij zagen hier een goede mogelijkheid om klasse behoud veilig te stellen.

Na een uur spelen stonden de onzen goed, maar hier en daar nog lang niet duidelijk. Deze keer was Jonas (7) als eerste klaar. Ik zag vanuit de verte dat hij een Dame won. Even later werd het toch weer gelijk, doordat Marc (1) het moest afleggen tegen Uglanin, het tactische monster uit Epe. Hierna bleef het lang stil, hoewel steeds duidelijker werd dat wij op een ruime zege afstevenden.

Edward (4) vroeg mij of hij een remiseaanbod mocht aannemen. Ik vroeg hem of het echt nodig was, waarna hij toch maar verder speelde. Frank (8) was deze keer ook vrij gauw klaar. Prima gespeeld! Eerst een paar zwakke plekken forceren in de vijandige gelederen en daarna langzaam wurgen.

Hoe Jan (3) won is in het gastenboek al uit de doeken gedaan, ook prima gespeeld. Harry (6) veroverde voldoende hout om in het eindspel toe te kunnen slaan. Ook Tristan (2) speelde een wurgpartij uit het boekje. Zijn tegenstander gaf op toen die geen stuk meer kon verzetten.

Hoe zou het toch gaan met de teamleider (5)? Ik speelde een zeer moeizame partij, wat nogal veel tijd kostte. Een remiseaanbod op zet 24 wees ik echter resoluut van de hand. Echter, 12 zetten later bood ikzelf remise aan, wat tot mijn opluchting grif werd aanvaard. Ik stond gewoon slechter!! De volgende dag heb ik mijn partij door de machine gehaald om te kijken waar ik het allemaal fout had gedaan. Tot mijn opluchting bleek dat ik heel sterk had gespeeld, maar dat mijn tegenstander ook vrijwel conform de voorkeuren van de machine had gespeeld!! Mijn voornemen om maar eens te stoppen met het externe schaken is voorlopig in de ijskast gezet. Waar een schaakmachine al niet goed voor is.

Edward, intussen, had zijn beslissing om door te spelen wel heel letterlijk genomen, en terecht. Hij kwam steeds beter te staan, won een pion en kon daardoor met een vrijpion de zaak afronden. Alleen is het voor mij nog niet helemaal duidelijk waarom het nodig is om voor dit resultaat, tegen de hoogstgerate tegenstander, voortdurend op en af de leuning van zijn stoel te bewegen. Levensgevaarlijk... In het kader van het teambelang zal ik hem hier nog eens op wijzen.

De einduitslag was dus 6,5 - 1,5 waarna het rond de bar nog lang druk, lawaaiig en gezellig bleef. De niet-aanwezigen hebben niet alleen schaaktechnisch, maar ook qua clubsfeer veel gemist.

Henk van Schaik


op 18-02-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3