Voorafgaand aan het basisschoolschaaktoernooi op 9 november 2022 organiseert ZSG een blok van 6 kennismakingslessen. In een kort tijdsbestek kan de jeugd het schaakspel zo (nog beter) onder de knie krijgen. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met onze schaakclub en onze bloeiende jeugdafdeling. Bij de kennismakingslessen zijn vier niveaus. De beginnende schakers leren in een stoomcursus alle regels van het spel. De kinderen die al kunnen schaken worden goede openingszetten en leuke trucjes Lees verder...
op 29-09-2022 door Arjan in Algemeen, BasisschoolSchaak, Jeugd
Vandaag, zaterdag 24 september, een week na het overlijden van Gijs, vond de afscheidsdienst plaats in de Sionskerk te Zwolle. Door mijn werk kan ik soms een begrafenis of een bruiloft waar ik erg graag heen wil niet bijwonen, en dat was vandaag eigenlijk ook zo. "Gelukkig" had ik vorige week een ongelukje bij de verhuizing en kwam van muziek maken niks terecht.. Het werd een mooi en bitterzoet weerzien met een hoop vrienden van Descartes, wat leidde van de receptie bij het Wokstadion, via het R Lees verder...
op 25-09-2022 door Ferdinand in Algemeen
Het was in de tweede helft van de jaren 90 dat ik weer af en toe langskwam bij ZSG als herintredend schaker. De club speelde toen regulier op dinsdag met op vrijdag een tweede avond in De Enk. Daar maakte ik kennis met Gijs. Hij was de wedstrijdleider en leidde de avonden daar in goede en goedgemutste banen. Een toegankelijke kerel die wel joviaal was en hij speelde toen al de Aljechin verdediging. Ook had hij een ruim assortiment aan gespreksonderwerpen in de aanbieding. Lees verder...
op 19-09-2022 door Miklos in Algemeen
Begin jaren negentig van de vorige eeuw keerde ik (na een verblijf in het westen des lands) terug naar het Zwolse waar ik als student een korte, maar plezierige tijd had doorgebracht. Ik woonde enkele maanden aan het Assendorperplein. Terug in Zwolle betrok ik al snel een woning aan de Bloemstraat en de gang naar de nieuwe De Enk, waar toen net de Zwolsche Schaakclub was neergestreken, was snel gemaakt. De eerste die ik de (stevige) hand drukte was de intern competitieleider Gijs de Koning Gans. Lees verder...
op 19-09-2022 door Miklos in Algemeen
Vanwege de coronamaatregelen in december 2021, was het eremetaal van de jeugdcompetitie najaar 2021 niet uitgereikt. Dat werd vrijdag 10 juni goedgemaakt. Tegelijk werden de medailles van voorjaar 2022 omgehangen. De erepodia van de leerlingen van het voortgezet onderwijs en de leerlingen van het basisonderwijs kregen een beker. Die podia zagen er als volgt uit: Jeugdcompetitie voorjaar 2022 Voortgezet onderwijs N Lees verder...
op 13-06-2022 door Arjan in Jeugd, JeugdIntern
Op vrijdagavond (middag bijna) moest er een SOS delegatie naar de slotronde HKA in Groesbeek. Nadat de afwezige roerganger de vertrektijd van 18.15 doorgaf bleek dit een stuk verder weg te liggen dan aanvankelijk gedacht. Met de nodige avonturen onderweg (Hells Angel achtervolging, vluchten door Duitsland) kwamen we op tijd aan op de locatie alwaar Huub Blom de organisatie voor zijn rekening nam. Koningswaal (die nog twee wedstrijden moet inhalen) was onze tegenstander.

Dan de opstell Lees verder...
op 01-05-2022 door Miklos in Extern, ZSG1
(waarschuwing voor de lezer: onderstaande is voor ongeveer 5 % een wedstrijdverslag)

Katalysator van dit verslag is de wedstrijd ZSG 2 (Das Boot) tegen ASV 5 in de klasse 5 B van de KNSB-competitie, gespeeld op 2 april 2022 in De Terp, maar voor dit verslag is dit, zoals vermeld, het randgebeuren.

We schrijven vrijdag 25 maart, een snelschaakavond in De Terp. Ik was niet per se van plan daar aanwezig te zijn, maar na een verzoek van De Voorzitter de indelingen voor mijn rekening te nemen toch die kant op gegaan, met het voornemen zelf geen stuk aan te raken. Helaas zou het zonder mijn deelname voor een deel oneven zijn geweest, dus toch nog een paar potjes gespeeld, eindigend met één uit …., met als opmerkelijkste nul die tegen de ANPARC, waarin een 0-0 van mijn kant een onreglementaire zet bleek en uiteraard CLAIM.

Voordeel van die blitzavondjes is, dat er een wat langere nazit is en daarin bood ik De Voorzitter mijn diensten aan voor de pot tegen ASV 5. “Zoals het er nu voorstaat, dank voor je aanbod, maar ik denk dat we met onze basis kunnen spelen”.

De rest van de week verliep (schaaktechnisch) redelijk geruisloos, tot vrijdagochtend. Een app-berichtje van De Voorzitter: “Zou je mijn plek kunnen innemen en dan meteen playing-captain willen zijn?” Ik had de zaterdag nog steeds vrijgehouden, dus geen probleem. Dat zou dan op bord twee zijn (met wit), natuurlijk niet meteen het objectief, maar vooruit.

Zaterdag 2 april, ongeveer kwart voor elf. Een telefoontje van de teamcaptain van ASV 5. “We hebben een positieve Corona-test in ons team en komen met zeven spelers, bord drie blijft onbezet.”

Iets na twaalven, nog steeds 2 april. Ik betreed De Terp en ben van plan met De OSBO twee speelzalen in te richten. Nul activiteit in het bargedeelte, dus maar eens polshoogte genomen in de zaal waar Het Vlaggenschip zijn thuiswedstrijden afwerkt. Daar bleek men al ruim een uur onderweg te zijn, omdat op verzoek van The Underdog die pot een uur naar voren was geschoven, wegens een etentje ergens in Gelderland. Uiteraard was René om half twee als eerste klaar met een halfje in de tas.

Enigszins roestig (wat was ook alweer het speeltempo et cetera) zeven borden speelklaar gemaakt en uiteraard waren de tegenstanders uit Arnhem eerder voltallig aanwezig dan de leden van das Boot, maar op tijd kon de wedstrijd aanvangen.

Over het wedstrijdverloop kan ik (zoals beloofd), vrij kort zijn. Jasper offerde (min of meer gedwongen) een licht stuk voor twee pionnen, maar dat bleek toch te weinig voor een halfje. Albert kwam al snel een pion achter en het verlies van een tweede bleek te machtig. Het tijdmanagement mag voor Albert wel een punt van aandacht zijn: 42 zetten binnen twee uur is echt veel te snel binnen het formaat waarin we spelen.

Kris aan bord één mopperde wat over de Draak waarin hij verzeilde (“zal wel weer een nul worden, ik begrijp er niets van”) maar haalde toch keurig een halfje binnen tegen de kopman van ASV, Ruud Wille.

Jan, Noël, en Ineke haalden degelijke remises binnen, 3-4 achter derhalve.

En via een omweg zijn we nu bij de titel van het artikel gekomen. Liefhebbers van de minimalistische muziek zijn ongetwijfeld bekend met de namen Philip Glass en Steve Reich. Uit de lage landen is Wim Mertens de bekendste exponent en een vriendin van mij vestigde ongeveer een jaar geleden mijn aandacht op een werk van de laatste dat ik nog niet kende “Epic that never was”.

We gaan terug naar vrijdag 1 april.

Ik sprak die avond nog de ANPARC en hij verheugde zich op een derde externe optreden dit seizoen. Gebaseerd op het recente verleden rekende de ANPARC op spektakel op bord twee, ook al zou ik dan met wit moeten spelen. Hij zou er ruim op tijd getuige van zijn.

Zaterdag 2 april, iets voor enen.

Ik had Henk al geïnformeerd dat zijn bord onbezet zou zijn en we wat mij betreft kunnen wisselen van bord (basisspelers hebben voorrang) . ASV is echter bij zinnen gekomen en geeft toch liever bord twee forfait (zwart voor hen) dan bord drie. De Arnhemmers zijn vervolgens zo sportief dat Henk en ik alsnog van bord mogen wisselen.

Henk speelde een verdienstelijke partij tegen Steven Braun (1766), had zelfs even de overhand, maar moest uiteindelijk toch genoegen nemen met remise. Eindstand 3,5-4,5.

Op dat moment had Het Vlaggenschip helaas een 2,5-5,5 nederlaag laten aantekenen tegen Winterswijk. Van die wedstrijd heb ik niet heel veel gevolgd. Wél treurig en verliezend materiaalverlies van Richard in een stelling die the engine voor hem op +1 taxeerde, een mooie overwinning voor David op bord acht tegen Arent (geen spelfout) Luimes (1941), een remise voor Brian in een dynamische stelling (dame en licht stuk versus twee torens en licht stuk, het beest vond het steeds remise-achtig) en de zoveelste ZSG-scalp voor Emma de Vries. Vanmiddag was Jan Webbink het slachtoffer.

Over drie weken staat op de agenda ASV 2-ZSG 1, Das Boot is dan vrij.


op 03-04-2022 door Miklos in ZSG2, Extern
Een gambietspeler pur sang. Jänisch gambiet: 1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lb5 f5. Maar ook, zoals een lid kundig opmerkte: 1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. d4 cd4 4. Dd4: Zó herkenbaar in ons aller herinnering! Heel bijzonder. Enkele dagen terug onving ik het droevige bericht dat ons oud (bestuurs)lid Willy Wubs is overleden. Begin jaren ’90 nam Willy de interne competitiezaken waar. Hij voegde daar steevast aan toe: “ad interim”. Het duurde twee jaar en maar al te graag gaf hij het stokje over aan Gijs Lees verder...
op 14-02-2022 door Miklos in Algemeen
Coronaschaak Harry ten Klooster “Deze kiezer weet het al, of toch niet. 'Wel dus! Snap je? Niet waarom. Wel. Niet.” Na het beluisteren van de zoveelste persconferentie van Rutte & De Jonge, vrijdag 26 november jl, sprak een op straat aangesproken landgenoot deze onthutsende woorden. Hoe exemplarisch was zijn reactie op de nieuwsmededelingen, voor de de middenstand, voor de amateursport in het algemeen en de schaaksport in het bijzonder. Maaaarrrrr ... de maatregelen gaan pas zondag 28 Lees verder...
op 28-11-2021 door Miklos in Extern, ZSG2
Restart Door Harry ten Klooster Ons oud lid DZ schreef eens een verslag van een schaakwedstijd waarin de verkoudheid meer woorden los maakte dan zijn gespeelde (en verloren) schaakpartij. De ene grafzet na de andere werd met veel gesnotter becommentarieerd. Een mooi kort verhaal dat ergens in de bestanden van De Spion moet hebben gestaan. Waarom dit intro? Lees verder...
op 10-10-2021 door Miklos in Extern, ZSG2