Clubinformatie

Schaakvereniging ZSG (Zwols Schaakgenootschap) heeft een rijke traditie van 125 jaar. Momenteel zijn er ongeveer 40 seniorleden (18+) en 25 jeugdige schakers (in de leeftijd van 6 t/m 17 jaar).

[Clubavond op vrijdag] [Competitie met andere schaakverenigingen] [Toernooien] [Wie en waar] [Kosten] [Belangstelling?]

Clubavond op vrijdag

De clubavond voor de senioren is op vrijdagavond vanaf 20.00 uur. Op deze avond spelen de leden van de club onderling een interne competitie. De meeste partijen zijn om ca. 23.00 uur klaar. Bij de bar is er gelegenheid om gezellig bij te praten, partijen te analyseren enz. Naast de seniorencompetitie is er op vrijdagavond van alles te doen op de club: trainingen, jeugdcompetitie, het Open Zwols toernooi, rapid en snelschaakavonden.

Jeugd
De jeugd krijgt op de vrijdag wekelijks van 18.30 tot 19.30 uur training in De Terp. 

Met oefenboekjes en demonstratieborden wordt uitleg gegeven volgens de landelijk erkende leermethode van Brunia en van Wijgerden. De schaaktraining bevat 6 stappen. Via diagrammen wordt het schaken behandeld vanaf het prille begin tot een behoorlijk pittig niveau. Elke stap kan worden afgesloten met een examen en een fraai diploma van de schaakbond. Na de training speelt de jeugd onderling een competitie. Dat doen we in 2 niveaugroepen, zodat iedereen kans heeft op medailles. De jongste kinderen spelen nog zonder schaakklokken. 

Competitie met andere schaakverenigingen

In het gebied van de OSBO (oostelijke schaakbond) wordt tegen teams van andere verenigingen gespeeld. Bij de senioren spelen 3 ZSG teams in deze competitie. Er wordt een enkelrondige competitie gespeeld. Dit houdt in dat er 7 wedstrijden in een schaakseizoen zijn. De thuiswedstrijden zijn op de eigen clubavond (vrijdag); de uitwedstrijden zijn op de clubavond van ontvangende club. Van de senioren doet ongeveer 90% mee aan deze competitie. Het is erg leuk en spannend om af en toe in teamverband tegen een andere schaakvereniging te spelen.

 

Toernooien

Op de clubavonden van de senioren en junioren wordt soms het gewone patroon doorbroken met een toernooitje, bijv. met snelschaken, duoschaak, weggeef- of kolderschaak. ZSG organiseert elk jaar voor niet-leden en leden een viertal schaakevenementen. 

  • In het eerste weekend van maart vindt het "ZWOLS WEEKENDTOERNOOI" plaats. Dit toernooi is bedoeld voor zowel jeugd als senioren. Er worden 6 ronden gespeeld.
  • Op een woensdag in februari is het BASISSCHOOLSCHAAKTOERNOOI. Dan wordt bepaald wie zich basisschoolschaakkampioen van Zwolle mag noemen. De winnaar plaatst zich voor de halve finale van het basisschoolschaakkampioenschap van de regionale schaakbond (OSBO = Oostelijke Schaakbond).

Wie en waar

Speellocatie: WijZ locatie De Terp, Radewijnsstraat 1 8022 BG Zwolle tel: 038-851 5740

Functie

Naam

Telefoonummer

voorzitter Harry ten Klooster 038 - 4235 253
secretaris Miklos Hoffer 06 - 4084 1328
penningmeester Henk van Schaik  
competitieleider Ferdinand Binnendijk 06 - 8141 4820
jeugdleider Arjan de Vries 038 - 4202 355
jeugdtrainers    
  (Stap 1+) Alfred Knap 038 - 3858 785
  (Stap 2) Ferdinand Binnendijk  
  (Stap 3) Tristan van der Schaaf  
  (Tienergroep) Harry ten Klooster 038 - 4235 253
  (Jeugdcompetitieleider) Arjan de Vries 038 - 4202 355
kopij voor clubblad Harry ten Klooster 038 - 4235 253
webmaster Boris de Jonge  
teamleider KNSB ZSG 1 Miklos Hoffer  06-40841328
teamleider KNSB ZSG 2    
teamleider SOS ZSG 1    
teamleider SOS ZSG 2 Gé van den Bovenkamp 06-14391117 

 

Kosten

Lidmaatschap senioren 100,- jeugdleden 60,- dubbelleden, studentleden 65,- (tweede gezinslid 5,- korting, derde gezinslid 10,- korting).

Nieuwe leden worden na betaling van de contributie door ZSG aangemeld bij de landelijke schaakbond. Vervolgens krijg je het full color tijdschrift 'Schaakmagazine'. Rekeningnummer van de vereniging IBAN: NL44 SNSB 0918 2430 76

Belangstelling?

Heb je belangstelling voor het schaakspel en je overweegt om bij ZSG te gaan schaken? Vraag dan meteen naar het aanmeldingsformulier!! Ook kun je eerst een paar keer gratis de sfeer komen proeven en meeschaken. Als je wilt meeschaken moet je dit wel van tevoren melden bij de competitieleider (voor de senioren) of bij een jeugdleider (voor de jeugd). Op de clubavonden van de senioren en junioren wordt soms het gewone patroon doorbroken met een toernooitje, bijv. met snelschaken, duoschaak, weggeef- of kolderschaak. ZSG organiseert elk jaar voor niet-leden en leden een viertal schaakevenementen.