Ons in 2016 overleden erelid Dr. Jan Visser schrijft ergens in zijn memoires - uit de tijd vlak na de oorlog - over een bode die met pensioen ging ‘na dertig jaar het materiaal voor de spelers klaar te hebben gezet, en na afloop weer te hebben opgeruimd.’ Met weemoed dacht ik terug aan deze reeds lang weggesaneerde functionaris terwijl ik in een achterafzaaltje van de Terp, voorafgaande aan de match ZSG 4 - De Schaakmaat 2, mijn eenzame strijd met de schaakklokken voerde. Ik liep al Lees verder...
op 24-12-2017 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG4
Vrijdag 15 december ontvingen wij onze collega-genootschappers van de Veluwe.

Vooraf had de teamleider er al op gewezen dat ook deze jongens gemiddeld een hogere rating hebben. Maar, dat gelet op de ervaringen tegen Schaakstad 4, wij zeker niet kansloos zouden zijn. Welnu, met goede intenties gingen wij van start.

Uiteraard was Zhao weer het eerste klaar! Hoe kon dat nou? Hij stond veel beter! Het bleek dat hij zijn Dame had laten insluiten. Later op de avond kon worden vastges Lees verder...
op 18-12-2017 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Kelderkraker in Zwols voordeel beslist

Afgelopen zaterdag kwamen de schaakvrienden van Philidor 3 op bezoek voor wat we helaas een degradatiekraker mochten noemen. Gedurende de campagne 2017/2018 hadden we nog maar twee schamele matchpunten verzameld, en die kwamen binnen tegen een ‘onthoofd’ Staunton waar Jonas Hilwerda (2200) niet meedeed.

Scoren was het devies, en als onze tegenstanders ook een ANPARC/opstelling-goeroe hadden, dan hadden ze Bram op het hoogste wi Lees verder...
op 17-12-2017 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Een verslag te schrijven over een schaakwedstrijd valt niet mee. Ik heb nou eenmaal niet de gave om me te verliezen in mijmeringen over middelmatige voetbaltrainers. Noch kan ik u iets vertellen over de belangrijke zonen en dochters van Apeldoorn. Daarbij komt dat schaakwedstrijden zich ook niet lenen voor extatische ontboezemingen. Ik zal me daarom beperken tot een wat zakelijker verslag van de gebeurtenissen in Apeldoorn.

Op 8 november stond de uitwedstrijd tegen Schaakstad Apeldoorn Lees verder...
op 10-11-2017 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Voorst is een dorp in de gemeente Voorst, waarvan de hoofdplaats Twello heet. Ook het gemeentehuis van de gemeente Voorst staat in Twello. Denk nu niet dat Voorst een sneu dorp is! Jurgen Streppel, organisator van de ‘Jurgen Streppel voetbalweek’ en trainer van sc Heerenveen, werd er geboren, net als Anthony Winkler Prins, grondlegger van de Winkler Prins Encyclopedie. Voor jeugdige ZSG-leden, opgevoed met smartphone en iPad, wil ik nog wel eens een keer een voordracht houden ov Lees verder...
op 08-11-2017 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG4
Het zou een goede gewoonte zijn dat van elke externe wedstrijd een levendig verslag zou worden opgetekend. Echter het is een zeldzaamheid dat de weinige schrijvers onder de schakers de belevenissen aan de hele vereniging voordragen. Ik zal de pen weer ‘ns ter hand nemen. Afgelopen vrijdag, in de schaduw van een drietal interne partijen, speelden het derde en het vierde elk hun thuiswedstrijd in de nieuwe locatie. Lees verder...
op 16-10-2017 door Miklos in Extern, ZSG3, Algemeen
Zo, de eerste ronde zit erop! Vrijdag 13 oktober 2017 ontvingen wij de schakers uit Dronten.

Aangezien ZSG4 Denk en Zet 1 op bezoek kreeg, was het een gezellige drukte in de Terp.

Toen de gasten de speelzaal mochten betreden - eerst moest de les aan de jeugd worden afgerond - vielen de monden open van verbazing. Zo'n mooie accommodatie hadden zij zelden gezien.

Goed, om 8 uur werden de klokken aangezet en kon het spel op de wagen. Onze verwachtingen waren nie Lees verder...
op 15-10-2017 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3

Nu ZSG 4, na het bejubelde kampioenschap van vorig jaar, is opgestegen naar de duizelingwekkende hoogten van de derde klasse der Oostelijke Schaakbond, gieren de zenuwen ons door de keel. Het team treedt dit jaar weliswaar aan in een bijna volledig vernieuwde samenstelling, maar ook met een nieuw elan. Bovendien gaan we nu plotseling van vier naar zes spelers! Kor (afscheid) en Tristan (te goed geworden) zijn ons helaas ontvallen, maar we kregen er een echte Arbiter (Gijs), een heuse Chess Queen (Ineke) en een aanstormend talent (Reinier) voor terug. Ervaring en balans in het team moeten dan maar van Martin en van mij komen. cool  Om het zestal compleet te maken werd groeibriljant Koen Sloof - die zoals bekend zijn schaakcarrière bij ZSG begon - losgeweekt van O & O in Kampen: een welhaast bovenmenselijke prestatie van het scoutingteam. Er schijnt trouwens - onder de tafel - aanzienlijk met aandelenpakketten in deze speler te zijn geschoven. Zonder al die nieuwkomers zou er overigens niet eens een Roeiboot meer geweest zijn!

Op een herfstige vrijdag de 13e (!!!) oktober traden we, voor de eerste keer in deze samenstelling, aan tegen Denk en Zet 1 uit Hattem. De Hattemers hadden hun samenwerking met O & O ook al opgezegd, en vaardigden nu hun top dogs af naar de Terp voor de match met het nietige ZSG 4. Het was gezellig in de Terp: ook de kanonnen van ZSG 3 speelden deze avond een thuiswedstrijd, de schaakjeugd rumoerde bij aanvang nog wat na tussen de fietsenrekken en Wanda patrouilleerde scherp als een scheermes achter de bar. Tafels, borden en klokken (ook voor het derde!) waren klaargezet in samenwerking met jeugdlid Geert en met de ZSG-voorzitter, welke laatste zich in dit soort gevallen altijd dienstbaar pleegt op te stellen. Goeie voorzitter!

Als gevolg van een ragfijne, tactische manoeuvre, die tot doel had onze topspelers optimale kansen op een goed resultaat te bieden, speelde ik zelf met zwart geheel ten onrechte aan het eerste bord. Naast mij zat Gijs, als een rots in de branding, rust en vertrouwen uit te stralen. Ik moest mij bedwingen om niet even mijn hoofd op zijn schouder te leggen. Mijn veel sterkere tegenstander ‘had er zin in!’ Dat beloofde niet veel goeds. Die animo duurde echter maar kort. Razendsnel spelend, toverde hij een aanval tegen mijn koningsstelling op het bord waar ik - ter verdediging - de nodige tijd in moest investeren. Het evenwicht werd (ook volgens de engine) echter nooit verbroken en er was na een uurtje - zo rond de vijftiende zet - voor beide partijen nog een hoop om voor te spelen. Net toen ik besloten had met Tad8 de d-lijn te gaan pakken en vervolgens iets als Lc5 te spelen (g7 leek mij voorlopig wel te verdedigen), bood mijn sympathieke tegenstander remise aan. ‘Hij wilde niet langer dan tot 21.00 uur spelen, omdat hij naar de camping moest!’ Omdat ook mijzelf soms een welhaast existentieel verlangen naar een verre camping overvalt (vooral als ik met mijn echtgenote naar een vervelend feestje moet), en omdat ik weet dat het opwerpen van enigerlei belemmering in dat soort gevallen vaak tot ernstige onmin leidt, ging ik onmiddellijk akkoord. Het ratingverschil van 200 punten in zijn voordeel speelde, als ik eerlijk moet zijn, hierbij een belangrijke rol. Hij verdween al snel de herfstnacht in, mij achterlatend met een onverwacht maar belangrijk halfje, en met de vraag of het ooit nog wat zou zijn geworden met die pion op g7. Merkwaardig slot van een partij!

 

 H. Kloppenburg (1621) x G.W. van den Bovenkamp (1420) na 15. ….. Kh7. Remise op voorstel van wit.

Op ongeveer hetzelfde moment verloor Reinier. Hij zat wat mismoedig naar zijn bord te staren en was een hoop materiaal kwijt. Bovendien stond hij mat. Het vierde bord in de derde klasse der Oostelijke Schaakbond was hem duidelijk te machtig geworden. Hulde echter voor zijn moed en de dappere poging! De nazorg vindt plaats tijdens de volgende clubavond. Aan de andere borden werd nog druk geschaakt en leek mij de stand in evenwicht. Koen stond met wit aan bord zes niet slecht, maar zat tegen een hangende e-pion aan te kijken. Zijn tegenstander had een dubbelpion op de f-lijn. Martin stond met zwart aan bord drie wat gedrongen en zat diep in de denktank. Gijs moest een wat voorbarige aanval op zijn koningsstelling afslaan en Ineke speelde, met zwart aan het vijfde bord, misschien wel de ingewikkeldste partij van de avond. Ze kwam in het Colle-systeem terecht en lange tijd begreep niemand waar dat toe zou leiden.

En toen won Koen. Hij had al een kwaliteit te pakken, bezette met zijn beide torens open lijnen in het centrum en begon net na te denken hoe hij het slechte paard van zijn tegenstander naar een nog beroerder veld kon jagen, toen de speler van Denk en Zet er plotseling de brui aan gaf. Geen zin meer in een hopeloze exercitie! Een prima overwinning en een vracht aan ratingpunten voor Koen! Bovendien bezet hij na deze ronde nu de eerste plaats in de categorie best presterende speler in de klasse 3C (het verschil tussen de behaalde score en de verwachte score). Goed dat we zoveel geld voor hem hebben betaald! Ook onder de mannen van ZSG 3 ontstond nu enige beroering: het vierde stond gelijk tegen een team dat gemiddeld 200 ratingpunten meer had!

Uit een ooghoek zag ik bijna gelijktijdig hoe Martin met een daverende paardzet een pion op b2 pakte. Bij terugslaan dreigde meer materiaalwinst voor onze derde bordspeler, en dat leek me een goede zaak. Helaas hadden we beiden over het hoofd gezien dat de man uit Hattem zich met een kundige tussenaanval op Martins dame uit de problemen kon redden, waarna de ZSG’er zelf met een moeilijk te verdedigen, geïsoleerde b-pion bleef zitten. ‘Omdat hij even zijn zelfvertrouwen kwijt was’, accepteerde Martin gelijk een goed geplaatst remiseaanbod: al met al - en zeker gezien de stand van de wedstrijd - toch een bevredigend resultaat. Later in de bar ontdekten we dat het slaan van de a-pion, in plaats van de b-pion, waarschijnlijk winnend was geweest… Slechte nachtrust voor Martin, maar de stand was nog steeds gelijk!

Ondertussen begon er aan bord twee iets moois te ontstaan. Dat werd vooral ook duidelijk omdat Marc, Harry en Henk nu grijnzend en in een hoge frequentie aan onze overgebleven borden begonnen te verschijnen. Ook Fred raakte aanzienlijk opgewonden! Onze Arbiter had goed spel tegen een achtergebleven pion van zijn tegenstander, hanteerde soepel een sterke loper tegen een veel zwakker paard en verdubbelde zijn torens op de e-lijn. Uiteindelijk gingen er twee vijandelijke pionnen verloren, waarna het resterende toreneindspel moeiteloos door onze man naar winst werd gevoerd!

We stonden plotseling voor: iets waar Ineke al de hele tijd op gewacht had. Nu nog even remise maken, maar ze had wel met een taaie tegenstander te doen die (ook gezien de stand) stug doorschaakte! Professioneel joeg ze een te dichtbij gekomen paard weg, waarna haar torens gelijk verdubbeld op de d-lijn stonden. Al snel kreeg onze teamgenote een toren op de vijandelijke tweede rij, maar ze stond wel een pion achter en haar tegenstander had vrijpionnen op de a- en c-lijn. Direct nadat ze ook een tweede toren op die tweede rij had laten landen, bood ze remise aan: an offer he could not refuse (Don Corleone). Fluwelen handschoen, stalen vuist… We hadden met 3,5 tegen 2,5 gewonnen van het sportieve Denk en Zet 1 uit Hattem! Dan heb je niet voor niets geleefd!

 

Slotstelling H. Wagenaar x I. Binnendijk-Voortman: remise op voorstel van zwart

Eigenlijk had iedereen bij ZSG wel een beetje lol, ook onze clubgenoten die tegen Dronten 1 nog een bikkelharde strijd uitvochten. In de bar liet Gijs mij opgewekt zien hoe zijn tegenstander toch nog remise had kunnen maken! ‘Voorlopig is de degradatie weer even afgewend’, sprak hij glimmend, met een groot glas witte wijn in zijn hand.

Nog nagrinnikend reed ik later over de Melkmarkt. Volgende maand tegen medekoploper Voorst! Wie had dat gedacht? Morgen maar gelijk weer waarschuwen voor euforie…


op 15-10-2017 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG4
Er zijn nogal wat mutaties geweest in ZSG 1, er is per saldo een half team vervangen. Gemiddeld is het team wat minder sterk dan vorig seizoen, door het vertrek van de megakleppers Frijling en Mellema. Handhaving is echter een heel reëel doel. Tot nu toe blijkt dat ook. Na een zwakke ouverture tegen Winterswijk volgde een heel wat geslaagder optreden tegen Staunton. Als het nog beter gaat dan kan het doel natuurlijk worden bijgesteld. Dat is hoe de hazen lopen in het schaken. Lees verder...
op 10-10-2017 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1
Op de dag dat ik schaakkampioen zou worden, maar dat wist ik nog niet, stond ik om zeven uur ‘s ochtends op voor mijn dagelijkse ochtendritueel. Dit is een fijne zin. Voor hetzelfde geld had er kunnen staan: ‘Op de dag dat ik geen schaakkampioen zou worden, maar dat wist ik nog niet, stond ik om zeven uur ‘s ochtends op voor mijn dagelijkse ochtendritueel.’ Enfin…

Ik trok mijn favoriete, geheime T-shirt aan (dat met de groene slak en de tekst ‘Geen h Lees verder...
op 07-04-2017 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG4