Ons in 2016 overleden erelid Dr. Jan Visser schrijft ergens in zijn memoires - uit de tijd vlak na de oorlog - over een bode die met pensioen ging ‘na dertig jaar het materiaal voor de spelers klaar te hebben gezet, en na afloop weer te hebben opgeruimd.’ Met weemoed dacht ik terug aan deze reeds lang weggesaneerde functionaris terwijl ik in een achterafzaaltje van de Terp, voorafgaande aan de match ZSG 4 - De Schaakmaat 2, mijn eenzame strijd met de schaakklokken voerde. Ik liep al Lees verder...
op 24-12-2017 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG4
Vrijdag 15 december ontvingen wij onze collega-genootschappers van de Veluwe.

Vooraf had de teamleider er al op gewezen dat ook deze jongens gemiddeld een hogere rating hebben. Maar, dat gelet op de ervaringen tegen Schaakstad 4, wij zeker niet kansloos zouden zijn. Welnu, met goede intenties gingen wij van start.

Uiteraard was Zhao weer het eerste klaar! Hoe kon dat nou? Hij stond veel beter! Het bleek dat hij zijn Dame had laten insluiten. Later op de avond kon worden vastges Lees verder...
op 18-12-2017 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3

Kelderkraker in Zwols voordeel beslist

Afgelopen zaterdag kwamen de schaakvrienden van Philidor 3 op bezoek voor wat we helaas een degradatiekraker mochten noemen. Gedurende de campagne 2017/2018 hadden we nog maar twee schamele matchpunten verzameld, en die kwamen binnen tegen een ‘onthoofd’ Staunton waar Jonas Hilwerda (2200) niet meedeed.

Scoren was het devies, en als onze tegenstanders ook een ANPARC/opstelling-goeroe hadden, dan hadden ze Bram op het hoogste witbord wel verwacht, maar Jan op 1 was eigenlijk niet te voorspellen. Behalve natuurlijk als je je voorspellende gaven kan gebruiken om te voorspellen wat een Zwolse ANPARC doet. Maar bij Philidor zetten ze mensen met een ANPARC-achtige rating in voor wedstrijden op zaterdag (bron: www.schaken.nl ) dus we dachten dat dat veilig was.

Philidor 3 was met nul matchpunten uit vier ook niet erg lekker onderweg, en met Philidor 2 in klasse 3A - vind je het gek met al die mensen onder de 1600 - óók in degradatienood was het interessant om te zien of hun tweede al het 1900+ volk van team 3 zou afromen. Maar die truc bewaren ze blijkbaar nog even. Dus kregen we een representatieve opstelling tegen:

1. Vermaat 2147
2. Schriemer 2020
3. Heidinga 1931
4. de Boer 1944
5 t/m 8 tussen de 1800 en 1900

En wij hadden:

1. Jan W.
2. Bram
3 t/m 6: klepper
7. Chris
8. René

Op bord 1 kreeg Jan hun sterkste klepper voor de kiezen. Al snel bivakkeerde zijn koning in de open lucht en het tellen der stukken leerde dat hij daar geen materiële bonus voor had ontvangen. Snel 0-1 achter.

Bart (5) vond het blijkbaar een mooi moment om de vrede te tekenen bij 0-1 achter en 200 ratingpunten meer. Vrij onbegrijpelijk, behalve als je de stelling bekeek die inderdaad nogal droog en saai was geworden. Maar toch: van een eindspelgoeroe had ik nog wel 50 friemelzetten verwacht.

Ronald (6) speelde ook met 200 ratingpunten meer, maar dan met wit, en uit die ene stelling die hij op het gastenboek zette bleek wel dat hij wat schade had aangericht in het zwarte kamp. Koning in het midden, sterk veld op d5, breken met een paar pionnen en klaar is kees: 1.5 – 1.5

René (8) heeft zijn partij op het gastenboek gezet + uitleg, daar kan ik dus mooi naar verwijzen. Essentie was dat hij de koningsvleugel kapot had gebeukt en zich een aantal onnauwkeurigheden kon veroorloven bij het mat palen. 2.5 – 1.5

Chris (7) vergaloppeerde zich in een toreneindspel, dat was jammer. Tegenstander verkreeg zomaar ‘twee apen’. Die term is niet racistisch maar ZSG-bargoens voor twee verbonden vrijpionnen, wit danwel zwart. 2.5 – 2.5

Bij Bram (2) waren de c t/m h lijn dichtgeschoven. Wit c4 d5 e4 f3 g2 h2; zwart c5 d6 e5 f4 g5 h5. Op de a- en b-lijn was alle strijd van de partij geconcentreerd. Bram kon kiezen wanneer deze lijnen open gingen met b4, a5 versus a6, b6 en deed dat op het goede moment. De witte stukken kwamen binnen met vernietigende kracht. Dat was mooi gespeeld en 3.5 – 2.5 voor ZSG. Waarschijnlijk zal deze partij zijn weg naar het gastenboek nog wel vinden.

Vervolgens kwam er een gastenboek-bericht van Fred:
“Het lijkt nu: Boris remise en Ferdinand wint, dus een 5-3 overwinning zal bij Unibet 1,00000001 uitbetalen....”

Hoe heeft dat kunnen gebeuren?
De Boris-partij (4) was een of andere theoretische variant waar ik niks van begreep (begon met 1.e4 e5 dus dat verklaart een hoop). Ik zat er naast en kreeg het idee dat tegenstander Rein de Boer ook zwaar in de theorie zat. Ze kwamen in een eindspel waar ik nog steeds weinig van begreep, waarin wit het van de structuur moest hebben (abcfgh tegen accdfh) en als compensatie had zwart het loperpaar. Je zou zeggen dat loperruil goed was voor de paardpartij, en dat forceerde Boris dan ook. Alleen stonden er toen niet genoeg pionnen meer op het bord om te kunnen winnen. 4 – 3.

Mijn partij (3) staat ook op het gastenboek. f5-f4 was een soort noodgreep omdat ik niet zonder meer die centrumbezetting van wit wilde toelaten. Het was van mijn kant niet bepaald indrukwekkend in de opening. Mijn stelling hing volledig op de blokkade op f4, anders kwam er een lawine aan waardoor beide witte lopers monsters zouden worden. Toen Heidinga verzuimde direct Lh3 te spelen kreeg ik enige grip op de stelling. 22...Lg6 had ik graag gespeeld, maar dat faalt op 23.cxd5 cxd5 (exd5 faalt op direct e6!) en wit heeft de c-lijn en veld c7 als infiltratieveld. Dus ging ik voor dxc4 en Pb6, en nu had wit een complexe variant in moeten gaan: 24.Db4 Dd3 25.c5 Lf8. Hij speelde echter 24.g4 gevolgd door 25.Dc2, en dat was een matige beslissing. Ten eerste omdat ik minder ruimte heb dus in principe dames wil ruilen, ten tweede omdat het de druk van f4 af haalt.

Op zet 28 maakte hij de beslissende fout, voor zover je het in die stelling nog goed kunt doen. 28...Pa4 en 29...La3 is het eerste moment in de hele partij dat er meerdere stukken van dezelfde kleur samenwerken. En het is echt een sexy patroon, Pa4 dat La1 domineert en twee lopers die samen een toren kapot snijden.

5 – 3 en het degradatiespook reed mee terug naar Leeuwarden, in plaats van rond te waren in Zwolle. Deze overwinning scheelt echt een slok op een borrel, want de kans is nu uitermate klein dat Philidor 3 of Hardenberg 2 (beiden nul matchpunten) ons nog inhalen.

De volgende showdown is op 3 februari tegen onze angstgegner van vorig jaar Schaakwoude. Voor de derde achtereenvolgende keer vindt deze wedstrijd in het verre Damwoude plaats; het is niet anders. Gelukkig zijn het goede gastheren: volgens mij werd bij die wedstrijd vorig jaar, op verzoek van onze supporters extra bier/wijn/beerenburg ingeslagen.


op 17-12-2017 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Een verslag te schrijven over een schaakwedstrijd valt niet mee. Ik heb nou eenmaal niet de gave om me te verliezen in mijmeringen over middelmatige voetbaltrainers. Noch kan ik u iets vertellen over de belangrijke zonen en dochters van Apeldoorn. Daarbij komt dat schaakwedstrijden zich ook niet lenen voor extatische ontboezemingen. Ik zal me daarom beperken tot een wat zakelijker verslag van de gebeurtenissen in Apeldoorn.

Op 8 november stond de uitwedstrijd tegen Schaakstad Apeldoorn Lees verder...
op 10-11-2017 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Voorst is een dorp in de gemeente Voorst, waarvan de hoofdplaats Twello heet. Ook het gemeentehuis van de gemeente Voorst staat in Twello. Denk nu niet dat Voorst een sneu dorp is! Jurgen Streppel, organisator van de ‘Jurgen Streppel voetbalweek’ en trainer van sc Heerenveen, werd er geboren, net als Anthony Winkler Prins, grondlegger van de Winkler Prins Encyclopedie. Voor jeugdige ZSG-leden, opgevoed met smartphone en iPad, wil ik nog wel eens een keer een voordracht houden ov Lees verder...
op 08-11-2017 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG4
Het zou een goede gewoonte zijn dat van elke externe wedstrijd een levendig verslag zou worden opgetekend. Echter het is een zeldzaamheid dat de weinige schrijvers onder de schakers de belevenissen aan de hele vereniging voordragen. Ik zal de pen weer ‘ns ter hand nemen. Afgelopen vrijdag, in de schaduw van een drietal interne partijen, speelden het derde en het vierde elk hun thuiswedstrijd in de nieuwe locatie. Lees verder...
op 16-10-2017 door Miklos in Extern, ZSG3, Algemeen
Zo, de eerste ronde zit erop! Vrijdag 13 oktober 2017 ontvingen wij de schakers uit Dronten.

Aangezien ZSG4 Denk en Zet 1 op bezoek kreeg, was het een gezellige drukte in de Terp.

Toen de gasten de speelzaal mochten betreden - eerst moest de les aan de jeugd worden afgerond - vielen de monden open van verbazing. Zo'n mooie accommodatie hadden zij zelden gezien.

Goed, om 8 uur werden de klokken aangezet en kon het spel op de wagen. Onze verwachtingen waren nie Lees verder...
op 15-10-2017 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Nu ZSG 4, na het bejubelde kampioenschap van vorig jaar, is opgestegen naar de duizelingwekkende hoogten van de derde klasse der Oostelijke Schaakbond, gieren de zenuwen ons door de keel. Het team treedt dit jaar weliswaar aan in een bijna volledig vernieuwde samenstelling, maar ook met een nieuw elan. Bovendien gaan we nu plotseling van vier naar zes spelers! Kor (afscheid) en Tristan (te goed geworden) zijn ons helaas ontvallen, maar we kregen er een echte Arbiter (Gijs), een heuse Chess Queen Lees verder...
op 15-10-2017 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG4
Er zijn nogal wat mutaties geweest in ZSG 1, er is per saldo een half team vervangen. Gemiddeld is het team wat minder sterk dan vorig seizoen, door het vertrek van de megakleppers Frijling en Mellema. Handhaving is echter een heel reëel doel. Tot nu toe blijkt dat ook. Na een zwakke ouverture tegen Winterswijk volgde een heel wat geslaagder optreden tegen Staunton. Als het nog beter gaat dan kan het doel natuurlijk worden bijgesteld. Dat is hoe de hazen lopen in het schaken. Lees verder...
op 10-10-2017 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1
Op de dag dat ik schaakkampioen zou worden, maar dat wist ik nog niet, stond ik om zeven uur ‘s ochtends op voor mijn dagelijkse ochtendritueel. Dit is een fijne zin. Voor hetzelfde geld had er kunnen staan: ‘Op de dag dat ik geen schaakkampioen zou worden, maar dat wist ik nog niet, stond ik om zeven uur ‘s ochtends op voor mijn dagelijkse ochtendritueel.’ Enfin…

Ik trok mijn favoriete, geheime T-shirt aan (dat met de groene slak en de tekst ‘Geen h Lees verder...
op 07-04-2017 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG4