De Sprankel grote winnaar bij schaaktoernooi voor basisscholen


Op 19 februari waren 230 kinderen van 20 Zwolse basisscholen verzameld in de kantine van WVF. Het Zwols Schaakgenootschap organiseerde daar het schaakkampioenschap voor basisscholen uit Zwolle en omstreken. In teams van 4 spelers werd er gestreden om de felbegeerde kampioensbeker.

Na een kort openingswoord door de toernooileiding verrichtte Wethouder Piek om even over half 2 de eerste zet aan het bord van Ruben van het team Koningin Emmaschool 2. Bij hoge uitzondering mocht Ruben de zet voorzeggen aan de Wethouder van (denk)sport. De rest van het toernooi waren alle schakers aangewezen op het eigen spelinzicht, strategie en concentratievermogen.


De eerste drie ronden speelden alle teams tegen andere teams in de poule. De indeling van de poules was tot stand gekomen via een loting. Na deze ronden werd in de pauze de hersenen, die door het vele denken oververhit waren geraakt, weer tot de normale temperatuur teruggebracht door een lekker koud bekertje limonade. Ondertussen maakte de wedstrijdleiding een nieuwe indeling. Dit keer werd er rekening gehouden met de eerder behaalde punten. Alle teams troffen daardoor in de volgende 3 ronden teams van ongeveer gelijkwaardige sterkte. In de poule A t/m C waren de titelkandidaten verzameld. De Montessorischool ging halverwege het toernooi nog aan de leiding met louter overwinningen: 12 punten uit 12 schaakpartijen. Hierin zou weldra verandering komen. Zij werden ingedeeld in poule A met de teams Sprankel 1, Wilgenburg 1 en Ichtus 1. In deze teams zitten diverse schakers die wekelijks op woensdag of vrijdag schaaktraining bij ZSG krijgen. Poule B bestond onder meer uit Sprankel 6 en Koningin Emmaschool 1. Ook in deze teams zijn er diverse kinderen die op schaken zitten. In poule C vinden we de kampioen van vorig jaar: Vlieger 1. Dit jaar moeten zij het echter doen zonder enkele ster-spelers (speel-sters) die inmiddels op de middelbare school zitten. Later op de middag bij de prijsuitreiking kwamen deze dames nog één keer even de wisselbeker vasthouden om die daarna uit te reiken aan de nieuwe kampioenen. Verder was in poule C onder andere het 1e team van de Schatgraver ingedeeld en teams van de Parkschool en de Markesteen.
De schaakpartijen werden in een sportieve en gemoedelijke sfeer afgewerkt. Alle 52 teams in de 13 poules bleven meedoen in de eindstrijd en werden rond 17:15 uur beloond met een mooi herinneringsvaantje. Het was duidelijk dat de kampioen uit één van de poules A t/m C zou komen. Na het tellen van de overwinningen leverde dat de volgende podiumplaatsen op:

1e plaats: De Sprankel 6 met 21 punten


2e plaats: De Wilgenburg 1 met 19 punten


3e plaats: De Sprankel 1 met 18 punten


Deze 3 teams gaan de eer voor Zwolle hoog houden in een regionaal kampioenschap op 15 maart in Arnhem.

Hieronder de foto's (Niets te zien? Klik dan op deze link)Alle uitslagen van het basisschoolschaaktoernooi 2014

Na afloop van één van de 624 partijen zijn met hulp van de begeleiders 1248 scores op de uitslagenbriefjes ingevuld (Download van de uitslagenbriefjes, 917KB groot, opent in een nieuw venster). Alle begeleiders hartelijk dank voor het invullen. Ook bedankt voor het aanmoedigen en of troosten van de spelers! Zeker in de eerste poulefase zijn de krachtsverschillen nog groot. Kinderen uit groep 4 of 5 nemen het soms op tegen kinderen uit groep 7 of 8.

(Klik voor een grotere versie)

Het 4e team van de Vlieger kan een extra aanmoediging gebruiken. Niet getreurd hoor: meedoen is belangrijker dan winnen. Om dit kracht bij te zetten ontving Meester Jeroen voor dit team 4 pakketjes met speciaal door 't Konkeltje geselecteerde Zwolse theemelanges.


Een aantal spelers hebben een bijzondere bijdrage aan hun teamresultaat geleverd. Hieronder staan deze spelers. Zij hebben 5 of 6 partijen gespeeld en hebben geen enkele partij verloren. Geweldig knap! Van deze spelers hebben Jasper Rosingh, Esmée, Jesse Beekman, Luka Liefers, Chris Petri, Femke de Vries en Timo Berning zelfs een honderd procent score gehaald. Jasper Rosingh, Femke de Vries en Jastin van Putten haalden de ongeslagen status aan het eerste bord van hun team. Dit is extra knap omdat zij op het eerste bord tegen de sterkste spelers van de andere teams spelen. Bijzonder sportief zijn Femke de Vries van Vlieger_1 en Timo Berning van Wendakker_1. Zij speelden in een team met een wisselspeler. Ondanks de perfecte score hebben zij 5 in plaats van 6 partijen gespeeld, om zo ook de wisselspeler zoveel mogelijk mee te laten spelen. Dat is nog eens teamgeest!


Klik op bovenstaande ranglijst voor een overzicht van de individuele scores van alle 230 deelnemers.

De lijst is op alfabetische volgorde gesorteerd. Tip voor aanstaande ouders: goede jongensnamen voor schakers in spe zijn Stijn en Thomas. Deze komen maar liefst 8x respectievelijk 5x voor in deze lijst. Andere goede namen voor denkers die 3x voorkomen zijn Bram, Chris, Daan, Jasper, Marijn, Martijn, Ruben en Simon. Er hebben behoorlijk wat meisjes meegedaan. Dubbels in namen zitten daar niet tussen.

Vette zet

Er zijn tijdens het toernooi veel goede zetten gedaan. Dat wordt ook wel een vette zet genoemd. Freek van Markesteen 2 speelde zo'n zet, of beter gezegd twee vette zetten achter elkaar in de derde ronde.
In de volgende stelling heeft Freek zwart. Wit heeft in tegenstelling tot Freek nog de Koning in de beginpositie staan. Het is verstandig om de Koning al vroeg in het spel in veiligheid te brengen. De witte Koning is schaak gezet door de zwarte Loper op het veld b4. Wit kon alleen nog het schaakmat voorkomen door de Dame in de baan van de Loper te zetten. Wit schaak zetten was een vette zet van Freek. Maar in plaats van de Dame te slaan weet Freek nog een vette zet: Dame naar g3, schaakmat!

De witte Dame op het veld d2 kan het schaak niet opheffen op het veld f2, want wanneer de Dame weggaat staat de Koning schaak door de Loper. Je mag jezelf niet schaakzetten. Voor het vastzetten van een schaakstuk is een speciaal schaakwoord: penning. De witte Dame staat gepend.


Freek wacht keurig of de tegenstander nog een zet weet. Maar nee, het is schaakmat! Freek heeft gewonnen. Freek krijgt voor deze vette zetten 2 cadeaubonnen van 5 euro van Keurslager M. de Weg in Zwolle Zuid.


ZSG organiseert schaakkampioenschap voor basisscholen 2014Vorig jaar had de Vlieger het beste schaakteam van alle basisscholen in Zwolle en omgeving.


Wie wordt de nieuwe schaakkampioen van Zwolle?
Dit jaar is het schaakkampioenschap voor basisscholen op woensdag 19 februari van 13:30 tot ongeveer 17:00 uur. Doe je mee?
Het schaaktoernooi is in de kantine van WVF, sportpark De Weide Steen Stinsweg 15.

Een school mag meerdere teams inschrijven. Een team bestaat uit 4 spelers. Vijf spelers mag ook; dan is steeds één speler wisselspeler. Alle teams spelen 6 partijen. De teamleden mogen uit verschillende groepen of locaties van de school worden samengesteld. De aanmelding loopt via de leerkracht of sportcoördinator van de school.

Naast 4 enthousiaste schakers heeft elk team een eigen begeleider. De begeleider helpt de kinderen de juiste schaaktafel te vinden en vult de uitslagenbriefjes in. De begeleider hoeft de regels van het schaakspel niet te kennen, maar het mag natuurlijk wel. De begeleider van het team ontvangt via de email een toernooiboekje. Hierin staat onder meer de poule-indeling voor de eerste drie ronden, het toernooireglement en diverse andere wetenswaardigheden. Het toernooiboekje is ook te downloaden.
Wijzigingen worden hieronder op de websiste van ZSG gepubliceerd.

Het ZSG basisschoolschaaktoernooi 2014 werd mede mogelijk gemaakt door:


Loting voor de eerste drie ronden is bekendEr doen 52 teams mee aan het 6 rondig basisschoolschaaktoernooi. Ieder team van 4 spelers doet elke ronde mee. Zijn jullie goed in rekenen? Dat betekent dat er iedere ronde 208 kinderen aan de juiste kant van één van de 104 borden borden plaats nemen. Dat is een hele organisatie. Om dit vlot te laten verlopen worden de rondes gespeeld in vierkamppoules. De eerste 3 partijen speelt een team tegen een ander team uit dezelfde poule. Deze wedstrijden worden steeds aan dezelfde tafels gespeeld, waardoor het zoeken naar het juiste schaakbord wat makkelijker is.
De poulewedstrijden zijn als volgt:
1e ronde: 1 tegen 4 en 2 tegen 3
2e ronde: 4 tegen 3 en 1 tegen 2
3e ronde: 2 tegen 4 en 3 tegen 1
Eerste genoemde heeft wit op de even borden.

Hieronder staan de 52 teams met tussen haakjes de poule A t/m M en het volgnummer binnen de poule. Onder deze lange lijst deelnemers staat een plattegrond van de speelzaal. Daarop staat waar de tafels van de poules zijn. De schakers mogen bij binnenkomst direct bij de goede tafel gaan zitten. Als er nog tijd genoeg is mag er gerust nog even een potje schaak gespeeld worden.

1. (I4) Aquamarijn 1: Aldrick Siepel, Arne Schrik, Reitze Douma, Silvan van Zwolle (begeleider Marije Wijnia)
2. (A1) Aquamarijn 2: Romijn Schuurman, Elias Boersma, Nick Zieleman, Douwe Potjes, Hugo Solen (begeleider Marije Wijnia)
3. (E2) Aquarel 1: Seroush, Luka, Dean, Simon, Mattijs (begeleider Tineke den Hertog )
4. (I3) Aquarel 2: Calvin, Lukas, Arne, Maryse, Dennis (begeleider Mariska Schuurman )
5. (M4) Aquarel 3: Alyssa, Fleur, Esmée, Laura, Myriam (begeleider Margo Jonker )
6. (E1) Gelegenheidsteam b.m. 1: , , , (begeleider ...)
7. (I2) Campherbeek 1: Bart, Fons, Tim, Milan (begeleider Laura Kuijer)
8. (M3) Campherbeek 2: Zeno, Ida-Kaisa, Victor, Tygo (begeleider Meneer de Boer)
9. (D4) Campherbeek 3: Mette, Alisa, Wouter, Govert, Olivier (begeleider Anne Gombert)
10. (I1) Ichtus 1: Stijn de Graaf, Simon te Biesebeek, Rien van Breen, Thomas Post (begeleider Brenda van Breen en Willeke te Biesebeek)
11. (M2) Ichtus 2: Sijmen Koers, Jens de Jonge, Kim van den Beld, Wouter Pappot, Jurre Grit (begeleider Gert Koers)
12. (D3) Ichtus 3: Joep de Bruijn, Youri ten Brinke, Renee Jonkam, Hugo Speek, Nick van der Steege (begeleider Mevr. de Bruyn)
13. (H4) Jenaplein 1: Sem, Gijs , Ivan, Mila, Lasse (begeleider Trijnie van der Kamp )
14. (M1) Jenaplein 2: Marijn , Willem, Si-Lan , Kate, Gillis (begeleider Marion Dijkstra)
15. (D2) Klokbeker 1: Bongani, Elian Nijland, Indy Mars, Lisanne Kuntkes (begeleider dhr. Bouter)
16. (H3) Klokbeker 2: Yan Martin, Gabriël Bisschop, Pleun Barendse, Suzanne Prakken (begeleider mevr. Brus)
17. (L4) Klokbeker 3: Nathan van Dijk, Lex de Grave, Naomi Gerritsen, Thomas vd Haar, Ryan Chim (begeleider mevr. Kirchner)
18. (D1) Koningin Emmaschool 1: Rinse, Stijn, Friso, Jeroen, Mike (begeleider Krine Faber)
19. (H2) Koningin Emmaschool 2: Ruben, Willemijn, Mende, Mats, Mats (begeleider Betty Katerberg)
20. (L3) Krullevaar 1: Joris van de Nes, Daan Schumann, Bodhi Sluiter, Stijn Lok (begeleider Jeroen van de Nes)
21. (C4) Markesteen 1: Meander, Manuel, Christof, Lasse (begeleider een ouder of leerkracht)
22. (H1) Markesteen 2: Freek, Mark, Daphne, Merel, Ineza (begeleider een ouder of leerkracht)
23. (L2) Montessorischool 1: Sietse Boonstra, João Beroeatwarin, Chris Blaauwgeers, Mika Smulders (begeleider Johny Beroeatwarin)
24. (C3) Montessorischool 2: Sijmen Kuper, Jasper van den Broek, Caspar Bos, Peter Blaauwgeers, Thomas Mansour (begeleider Margo te Roller)
25. (G4) Montessorischool 3: Melle Duurland, Tijmen Richter, Inze Gras, Martijn Schilhorn van Veen, Luuk Mensink (begeleider Rob Schillhorn van Veen)
26. (L1) Octopus 1: Laisa Dekker, Stijn Hanekamp, Michal Wubs, Jules Hulsebos, Johan Breukelaar (begeleider Loes Schaafsma )
27. (C2) Octopus 2: Tristan van der Schaaf, Danique Wink, Justin Stoute, Toine Cloosterman (begeleider Loes Schaafsma )
28. (K4) Oosterenk 1: Bijan Gorjan, Bram van Gerven, Lars Wols, Tara Botter, .. (begeleider Barry de Wild)
29. (C1) Parkschool 1: Jasper Rosingh, Leon Vermeer, Romijn Zwart, Rocco Duijvestein (begeleider Joke Rosingh )
30. (G2) Parkschool 2: Sertan Dag, Rajesh Ramautarsingh, Xue Wei Tung, Han Polat (begeleider Mevrouw Kilit, moeder van Sertan)
31. (K3) Parkschool 3: Jules Mondria, Luuk Nijenhuis, Bram Alberts, Bac Sing Man (begeleider Kakee Man)
32. (G3) Schatgraver 1: Werner van Buuren, Stijn Odink, Matthijs Wijma, Irene Sluiter (begeleider …)
33. (E3) Schatgraver 2: Charlotte van Keulen, Joel Walinga, Micha van der Vegte, IJsbrand Pool (begeleider …)
34. (B4) Schatkamer 1: Bas Aldenberg, Daan Blom, Douwe Brinkman, Robin Lipman (begeleider …)
35. (G1) Schatkamer 2: Tobias Geldof, Broos Boerboom, Nino van de Gragt, Marit van Nuil (begeleider …)
36. (K2) Schatkamer 3: Thomas Lipman, Mooris Koning, Kevin havers, Isis Flierhuis (begeleider …)
37. (B3) Sprankel 1: Jesse Meijer, Paul Alkema, Martijn Rozema, Marijn Rorije (begeleider Magreet Rorije)
38. (F4) Sprankel 2: Stijn Nijeboer, Tobias v. Wilgen, Niels vd Velde, Michiel Hoving (begeleider Aliette van der Velde en Belinda Van Wilgen)
39. (K1) Sprankel 3: Anna Telgenhof, Rachel Zandbergen, Ruben Bruins, Gert v. Dalfzen, Cast Huijsman (begeleider Reinier Zandbergen)
40. (B2) Sprankel 4: Joren vd Zee, Thomas Beekman, Stijn Abelman, Jorik v Veen (begeleider Arthur van Veen)
41. (F3) Sprankel 5: Auke Warnar, Sofieke Bol, Safran Mooibroek, Daan Suithoff (begeleider Freddy Warnar)
42. (J4) Sprankel 6: Jesse Beekman, Martijn Plas, Nathan van Delden, Chris Petri (begeleider Jan Wessel Beekman)
43. (B1) Vlieger(2) 2: Stijn, Damla, Damla, Levana (begeleider …)
44. (F2) Vlieger(2) 3: Roland, Bas, Roy, Floris (begeleider …)
45. (J3) Vlieger(2) 4: Chris, Ruben, Chiara, Marijn, Bram (begeleider …)
46. (A4) Vlieger(2) 5: Nadim , Ronan , Valentino , Djordy (begeleider …)
47. (F1) Vlieger(3) 1: Femke de Vries, Jordy van Dijk, Jasper Smit, Pierre ten Holder, Max van Heuveln (begeleider Eva de Vries)
48. (J2) Wendakker 1: Timo Berning, Jens Bouma, Raoul Bakker, Ilian Steur, Sven Steensma (begeleider Jenny Berning)
49. (A3) Wendakker 2: Tijn Meerhof, Kevin Huberts, Julia van Unen, Cristian Dekker, Flip Hofstede (begeleider Karin van Unen)
50. (E4) Wilgenburg 1: Justin van Putten, Maik Zwiers, Simon Hoekstra, Cemil Tekeli (begeleider Cok van Putten )
51. (J1) Wilgenburg 2: Firas Qidso, Sam Fasel, Sven Volkers, Daniël v d Beek (begeleider Siebe Hoekstra )
52. (A2) Wilgenburg 3: Twan Duijm , Digo Bwefar, Bastiaan Nooter, Claudia v d Beek , Filip van Putten (begeleider Janet Zwiers)