Schaaktraining voor de JeugdVrijdag in dienstencentrumcentrum de Terp

Op vrijdagavonden wordt er door de jeugd in de Terp geschaakt. Er zijn verschillende trainingsgroepen. De basisschoolleerlingen schaken van 18:30-19:30 uur. We gebruiken bij de training de stappenmethode van de Schaakbond. Leerlingen die op de middelbare school zitten beginnen een half uur later. Zij schaken van 19:00-20:00 uur in de tienergroep. Leerlingen kunnen premium toegang tot Chessity krijgen. Dat is een online trainingsomgeving. Iedereen kan daar in een eigen tempo de schaakvaardigheden trainen. In de bijeenkomsten op de vrijdagen ligt het accent op schaakvaardigheden toepassen. De jeugd speelt zelf partijen en er worden partijen nagespeeld. De zelf gespeelde partijen tellen mee voor stand in de jeugdcompetitie. De basisschoolleerlingen en de tienergroep spelen in beide een eigen competitie. Iedereen die goed zijn best doet krijgt eens per half jaar een mooie schaakmedaille of voor het erepodium is er zelfs een beker te verdienen. Verder wordt wekelijks de vette zet wisselbokaal uitgereikt. Wordt je lid van ZSG dan ontvang je ook een schaakmagazine van de Schaakbond en jeugdleden mogen gratis meedoen aan alle activiteiten die door ZSG worden georganiseerd. De jeugdcontributie is 60 euro per jaar. In schoolvakanties en tijdens de zomermaanden is er geen jeugdschaak. 

Vind je schaken leuk, dan hoef je niet te wachten tot er een nieuw schaakseizoen begint. Er zijn mogelijkheden om in te stromen. Kom gerust kijken en meedoen in de Terp aan de Radewijnstraat 1 in Zwolle. Meldt wel vooraf even dat je komt via een e-mail aan Arjan door deze link aan te klikken. Weet je nu al dat je lid wilt worden? Neem dan direct de eerste keer het aanmeldformulier mee. Maar je kunt natuurlijk ook eerst een paar keer vrijblijvend meedoen en daarna besluiten of je lid wilt worden.

In schoolvakanties en tijdens de zomermaanden is er geen jeugdschaak.

 

Kennismakingslessen

Eens per jaar, meestal voorafgaand aan het basisschoolschaaktoernooi, is het mogelijk om mee te doen aan een blok van 6 kennismakingslessen. ZSG heeft een eigen methode ontwikkeld om het schaakspel snel (nog beter) onder de knie te krijgen. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met onze schaakclub en onze bloeiende jeugdafdeling. De lesbrieven zijn hieronder vrij te downloaden. Bij deze kennismakingslessen zijn vier niveaus. De beginnende schakers leren in een stoomcursus alle regels van het spel. De kinderen die al kunnen schaken worden goede openingszetten en leuke trucjes bijgebracht. Kinderen dit ook al beheersen leren slimme plannetjes. Gevorderde schakers, die alle 3 niveau's doorlopen hebben, gaan vooral partijtjes tegen elkaar spelen. De schaaktrainer geeft daarbij tips wat goede zetten zijn. De lestijd van de kennismakingslessen is gelijk aan de gewone tijd, namelijk van 18:30 tot 19:30 uur. De kosten voor deze cursus zijn 10 euro voor het hele blok van 6 lessen. Geregeld wordt er een blok van 6 kennismakingslessen georganiseerd waarbij deze methode gebruikt wordt. De eerstvolgende nieuwe cursus start op vrijdag 10 november 2023 om 18:30 uur. De andere 5 lessen van deze cursus zijn op de vrijdagen 17, 24 november, 1, 8 en 15 december 2023.

Het is belangrijk om je aan te melden. Dat kan het beste door een mail aan Arjan door deze link aan te klikken

 

Download lesbrieven

Niveau 1 Alle regels van het spel
Les 1. De Toren en de Loper stellen zich voor
Les 2. De Dame, de Koning en schaakmat
Les 3. Het Paard en de pionnen
Les 4. De bijzondere zetten 'en passant' slaan en de rokade
Les 5. Remise door pat en andere trucjes
(Les 6. Herhaling)

Niveau 2 Goede zetten en leuke trucjes
Les 1. Slaan van een ongedekt stuk en matzetten met een Dame en een Toren
Les 2. De voordelige ruil en verdedigen door dekken
Les 3. Noteren en de gouden regels
Les 4. Tweevoudige aanval en verdediging tegen herdersmat
Les 5. Een eenvoudige dubbelaanval 
(Les 6. Herhaling)

Niveau 3 Plannen maken voor verdedigen of aanvalluhhh
Les 1. De penning en matzetten met een Dame
Les 2. Mat in 1 en verdedigen tegen mat
Les 3. De gevorderde dubbelaanval en matzetten met een Toren
Les 4. Uitschakelen verdediging
Les 5. De aftrekaanval 
(Les 6. Herhaling)