In de SOS-competitie stond onze uitwedstrijd naar Putten op het programma. Maar goed ook dat het uit was, want vrijdag vertrekken Ineke en ik naar Wijk aan Zee en dan hadden we dus niet kunnen spelen. In de app was 18:56 uur als vertrektijd afgesproken. Het verkeer stond wat vast bij de A28 invoegstrook en toen ik op de snelweg zat om de meute op te halen bij het station zag ik waarom: file, zwaailichten, rijstrook dicht de andere kant op en ik was al blij dat ik er niet in stond. Eenmaal op het Lees verder...
op 16-01-2019 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Vandaag kwam het eerste team van Lonneker op bezoek bij ons. Lonneker is, net als bijvoorbeeld Emanuel Lasker uit St. Jacobiparochie, zo’n club die structureel op een hoger niveau acteert dan men zou vermoeden op basis van het inwonersaantal, 1770 volgens Wikipedia. Ik ben éénmaal bij hen op bezoek geweest, en dat was voor het NK conditieschaak – toen ik nog in het nabijgelegen Enschede woonde. Destijds kon ik me met normaal schaak lang niet meten met het 2100-volk, maa Lees verder...
op 16-12-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Op vrijdagavond 4 januari, om 20:00 uur, organiseren we de massakamp met onze schaakvrienden uit Hoogeveen.U bent van harte welkom om met ons het nieuwe jaar feestelijk in te luiden!Deelname is gratis.Locatie is het clubgebouw van ZSG: 'De Terp', Radewijnstraat 1, Zwolle.

Aanmelden kan tot en met 3 januari, maar liefst zo snel mogelijk. Hoe?

ZSG spelers kunnen zich aanmelden bij mij, via:

* gastenboek;* ZSG app;* e-mail (Lees verder...
op 15-12-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, Intern, Toernooien
Ze had zich tegen ons gekeerd: Caïssa. Na een uur spelen was het me al duidelijk. Na onze - toch wat gelukkige - overwinning op VSG 3, vorige maand, waarbij ze opzichtig Henk naar de overwinning had gekust en Anna een toren had geschonken, had de Godin - grillig als ze is - besloten vanavond de stand VSG – ZSG in de klasse 3c maar weer eens gelijk te trekken. ‘Gewoon, omdat het kan!’ had ze gedacht. En dat, terwijl wij misschien wel gedacht hadden dat het nóó Lees verder...
op 13-12-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Met enige regelmaat neem ik de trein naar het Noorden des Lands. In de herfst- en wintermaanden is de aanblik van achter het smoezelige treinraampje niet verheffend. Op doorreis richting het Noorden flitst dan menig dorp aan mij voorbij, of dat nu richting Groningen is of richting Leeuwarden. Naar buiten kijkend herinnerde ik mij de bekende regels: “Het land is vlak, de lucht bewolkt, Althans in 't algemeen,  Een koppig mensenras bevolkt …” Nee, niet het afgegraven veen, Lees verder...
op 25-11-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG2
Vandaag stond de uitwedstrijd tegen ASA 2 op het programma. Dat ASA is een soort samenraapsel/afsplitsing van jeugdbolwerk De Toren, die in elk geval in numerieke zin het jeugdschaak van de afgelopen decennia hebben gedomineerd. Qua resultaten niet echt – de meeste zijn zo tussen de 1800 en 2000 terechtgekomen uiteindelijk – maar aan de toekomst van de schaakwereld heeft deze club zeker een positieve bijdrage geleverd. Ze werken hun thuiswedstrijden af in een locatie met de niet gehe Lees verder...
op 25-11-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Veel van de jonge heren, die tegenwoordig op vrijdagavond in de Terp rondhangen, zullen het niet weten maar eens ˗ lang geleden ˗ was er een tijd dat je rond je twintigste een niet te weigeren oproep kreeg om toe te treden tot de Grote Vaderlandse Krijsmacht, om daar voorbereid te worden op het onontkoombare binnenrukken der communistische horden. Je scheen er ˗ vooral volgens hen die e.e.a. al achter de rug hadden ˗ bovendien een ‘echte kerel’ van te worden. Een aantrekkelijk vo Lees verder...
op 15-11-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3

Zaterdag 3 november stond ZSG K2 voor de tweede zware opdracht van de competitie in KNSB 5 A, een thuiswedstrijd tegen het SISSA 2 van Sjoerd Rookus. Dat ook deze tegenstander wel eens een maatje te groot kon zijn, hadden we wel ingecalculeerd. Stiekem hoopten sommigen desalniettemin op een positief resultaat, gezien het (gemiddeld) minder grote ratingverschil dan vier weken ervoor tegen Zwolle Zuid.

In onze opstelling weinig verrassingen; Harry en Kris (eerste ronde verhinderd) debuteerden in de 5e klasse; Edward verving deze keer Peter Linssen. Op eigen verzoek hadden we Caspar op bord één geplaatst, de rest van onze opstelling was min of meer op ratingvolgorde.

Als SISSA dat ook gedaan had, hetgeen in de aanloop op sociale media gesuggereerd werd, zouden we de “very much anticipated” partij Sjoerd-Caspar hebben gekregen. Helaas (?) kozen de gasten voor een verrassingsopstelling, waardoor Martin het op bord vier met wit opeens mocht opnemen tegen onze clubgenoot.

Deze verrassingszet van Sjoerd heeft zijn effect niet gemist. Caspar kreeg nu tegen Jorn Torenbosch het hem vrijwel onbekende 1. f4 voorgeschoteld en alle voorbereidingen op het repertoire van Sjoerd konden de prullenbak in; een al te optimistisch kwaliteitsoffer betaalde zich nooit uit: 0-1. Bij Martin leek het lange tijd redelijk voordelig te verlopen voor onze man, al wilde Martin daar gezien het enorme ratingverschil nooit in geloven. Uiteindelijk werd Martins ongeloof bewaarheid: 0-1.

Op de borden 7 en 8 hadden Fred en Edward inmiddels twee halfjes gescoord, Edward ná consultatie van de teamcaptain, de ANPARC zonder (“ja, je was aan zet, en ik wilde niet zomaar een kwartier bedenktijd laten verdampen”….). Deze heren zijn nu mooi topscorer van das Boot (of von dem Boot, zo u wil), met beide één uit twee.

Ik mocht het zelf op bord drie opnemen tegen Sophie Welling, een sympathieke maar deze zaterdag ook geblesseerde jongedame. Hein Donner heeft wel eens beweerd, dat ziek zijn tijdens een schaakevenement eigenlijk vals spelen is, maar dat waren andere tijden. Sophie speelde een degelijke partij, waarin ze volgens het verslag van Sjoerd ook na 25 zetten nog in haar comfortzone zat. Dat zat ik duidelijk niet: nadat alle openingsproblemen min of meer achter de rug waren, taxeerde ik mijn stelling veel te optimistisch. Waar de positie vroeg om rustige, consoliderende zetten deed ik een volkomen misplaatst pionoffer met hoop op koningsaanval. Dat was een kolfje naar Sophies hand: ze snaaide handig ook een tweede pion mee en na damesruil vond ik het mooi geweest: ook 0-1. De opmerking van Gé dat ik het mooiste decolleté van de zaal voor mezelf had opgeëist wierp ik verre van me. Het kostte aan de stamtafel van De Terp nog de nodige overredingskracht om de toehoorders ervan te overtuigen dat ik niet dáárdoor onder mijn niveau had gespeeld.

Inmiddels hadden ook Kris, Harry en Koos een nul mogen laten aantekenen, waardoor een bepaald beschamende 1-7 het verdict van deze middag was. 

De twee sterkste tegenstanders hebben we nu gehad. Op 24 november vervolgen we ons avontuur met een uitwedstrijd in Wolvega.

Waar slaat nu dat If- op, de titel van dit wedstrijdverslag, hoor ik u denken. Niet op allerlei als-beweringen die ons teamresultaat al dan niet bevorderd hadden (als Sjoerd nu wel op bord één had gespeeld; als de ANPARC wél de teamleider had geconsulteerd; als Sophie niet geblesseerd was, et cetera, et cetera).

Neen, het If- slaat op het wedstrijdverslag op de site van onze tegenstander:  http://www.jsvsissa.nl/forum/sissa-2  Na lezing ervan schoot mij direct het gedicht If- van Rudyard Kipling door het hoofd. De bekendste zinnen uit dit gedicht sieren zelfs al decennia de spelersentree van het Centre Court op Wimbledon:

If you can meet with Triumph and Disaster

And treat those two impostors just the same;

………………………………………………….

………………………………………………….

And - which is more - you'll be a Man, my son!

Gijs de Koning Gans


op 14-11-2018 door GeW in Algemeen, Extern
In hoofdklasse B van de SOS-competitie stond gisteravond onze uitwedstrijd tegen de schaakvrienden uit Zutphen op het programma. “Het andere ZSG” speelt als een van de weinige clubs in de regio op maandag. Gelukkig lukte het onze captain ondanks de ongebruikelijke speeldag een representatief achttal op pad te sturen.

In een grijs verleden (1800 rated) ben ik nog eens bij een interne avond van Zutphen geweest, op bezoek bij Etienne G. Sindsdien is er wel wat veranderd. Een st Lees verder...
op 13-11-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
ASV 2 en Sjoerd Is Super Sissy Anticlimax 2 - waar kan die afkorting na vandaag anders voor staan?! - kwamen vandaag op bezoek voor hun externe wedstrijden tegen ZSG 1 en 2. Wat betreft de wedstrijd van ZSG 2 (sinds vandaag officieel: Das Boot) tegen SISSA was er al het nodige geschreven in de fameuze ZSG app, maar iemand, die toevallig teamleider was van dat SISSA, vond het nodig om zichzelf onder zijn eigen trashtalk uit te manoeuvreren en zichzelf op bord 4 te zetten. Onder luid boegeroep beg Lees verder...
op 04-11-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1