ZSG 3 - SOS 2018/2019   Klasse 3c

 

vrijdag 19 oktober

vrijdag 19 oktober ZSG 3 - Pegasus 2  
dinsdag 13 november Veluws S.G. 3 - ZSG 3  
dinsdag 11 december Veluws S.G. 4 - ZSG 3  
vrijdag 18 januari ZSG 3 - DSV Ons Genoegen 1  
februari vrij      
vrijdag 22 maart ZSG 3 - Denk en Zet / N.G.K.Z 1  
dinsdag 9 april (gezamenlijke slotronde in Ermelo) Schaakstad Apeldoorn 3 - ZSG 3  

  

Voor de januarironde van de SOS-competitie stond de match ZSG 3 x Ons Genoegen 1 op het programma. Ons Genoegen komt uit Almen (‘Almen heeft het’), het dorp achter Zutphen waar de romantische dichter A.C.W. Staring (1767-1840) zijn sporen trok. Staring heeft Almen verankerd in de Nederlandse poëzie (Elk weet waar 't Almensch Kerkje staat), maar de meesten van ons, die een beetje opgelet hebben op school, zullen hem kennen van de regels Sikkels klinken/Sikkels blinke Lees verder...
op 27-01-2019 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Ze had zich tegen ons gekeerd: Caïssa. Na een uur spelen was het me al duidelijk. Na onze - toch wat gelukkige - overwinning op VSG 3, vorige maand, waarbij ze opzichtig Henk naar de overwinning had gekust en Anna een toren had geschonken, had de Godin - grillig als ze is - besloten vanavond de stand VSG – ZSG in de klasse 3c maar weer eens gelijk te trekken. ‘Gewoon, omdat het kan!’ had ze gedacht. En dat, terwijl wij misschien wel gedacht hadden dat het nóó Lees verder...
op 13-12-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Veel van de jonge heren, die tegenwoordig op vrijdagavond in de Terp rondhangen, zullen het niet weten maar eens ˗ lang geleden ˗ was er een tijd dat je rond je twintigste een niet te weigeren oproep kreeg om toe te treden tot de Grote Vaderlandse Krijsmacht, om daar voorbereid te worden op het onontkoombare binnenrukken der communistische horden. Je scheen er ˗ vooral volgens hen die e.e.a. al achter de rug hadden ˗ bovendien een ‘echte kerel’ van te worden. Een aantrekkelijk vo Lees verder...
op 15-11-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Hoe verscheurd kan een mens zijn… Vrijdag 19 oktober stond de Zwolse stadsderby ZSG 3 x Pegasus 2 op het programma. Ik ben dan wel (vooral op aandringen van Henk van Schaik) teamleider van ZSG 3, maar ik speel ook bij Pegasus. Hier wreekt zich schrijnend het feit dat ik de belangen van ZSG 3 tot elke prijs dien te bevorderen, maar dat ik ook de spelers van Pegasus als mijn schaakvrienden beschouw. Natuurlijk had ik, als ZSG-speler, een wenkbrauw opgetrokken toen ik hoorde dat Pegasus disp Lees verder...
op 21-10-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3

De slotronde van 2A werd dit keer gehouden in Kampen, bij O&O. Het bijzondere was dat in 2A alle beslissingen rond promotie en degradatie al waren gevallen. De wedstrijdleider van dienst kon daarom zijn toespraak kort houden: hij wenste ons allemaal een prettige pot.

Onze stadgenoten van Pegasus 1 stonden op het programma. Het krachtverschil was aanzienlijk; de gemiddelde rating van Pegasus lag om en nabij 116 ratingpunten hoger. Wij gingen aan de slag met Harry ten Klooster aan bord 1 en Quinten aan bord 8. Voor Quinten was dit evenement zijn eerste ervaring met de externe competitie. Hij kwam meteen in het diepe terecht want Trentelman (1761) was zijn tegenstander.

Toch was het Jonas (7), die voor een eerste rimpeling zorgde in de stille zaal, door zijn tegenstander pardoes mat te zetten achter de paaltjes. Op mijn vraag aan de wedstrijdleider of er nog een prijs hing aan de eerste winstpartij van de slotronde, antwoorde hij dat dat niet het geval was, maar dat Jonas nu de vrije hand had om alle voorradige cake op te eten. Ik geloof dat hij van dat aanbod geen gebruik heeft gemaakt, want om een uur of negen ging hij opgetogen terug naar Staphorst. Vrij snel daarna besloot Frank (6) dat remise wel genoeg was.

Een rondje langs de velden leerde mij dat Harry, Jan (3) en Edward (4) tegen respectievelijk van der Halm, Holtrop en Boen Tan goed stonden. In mijn ogen stonden Tristan (2), tegen Faber, en Quinten niet best of zeg maar slecht. Ikzelf stond nog steeds min of meer gelijk tegen van Ravensteijn (1794!).

Zou het dan toch nog... temeer omdat Jan won!! en Tristan remise bereikte. Hoe dat is gegaan, is voor mij nog steeds een raadsel. Helaas moesten Harry en Quinten de vlag strijken. Ook Edward verloor tegen iemand waarop de ouderdom blijkbaar geen vat krijgt. Na een zeer turbulente eindfase en met weinig tijd op de klok werd door mij remise aangeboden, na enige aarzeling werd mijn aanbod aanvaard. Eindstand: 4,5 - 3,5.

De organisatie was vlekkeloos en met name de catering was uitstekend verzorgd. De schalen met kroketjes, gehaktballetjes etc. bleven komen! Tot slot past nog een woord van waardering voor ZSG 3. De teamspirit, der Kampfgeist ook, is door de teamleider zeer gewaardeerd.

Henk van Schaik


op 11-04-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3