ZSG 3 - SOS 2018/2019   Klasse 3c

 

vrijdag 19 oktober

vrijdag 19 oktober ZSG 3 - Pegasus 2  
dinsdag 13 november Veluws S.G. 3 - ZSG 3  
dinsdag 11 december Veluws S.G. 4 - ZSG 3  
vrijdag 18 januari ZSG 3 - DSV Ons Genoegen 1  
februari vrij      
vrijdag 22 maart ZSG 3 - Denk en Zet / N.G.K.Z 1  
dinsdag 9 april (gezamenlijke slotronde in Ermelo) Schaakstad Apeldoorn 3 - ZSG 3  

  

Voor de januarironde van de SOS-competitie stond de match ZSG 3 x Ons Genoegen 1 op het programma. Ons Genoegen komt uit Almen (‘Almen heeft het’), het dorp achter Zutphen waar de romantische dichter A.C.W. Staring (1767-1840) zijn sporen trok. Staring heeft Almen verankerd in de Nederlandse poëzie (Elk weet waar 't Almensch Kerkje staat), maar de meesten van ons, die een beetje opgelet hebben op school, zullen hem kennen van de regels Sikkels klinken/Sikkels blinke Lees verder...
op 27-01-2019 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Ze had zich tegen ons gekeerd: Caïssa. Na een uur spelen was het me al duidelijk. Na onze - toch wat gelukkige - overwinning op VSG 3, vorige maand, waarbij ze opzichtig Henk naar de overwinning had gekust en Anna een toren had geschonken, had de Godin - grillig als ze is - besloten vanavond de stand VSG – ZSG in de klasse 3c maar weer eens gelijk te trekken. ‘Gewoon, omdat het kan!’ had ze gedacht. En dat, terwijl wij misschien wel gedacht hadden dat het nóó Lees verder...
op 13-12-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Veel van de jonge heren, die tegenwoordig op vrijdagavond in de Terp rondhangen, zullen het niet weten maar eens ˗ lang geleden ˗ was er een tijd dat je rond je twintigste een niet te weigeren oproep kreeg om toe te treden tot de Grote Vaderlandse Krijsmacht, om daar voorbereid te worden op het onontkoombare binnenrukken der communistische horden. Je scheen er ˗ vooral volgens hen die e.e.a. al achter de rug hadden ˗ bovendien een ‘echte kerel’ van te worden. Een aantrekkelijk vo Lees verder...
op 15-11-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3

Hoe verscheurd kan een mens zijn… Vrijdag 19 oktober stond de Zwolse stadsderby ZSG 3 x Pegasus 2 op het programma. Ik ben dan wel (vooral op aandringen van Henk van Schaik) teamleider van ZSG 3, maar ik speel ook bij Pegasus. Hier wreekt zich schrijnend het feit dat ik de belangen van ZSG 3 tot elke prijs dien te bevorderen, maar dat ik ook de spelers van Pegasus als mijn schaakvrienden beschouw. Natuurlijk had ik, als ZSG-speler, een wenkbrauw opgetrokken toen ik hoorde dat Pegasus dispensatie had gekregen om een speler van het eerste team (een soort ‘Paard van Troje’) ook in het tweede te laten spelen (sportief?), maar tegelijkertijd was ik blij dat mijn spelgenoten uit de krochten van café-slijterij Stroomberg nu tenminste toch in de SOS-competitie konden spelen. Kon ik mijn ZSG-gezellen vooraf uitputtend briefen over de eigenschappen en openingen van mijn clubgenoten van het Gevleugelde Paard (nee)? En zou ik - hun kwaliteiten kennende - kiezen voor een tactische opstelling om zodoende de ZSG-winstkansen te vergroten (ja)? In ieder geval was duidelijk dat - hoe de uitslag ook mocht zijn - ik op de volgende clubavond van Pegasus, in dat sfeervolle bovenzaaltje aan de Brink waar het bier zo’n stuk beter (maar ook duurder) is dan in de Terp, beslist het nodige commentaar zou krijgen. Hetzelfde gold trouwens voor Robert B., die ook bij Pegasus speelt.

Nu we met zijn allen zijn overgestapt naar de SOS-competitie (Save Our Souls) gaat de traditionele ZSG-roeiboot plotseling als achttal, en onder de naam ZSG 3, door het leven. De meeste spelers zijn the usual suspects van vorig jaar (Ineke, Koen, Gijs en ik), nieuwkomers zijn maître Henk van Schaik, liefhebber Robert Beydals (die bij bijna iedere schaakvereniging in Zwolle zijn stukken schuift) en de beide jeugdleden George van Keulen en Anna de Vries. Een mooie mengeling van ervaren, oude rotten en aanstormend talent. George en Anna zijn de hoop en de toekomst van ZSG! Reinier Schoth is eerste reserve.

We speelden in de grote zaal van de Terp. Het Vlaggenschip had zich tegelijkertijd, voor hun wedstrijd tegen Barneveld 1 en vanwege de rust (!), ingegraven in een klein achterafzaaltje waar al spoedig een muffe geur van oud schaakzweet naar buiten wolkte. Ook fijn: bij ons zaten twee dames achter de ZSG-borden. Het Zwolse schaken heeft een toekomst die verder reikt dan een hobby voor naar rust verlangende, ongewassen mannen alleen! cool

Achteraf kan ik wel bekennen dat onze eerste wedstrijd van het seizoen me behoorlijk zorgen baarde. Pegasus 2 heeft vooral bovenin sterke spelers met veel ervaring, en leek ons daar, qua gemiddelde rating, beslist de baas. Aan de onderste borden lagen er echter kansen: tijd dus voor een tactische opstelling! Wie schetst echter mijn verbazing toen de tegenstander met twee vervangers kwam binnen marcheren: vervangers die - naar ik meteen wist - hun team er beslist niet zwakker op maakten. Dit zou een pittige avond worden!

De eersten die, bijna gelijktijdig, de stukken opborgen, waren Robert en Gijs. En beiden wonnen! Robert tikte aan het zevende bord, nadat Gerard van Bussel ergens bij een afruil de mist in was gegaan en materiaal had verloren, een toreneindspel met drie tegen één pion - ondanks de vele tussenschaakjes - bekwaam naar een succesvol einde. Gerard vond dat hij een groot deel van de partij beter had gestaan. Mijn clubgenoot van Pegasus is een speler die, met onverbeterlijk optimisme, zijn stelling positief in blijft schatten tot het moment dat hij mat staat. Aardige, vent: Gerard! Ondertussen zat Robert tevreden te glimmen achter zijn bord.

Ook Gijs won. Zijn tegenstander - Hedzer Terpstra - wil nog wel eens, tijdens het spel, hardop zijn partij becommentariëren (vooral als het slecht met hem gaat) en ik had hem al luid en duidelijk horen zeggen ‘dat hij zich dus verrekend had’. Dat klopte. Gelukkig stuurde Gijs mij de volgende dag per mail de zetten, want zijn notatiebiljet bleek minder toegankelijk dan een net ontdekt Oeigoers handschrift. Een minpuntje was dan wel weer dat er voor Hedzer geen zoete, witte wijn in het pand aanwezig was.

 

G. de Koning Gans x H. Terpstra na 19. … fxe4

20. Pg6! Dd8 (20. … hxg6 21. hxg6 Lg5 22. Dh5 Lh6 23. Lxh6 gxh6 24. Dxh6 Dg7 25. Dxg7 Kxg7 26. Th7† Kxg6 27. Txb7) 21. Pxf8 Lxd4? (beter 21. … Dxf8) 22. Pxe6 Df6 23. Dxd4 Dxe6 24. Dd8† Kf7 25. Dc7† … en zwart geeft op. 

Hierna maakte Henk van Schaik aan bord drie, en met zwart, remise tegen Marcel Pol (tevens speler van Pegasus 1). Beide heren waren na afloop niet echt tevreden: Henk had al vroeg in de opening (‘geheel onnodig’) een centrumpion weggegeven en Marcel ‘had later ergens iets niet helemaal goed gedaan’, waardoor hij nooit van dat voordeel gebruik had kunnen maken. Het blijft schaken. Na een grote afruil was remise de enig juiste conclusie.

Ondertussen was ikzelf, aan het eerste bord, wel klaar met Boen Tan. Of beter: Boen Tan met mij! De moeder van de mythologische Pegasus was, zoals bekend, Medusa: een engerd waarvan verteld wordt dat ze - als gorgo - de eigenschap bezat dat bloed van haar rechter lichaamshelft genezend, en van haar linkerhelft dodelijk was. Er is zelfs een dubieus gambietje naar haar genoemd (1. d4 Pf6 2. c4 g5!?). Boen had vandaag beslist zijn dodelijke helft meegenomen. In een Franse partij gaf hij grootmoedig twee pionnen weg, waarna ik een enorme aanval om mijn oren kreeg. Nadat ik materiaal had teruggegeven, had hij het loperpaar en stonden zijn stukken - zoals altijd bij Boen - plotseling veel beter dan de mijne. Hierna ging ik roemloos ten onder aan het ratingverschil en aan de kunde van mijn tegenstander. Stukken in de doos en op naar de andere borden!

Daar werd, halverwege de match, nog driftig geschaakt! Ineke stond tegen Hans de Vries al een hele tijd een stuk (tegen een pion) voor, Koen probeerde zich uit alle macht richting de vijandelijke Koning te combineren (Herman Schreurs volop in de verdediging!), bij Arjan aan bord vier werd nog diep nagedacht en kon de partij alle kanten op, en Anna stond beslist niet slechter tegen Jos Wegman. Onze achtste bordspeelster had voorbeeldig gebruik gemaakt van de haar toebedeelde zeeën aan tijd (het was pas de tweede keer dat ze een pot met zo’n lange speelduur speelde) en voerde koeltjes een ver opgerukte c-pion richting de achterste lijn. De meeste indruk maakte haar volwassen spel na de 21e zet van zwart.

 

Anna de Vries x Jos Wegman na 21. … Dxb6

22. c5 Dd8 23. b4 Te8 24. Ta1 Pg4 25. Lxg7 Kxg7 26. h3 Pf6 27. Lxa6 e5 28. Pe2 e4 29. b5 Ld7 30. c6 Lc8 31. Lxc8 Txc8 32. Ta7

Fred was er, diep in de nacht, nóg van onder de indruk! Later liet Jos zijn Dame instaan en was de partij plotseling uit.

Hiernaar verlegde zich de aandacht naar Koen, die met wit ongeveer vanaf zet één in de aanval was gegaan. Na zeven zetten was zijn h-pion er al af! Herman Schreurs, die zijn partijen altijd klassiek en zeer zorgvuldig opzet, moet zich rot zijn geschrokken. Uiteindelijk stonden Koens beide torens op de zevende rij en na een grote afruil verdwenen - hap, hap, hap - bijna al Hermans pionnen. Hij liet zich niet meer bewijzen dat het resterende toreneindspel (één tegen drie verbonden pionnen) verloren was. Sportieve speler, Herman! En een uitstekende prestatie van de Koning der Kaaslamellen tegen een qua rating veel sterkere tegenstander!

Daarmee was - zoals Gijs fijntjes opmerkte - de Roeiboot het eerste ZSG-team dat dit seizoen de volle mep aan matchpunten binnenhaalde (een half uur later volgde het Vlaggenschip)!

 foto's: Harry ten Klooster

Ook Arjan, die vanavond als invaller met wit aantrad, won. Tegen Leo Stortelder was het een heftige partij waarbij tijdens een koningsaanval een paardinslag van Arjan eerst wel, en toen weer niet goed bleek, Leo een toren had kunnen winnen (maar dat niet zag), er een remiseaanbod werd afgeslagen en de teamleider van Pegasus uiteindelijk een loper weggaf. Grinnikend reden vader en dochter de nacht in. Het bleef nog lang onrustig in Huize de Vries!

Ineke mocht de zaak nu afronden. In Hans de Vries (1532) had ze een uitstekende en ervaren tegenstander (met een fors hogere rating) en de stelling bracht met zich mee dat ze haar materiaalvoordeel nooit echt goed kon uitbuiten. Toen ze wat slapjes in haar tijd kwam te zitten, werd het toch nog oppassen geblazen. De matchwinst was allang veilig gesteld, dus remise was een logische en welverdiende uitkomst (al had een type als Ferdinand haar, bij een gelijke matchstand, mogelijk toch geadviseerd voor de volle winst te gaan).

We hadden met 6 – 2 gewonnen en zouden een maand lang de ranglijst van onze klasse gaan aanvoeren. Een feestelijk vooruitzicht! En natuurlijk gingen we allemaal als vrienden uiteen: de spelers van Pegasus en wij. Toen ik Marcel en Leo nog, lang na twaalven, met een biertje aan de bar zag staan, was ik er plotseling ook van overtuigd dat ik me de volgende week nog steeds, met een gerust hart, in café Stroomberg kon vertonen…


op 21-10-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
De slotronde van 2A werd dit keer gehouden in Kampen, bij O&O. Het bijzondere was dat in 2A alle beslissingen rond promotie en degradatie al waren gevallen. De wedstrijdleider van dienst kon daarom zijn toespraak kort houden: hij wenste ons allemaal een prettige pot.

Onze stadgenoten van Pegasus 1 stonden op het programma. Het krachtverschil was aanzienlijk; de gemiddelde rating van Pegasus lag om en nabij 116 ratingpunten hoger. Wij gingen aan de slag met Harry ten Klooster aan bor Lees verder...
op 11-04-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3