Schaaktraining voor de Jeugd


ZSG geeft op twee locaties schaakles aan de jeugd:
 - op vrijdag in de Terp in de wijk Dieze en
 - op woensdag in de Kopakker in de wijk Stadshagen.
Hieronder staat de informatie over de schaaktraining in de Kopakker.

Schaakles op woensdag in de Kopakker in Stadshagen

Op woensdagen van 18:30 tot 19:30 uur worden schaakleerlingen in de Kopakker door ervaren trainers van ZSG begeleid. Alle leerlingen krijgen premium toegang tot Chessity. Dat is een online trainingsomgeving. Iedereen kan daar in een eigen tempo de schaakvaardigheden trainen. In de bijeenkomsten op de woensdagen ligt het accent op schaakvaardigheden toepassen. De jeugd speelt zelf partijen en er worden partijen nagespeeld. De zelf gespeelde partijen tellen mee voor stand in de jeugdcompetitie. Iedereen die goed zijn best doet krijgt eens per half jaar een mooie schaakmedaille of voor het erepodium is er zelfs een beker te verdienen. Verder wordt wekelijks de vette zet wisselbokaal uitgereikt. Wordt je lid van ZSG dan ontvang je ook een schaakmagazine van de Schaakbond en jeugdleden mogen gratis meedoen aan alle activiteiten die door ZSG worden georganiseerd. De jeugdcontributie is 60 euro per jaar. In schoolvakanties en tijdens de zomermaanden is er geen jeugdschaak. 

ZSG heeft ook een eigen methode ontwikkeld om het schaakspel in 6 korte lessen (nog beter) onder de knie te krijgen. De lesbrieven zijn hieronder vrij te downloaden. Bij deze kennismakingslessen zijn vier niveaus. De beginnende schakers leren in een stoomcursus alle regels van het spel. De kinderen die al kunnen schaken worden goede openingszetten en leuke trucjes bijgebracht. Kinderen dit ook al beheersen leren slimme plannetjes. Gevorderde schakers, die alle 3 niveau's doorlopen hebben, gaan vooral partijtjes tegen elkaar spelen. De schaaktrainer geeft daarbij tips wat goede zetten zijn. De lestijd van de kennismakingslessen is gelijk aan de gewone tijd, namelijk van 18:30 tot 19:30 uur in de Kopakker aan de Ingelandenhof 2. De kosten voor deze cursus zijn 10 euro voor het hele blok van 6 lessen. Geregeld wordt er een blok van 6 kennismakingslessen georganiseerd waarbij deze methode gebruikt wordt. Houd deze website of onze facebookpagina in de gaten om te weten wanneer er weer een nieuwe cursus start. 


 


Kom gerust eens kijken en meedoen in de Kopakker aan de Ingelandenhof 2 in Zwolle. Doe je mee? Meld je aan via een e-mail aan Arjan door deze link aan te klikken.

 

Download lesbrieven

Niveau 1 Alle regels van het spel
Les 1. De Toren en de Loper stellen zich voor
Les 2. De Dame, de Koning en schaakmat
Les 3. Het Paard en de pionnen
Les 4. De bijzondere zetten 'en passant' slaan en de rokade
Les 5. Remise door pat en andere trucjes
(Les 6. Herhaling)

Niveau 2 Goede zetten en leuke trucjes
Les 1. Slaan van een ongedekt stuk en matzetten met een Dame en een Toren
Les 2. De voordelige ruil en verdedigen door dekken
Les 3. Noteren en de gouden regels
Les 4. Tweevoudige aanval en verdediging tegen herdersmat
Les 5. Een eenvoudige dubbelaanval 
(Les 6. Herhaling)

Niveau 3 Plannen maken voor verdedigen of aanvalluhhh
Les 1. De penning en matzetten met een Dame
Les 2. Mat in 1 en verdedigen tegen mat
Les 3. De gevorderde dubbelaanval en matzetten met een Toren
Les 4. Uitschakelen verdediging
Les 5. De aftrekaanval 
(Les 6. Herhaling)