Nieuws
Contact
Agenda
Externe competitie
Interne competitie
Wall of fame
Overige competities
Jeugdopleidingen
Jeugdcompetitie
Vette zetten
Basisschoolschaak
2023 Jubileumdag ZSG
Jeugdtoernooi
Weekendtoernooi
Privacy Statement
Gastenboek
TPR
Links
Cursus
2014
2013
2012
2011
December 2011
November 2011
Oktober 2011
September 2011
De Vette Zet Wisselbokaal september 2011
Iedere woensdag worden in Stadshagen partijen gespeeld voor de jeugdcompetitie. De speler die daarbij de vetste zet speelt, mag een week lang de wisselbokaal op zijn nachtkastje zetten.
14 september 2011
Vandaag wordt de wisselbokaal voor het eerst uitgereikt. Vera mocht hem bijna meenemen. Ze speelde met zwart tegen Bram. Bram had twee Dames op het bord, maar was vergeten hoe je ieder keer een rij op kan schuiven met de Dames en zo de andere Koning mat kan zetten. Niet veel later had Bram nog maar één Dame over en stond de volgende stelling op het bord. Zwart kan nu in één zet mat geven. Weet je hoe?
Helaas zag Vera niet dat 1...,Ta2 schaakmat was. De partij werd remise.
Schaakmat zetten is natuurlijk een geweldige vette zet. Maar soms is een zet waarmee je op voorsprong kan komen en daarmee de partij uiteindelijk kan winnen nog wel moeilijker om te bedenken.
Kijk maar eens naar de volgende stelling van
Willard Leppink
met wit tegen schaaktrainer Miklos, nadat Miklos van kleur had geruild. Willard staat een pion en een Loper voor. Liever staat Willard natuurlijk een Dame en een Loper voor. De pion moet dan ingewisseld worden voor een Dame. Weten jullie nog hoe dat moet?
Willard wel! En daarmee kreeg hij aan het eind van de avond de Vette Zet Wisselbokaal mee naar huis.
21 september 2011
Er zijn weer veel vette zetten gespeeld deze woensdag. De eerste stelling waar we veel van kunnen leren is de partij van
Sebastiaan Geldof
met zwart. Er staan best veel stukken in de beginstand. Dat betekent dat deze stukken niet meedoen aan het spel. Beide spelers zijn ook vergeten te rokeren en zo de Koning in veiligheid te brengen. Vooral voor wit is dit vervelend. Doordat Sebastiaan met de Dame op f2 geslagen heeft, kan de witte Koning nergens meer heen. Daar wist Sebastiaan wel raad mee. Hij speelde ...,Th7-g7! Een vette zet waarmee hij de wisselbokaal een week te leen krijgt. Nadat wit c2-c4 antwoordde staat de volgende stelling op het bord:
Sebastiaan kan nu zijn plan uitvoeren en wit matzetten. Wit kan dan alleen nog de Loper ertussen zetten. Maar dat helpt natuurlijk niet lang.
De volgende stelling is een partij van Niek Gietema, waarin hij prima laat zien dat hij weet wat een penning is. De partij is eigenlijk nog maar net begonnen. Wit heeft de g-pion opgespeeld die Niek geslagen heeft met de Loper. Hierdoor is het Paard op f3 gepend. Dat betekent dat wit dat Paard beter niet weg kan halen. Want in dit geval wordt dan zijn Dame geslagen. De kinderen die de 3-sterren schaaklessen gevolgd hebben weten een slimme truc: Val het gepende stuk nog een keer aan!
Niek speelde 1...,Pc6-d4! Knap gevonden hoor. Er volgde 2. a2-a4, Lg4xf3. Nu had Niek ook nog een mooie dubbelaanval op de Dame en de Toren. We reiken we maar één keer per week een Vette Zet Bokaal uit. Niek komt vast binnenkort aan de beurt. Niet veel later zette Niek de witte Koning met zijn Dame mat.
28 september 2011
Voorafgaand aan de jeugdcompetitie spelen we een partij na of kijken we naar een leuke stelling. Dit keer kwam de volgende stand op het demonstratiebord. Als zwart aan zet is kan zwart een voordelige ruil spelen. Zien jullie hoe?
Inderdaad, de Toren op f2 is aangevallen. Als zwart met 1. ...,Lc5xf2+ de Toren slaat kan wit met 2. Ke1xf2 de Loper pakken. Omdat een Toren 5 punten waard is en de Loper maar 3 punten, is de stukkenruil voordelig voor zwart.
Stel nu dat wit aan zet is. Wat zou je dan doen? Zorgen dat de Toren niet geslagen kan worden? Pf3-d4 er tussenplaatsen is niet handig, want dan kan het Paard geslagen worden. De Toren moet dus wegzetten. De vraag is waarheen?
Alle kinderen uit de les speelde de Toren naar d2 dus 1. Tf2-d2. Alle kinderen, behalve Joost. Hij speelde de Toren naar f1. Normaal is het goed om de toren op een lijn te zetten waardoor de Toren tot helemaal naar de andere kant van het bord kijkt. Dat kan als er geen pionnen in de weg staan. De d-lijn is zo'n lijn. Alleen nu is deze zet niet zo goed. Joost wist waarom. Na 1. Tf2-d2 volgt Lc5-b4. Dat is een penning. Een echte vette zet! De Toren is nu weer aangevallen door de Loper, maar nu mag ie niet meer vluchten omdat de Koning op e1 dan schaak staat.
Joost Doornbos
verdiende daarmee deze week de vette zet bokaal.