Op 18 oktober mocht ZSG 1 aan de bak voor een eerste optreden in het nieuwe seizoen van de SOS-competitie. Met dit jaar twee SGS-teams in de Hoofdklasse B mochten we thuis aantreden tegen Amersfoort 2, dat een aantal bekende gezichten in de gelederen heeft.

De spits werd afgebeten door Ferdinand die de Hollandse Stonewall van tegenstander Alexander Miltenburg ontmantelde. Deze had de kans op een iets betere stelling gemist en was op een dwaalspoor geraakt. Lees verder...
op 20-10-2019 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1
Op zaterdag 28 september vertrok het vlaggenschip bij de start van het nieuwe seizoen voor een verre expeditie tegen HSP Veendam in Hoogezand. Compleet waren we niet, want Boris had familieverplichtingen en daardoor was Gijs supersub. Ferdinand was eveneens afwezig, maar die had het fatsoen om vooruit te spelen en alvast een punt binnen te halen. Bij aankomst bleek de auto met teamleider verlaat, maar aangezien er van HSP ook nog iemand onderweg was vanuit Zandvoort(!) begon de wedstrijd in zijn Lees verder...
op 29-09-2019 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1
In de voorlaatste ronde van de KNSB-campagne kwam laagvlieger WSG 2 op bezoek in de Terp. Het was essentieel dat ze niet van ons zouden winnen, want dan konden er nog allerlei nare dingen gebeuren zoals degradatie. Hun topscoorster (is dat vrouwelijk voor topscorer?) liet verstek gaan vanwege iets banaals als een dispuutfeest, gelukkig waren wij voor de verandering eens wél in de sterkste opstelling, dat wil zeggen, op papier. Het bewijs dat niet alleen rating veel bet Lees verder...
op 14-04-2019 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1, ZSG2
‘Drie keer in één seizoen een uitwedstrijd bij VSG in Ermelo! Wat hebben we in godsnaam gedaan dat Caïssa ons zo straft?’ dacht ik. ‘Er zijn schakers die zich voor minder aan de balken hebben gehangen!’ Het militair tehuis, aan de weg richting Speuld en Drie, was het symbool geworden van het aflopende seizoen van de Roeiboot: grotendeels succesvol, met hoogtepunten als onze uit-overwinning op VSG 3 (Anna’s torenwinst!), maar soms ook rampzali Lees verder...
op 11-04-2019 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Sinds een jaar of wat doen we in de OSBO aan gezamenlijke slotrondes, de kers op de taart van de doordeweekse avondcompetitie - mits goed georganiseerd, zo leert de ervaring. Het Denksportcentrum was natuurlijk episch voor dit soort gelegenheden, maar ook in de Terp kan het dus prima. Note to self: voortaan eerder de deur naar buiten open zetten voor frisse lucht. We willen natuurlijk niet dat de schaakwereld een imago krijgt van, hoe schreef Gé het ook weer, naar oud zweet ruikende Lees verder...
op 07-04-2019 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Een gedenkwaardige avond in De Terp

Vrijdag 22 maart, een behoorlijk drukke schaakavond in De Terp. Ons tweede team in de SOS-competitie moest na een 2,5 - 2,5 tussenstand van een week geleden de klus tegen Dronten zien te klaren om in 2 D nog enig uitzicht te houden op lijfsbehoud. Hoe dit afliep, lees je aan het eind van het artikel.

In 3 C kon De Roeiboot vrijuit spelen tegen gedoodverfd kampioen Denk en Zet/N.G.K.Z. Huiskamervraag: waar staat dat N.G.K.Z. voor?

Aan Lees verder...
op 26-03-2019 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3

Op zaterdag 16 maart mocht de reis naar Enschede weer eens worden aanvaard. Aldus zette de Zwolse armada even voor twaalven koers naar Twente. De schaakvereniging Max Euwe heeft aldaar inmiddels het roemruchte ESGOO opgegeten. Een ingesteld onderzoek wees uit dat de opponent maar 4 basisspelers in de wei had staan, wel is de club ook in de breedte sterker dan de onze. Zoals wel vaker had ZSG niet alle basiskrachten aan boord. We misten Boris en Tristan. In wijkcentrum 't Nije Terphoes werden maar liefst vier competitieduels gespeeld met gerenommeerde keien als Frank Kroeze, Rob Bertholee en David Miedema onder het dak.

 

In onze eigen wedstrijd kwamen de staartborden niet zo lekker uit de opening, iets dat spijtig is als er ook een ratingkloof te dichten valt. Jan K (8) moest zich een aanval van de vijandelijke ruiterij laten welgevallen die een kwaliteit buitmaakte. Edward (7) had zich eenzelfde kleinood laten ontfutselen waarna het bezit van het loperpaar onvoldoende compensatie bleek te bieden. De heren weerden zich kranig maar konden hun partijen niet redden. (2-0)

ZSG deed wat terug aan bord 5 waar Jan Webbink gedecideerd won in een Siciliaanse Draak. Langendijk had op d5 het voorpostpaard geslagen, maar toen werd zijn structuur beschadigd - kwaliteit tegen pion was een betere kans voor zwart geweest. Door slagvaardig handelen van onze man werd het zwarte bolwerk stukje bij beetje ontmanteld. (2-1)

 

Ronald kwam er niet helemaal lekker uit met de gekozen zetvolgorde in het Grünfeld-Indisch. Uiteindelijk werd de druk op de zwarte stelling te groot om verlies te kunnen ontlopen (3-1)

René speelde Siciliaans tegen een jeugdtalent, denk dat het de Najdorf-variant was. Volgens hem kon een wat riskante actie op de damevleugel nog wel maar vergde hij in het vervolg teveel van de stelling. Enkele structurele zwaktes werden uitgebuit door de best goed spelende jongeling. (4-1)

Ferdinand speelde een spannende partij in een Damegambiet die van prima niveau was. Echter, de winstpoging met de koning naar voren bleek teveel gevraagd. Zo ging een half punt naar een bestemming waar normaliter de inhoud van een fles WC-eend in verdwijnt - de plee. (5-1)

 

Miklós (4) had de gespeelde zwartvariant eerder op het bord gehad in duels tegen Eile Dam en Merijn van Delft. Hij kwam vroeg in het middenspel goed te staan, maar liet de teugels vieren. In de herkansing dienden zich toch voldoende mogelijkheden aan voor uiteindelijk een punt. (5-2)

 

 

Bart was met wit een kwaliteit kwijtgeraakt tegen Raoul van de Oudeweetering, een broer van de bekende Meesterklasser Arthur. Hij had er wel een pion voor teruggekregen en rechtte nog maar eens de rug op dit terrein waarin hij op zijn best is - het eindspel. Op het einde moest zwart wel in een zetherhaling duiken om niet alsnog geflest te worden. Hier en daar had de wefdstrijdleiding zwart wel horen aan te manen te blijven noteren, maar op de einduitslag van de partij leek het niet van invloed te zijngeweest. (5½-2½)

Om helemaal zeker te zijn van lijfsbehoud zal het eerste nog wel 1 of 2 matchpunten moeten scoren uit de 2 resterende duels. Dat lijkt geen onmogelijke opgave.

 

 

 

 

 

 

 

 


op 18-03-2019 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1
Merkwaardig: de naam ‘7 pionnen’, afgekort tot ‘7P’, prijkt op elke digitale klok van de gelijknamige schaakvereniging. Omdat ik geen uitnodiging van de ontvangende vereniging had gekregen, nam ik een kijkje op de website. En ja, op de agenda stond voor dinsdag 12 februari aangekondigd de wedstrijd De 7 pionnen 2 – ZSG 2. Toch maar even een mailtje sturen of dit wel klopte. Hé, geen bericht retour. Mijn blik ging nog even over de website. “Geschiedenis& Lees verder...
op 13-02-2019 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG2
Vandaag toog er een achttal ZSG’ers richting Voorst wat grosso modo herkenbaar was als “het Vlaggenschip”. Dat wil zeggen, twee van onze posterboys waren er niet: de kapitein en dhr. 32 nummer 1 zetten. Stuurloos en zonder nummer 1 zetten waren we wel de underdog tegen dit team van Voorst, dat niet ver boven de degradatiestreep bivakkeert.

Ik verscheen zo’n 10 minuten te laat aan het bord. Ineke’s oma vierde haar verjaardag, en toen ik op punt stond te vert Lees verder...
op 10-02-2019 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
In één gedachte denk ik bij de naam Zuidlaren aan de paardenmarkt. Vergelijkbaar is het dorpsfeest in het nabij gelegen Roden, dat met de Rodermarkt hét feestelijk hoogtepunt van het jaar beleeft. In Roden werkte ik als stagiair tientallen jaren geleden; toen ik werd uigenodigd om die markt te bezoeken, viel het mij al snel op dat zo’n dorpsfeest veel weg heeft van kermis + kroegentocht ineen. De Zuidlaardermarkt zal hiervan niet veel verschillen: het grote plein Lees verder...
op 09-02-2019 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG2