Op 18 oktober mocht ZSG 1 aan de bak voor een eerste optreden in het nieuwe seizoen van de SOS-competitie. Met dit jaar twee SGS-teams in de Hoofdklasse B mochten we thuis aantreden tegen Amersfoort 2, dat een aantal bekende gezichten in de gelederen heeft.

De spits werd afgebeten door Ferdinand die de Hollandse Stonewall van tegenstander Alexander Miltenburg ontmantelde. Deze had de kans op een iets betere stelling gemist en was op een dwaalspoor geraakt. Lees verder...
op 20-10-2019 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1
Op zaterdag 28 september vertrok het vlaggenschip bij de start van het nieuwe seizoen voor een verre expeditie tegen HSP Veendam in Hoogezand. Compleet waren we niet, want Boris had familieverplichtingen en daardoor was Gijs supersub. Ferdinand was eveneens afwezig, maar die had het fatsoen om vooruit te spelen en alvast een punt binnen te halen. Bij aankomst bleek de auto met teamleider verlaat, maar aangezien er van HSP ook nog iemand onderweg was vanuit Zandvoort(!) begon de wedstrijd in zijn Lees verder...
op 29-09-2019 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1
In de voorlaatste ronde van de KNSB-campagne kwam laagvlieger WSG 2 op bezoek in de Terp. Het was essentieel dat ze niet van ons zouden winnen, want dan konden er nog allerlei nare dingen gebeuren zoals degradatie. Hun topscoorster (is dat vrouwelijk voor topscorer?) liet verstek gaan vanwege iets banaals als een dispuutfeest, gelukkig waren wij voor de verandering eens wél in de sterkste opstelling, dat wil zeggen, op papier. Het bewijs dat niet alleen rating veel bet Lees verder...
op 14-04-2019 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1, ZSG2
‘Drie keer in één seizoen een uitwedstrijd bij VSG in Ermelo! Wat hebben we in godsnaam gedaan dat Caïssa ons zo straft?’ dacht ik. ‘Er zijn schakers die zich voor minder aan de balken hebben gehangen!’ Het militair tehuis, aan de weg richting Speuld en Drie, was het symbool geworden van het aflopende seizoen van de Roeiboot: grotendeels succesvol, met hoogtepunten als onze uit-overwinning op VSG 3 (Anna’s torenwinst!), maar soms ook rampzali Lees verder...
op 11-04-2019 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Sinds een jaar of wat doen we in de OSBO aan gezamenlijke slotrondes, de kers op de taart van de doordeweekse avondcompetitie - mits goed georganiseerd, zo leert de ervaring. Het Denksportcentrum was natuurlijk episch voor dit soort gelegenheden, maar ook in de Terp kan het dus prima. Note to self: voortaan eerder de deur naar buiten open zetten voor frisse lucht. We willen natuurlijk niet dat de schaakwereld een imago krijgt van, hoe schreef Gé het ook weer, naar oud zweet ruikende senioren die in een muf zaaltje af en toe een stuk verplaatsen.
Voor de organiserende club is er wel wat werk aan de winkel om alles in goede banen te leiden, en daarom lijkt het me gepast om iedereen te bedanken die heeft meegeholpen met materiaal regelen, zaal opbouwen, boodschappen doen, bardienst, live uitslagenverwerking etc.
Gijs, Fred, Alfred, Wanda, Edward, Harry, Maarten, Henk, Robert en wie ik per ongeluk nog mocht vergeten: HULDE!!
 
Het kampioenschap stond nog ter discussie en werd bevochten in een onderling duel tussen de nummers 1 en 2, Pallas en ZSG. Onderin was PSVDoDO gedegradeerd en datzelfde lot hing De 7 Pionnen boven het hoofd als ze zouden verliezen. Er was ook nog een 'misschien'-variant bij gelijkspel en als ze zouden winnen kon ook Barneveld nog omlaag - correct me if I'm wrong. De uitslagen + virtuele stand + consequenties voor kampioenschap/degradatie werden goed bijgehouden op het scherm, zodat iedereen wist waar hij aan toe was. 
 
 
Verder stond er nog een topscorerstitel min of meer ter discussie, d.w.z. Bas zou de WC-eend waarschijnlijk met remise ook wel ongedeeld binnenhalen.
Om de overige wedstrijden nog een beetje spannend te houden was er nog een WC-eend te verdienen voor het eerste punt van de avond. Bas lag lange tijd op koers voor de dubbele WC-eend: stond al na 10 zetten goed, na 20 zetten episch en na 30 zetten straal, maar hij was niet de eerste met een punt (tip van Fred: dreig eens wat eerder mat). Ook Tristan greep er net naast, deze eer ging naar Dirk van Setten van VSG. Proficiat Dirk!
 
Nog ruim voordat de cake op was en de bitterballen in de pan zaten had ZSG al een comfortabele voorsprong genomen in de kampioenschapsmatch. Tristan kreeg Benko tegen: d4 Pf6 c4 c5 d5 b5 cxb5 a6 en de tegenstander pompte alle zware jongens op de b-lijn zoals men placht te doen daar: Tb4, Tb8, Db7 maar die constructie was niet bestand tegen het bescheiden vermogen van 1 PK. Pc4-a5 kick, dame aan de kant, Pa5-c6 kwal weg.
Kort daarna werd het 2-0. In alweer een Benko koos mijn tegenstander een wild-west variant waarin hij wat voorkennis miste. 10...f6 is de verliezende zet, de zwarte koning kwam geen moment meer in veiligheid.
 
Andries speelde tegen een taaie tegenstander, die niet gekomen was om de WC-eend voor snelste overwinning te claimen maar meer om aan bord 1 remise te schuiven, liefst tegen een van kanon. Dat deed hij met verve: met 45 tegen 6 minuten op de klok zag hij (gelukkig?) geen reden om van die strategie af te wijken. Voor Andries zaten er ook onvoldoende aanknopingspunten in de stelling om met 6 minuten nog een serieuze poging te wagen.
 
De prognoses waren inmiddels wel overwegend positief:
* Guido op de strategische grill;
* Piet heeft Burgers op de grill, had ik willen schrijven, maar helaas was het andersom;
* Boris in de keepstand;
* Miklós en René slingeren met sloopkogel tegen een rokadestelling
 
Omdat Pallas aan 4-4 genoeg zou hebben, hadden ze de grootste puntenmachines wit gegeven in de hoop zo de titel veilig te stellen, zo deelde de eeuwige rasoptimist Johnny Paans (captain van Pallas) mij nog even mee toen hij zag dat er twee Benko's kapotgemaakt werden. Zelf nam hij ook wit, op grond van 3 uit 3 in eerdere witpartijen geen gekke gedachte, maar met het Morra gambiet ga je natuurlijk ook wel eens de bietenbrug op, als je tegenstander een beetje booked up is. Vrij snel nam Miklos de aanval over en dat leidde tot een "overduidelijke" mat in 15, beginnend met 24...Txg2! Geen idee hoe het dan verdergaat, misschien wel Lxe4+ Kg1 Tf6 en dan gewoon uit de schaakjes lopen voordat je toeslaat met Tg6 etc.? De gespeelde manoeuvre Df6-b2 is ook flex en stelde wit voor een hoop problemen, die hem snel te machtig werden.
 
Tegen de 7 pionnen bleek al dat toreneindspelen onze achilleshiel zijn. Gijs en ik gingen er toen onnodig af, en nu was het de beurt aan Piet, die - dacht ik, althans - remise op de schoen had. Verder zal ik niet doen alsof ik er zelf iets van begrijp, raar spul zo'n toreneindspel met 0-1 pionnen rechts, 4-3 pionnen links. Wel complimenten voor de eindspelvoering van Gerard Burgers.
De huisfilosofen hadden enkele troostende woorden paraat: "Wat is nu erger, het kampioenschap missen maar zelf een punt halen, of het kampioenschap pakken maar zelf een nul.." En zo is het maar net!
 
In de tussentijd had René zo'n beetje alle vuistregels voor aanvallers in praktijk gebracht: velden lek prikken, ruil verdedigers af, voer stukken aan.. Toen er ook nog onder de streep materiaal overbleef met behoud van aanval stond de uitslag vast en enkele zetten later gaf de man ook op.
 
Toen stonden we voor de grootste uitdaging van de avond: niet te veel herrie maken terwijl andere partijen nog bezig zijn. Een bijna onmogelijke opgave, zeker met de vaste harde kern aanwezig. ('hard' duidt hier dus op het bralvolume). Ik ging nog maar eens kijken bij Guido en Boris, die allebei hun best aan het doen waren voor een halfje. Boris was als langste bezig, in een ongelijke lopers eindspel, en zijn grootste verlieskans leek te bestaan uit vlagsma door vrijwillig doornoteren, wat niet hoeft met dit speeltempo als je onder de 5 minuten zit. Guido had er eigenlijk gewoon vanaf gemoeten maar met een heel fijn trucje ruilde hij alle zware stukken af, die zijn zwakke pionnen aan het teisteren waren. En daarna BAM! direct een pionnetje vastleggen op de kleur van zijn slechte loper PLOK ding eraf en gauw met de kingkong de andere kant op om de lawine op te vangen. Ik denk dat dit plaatje de gang van zaken aan bord 4 correct weergeeft:
 
 
Zo werd de uitslag 5.5-2.5, een resultaat om trots op te zijn.
De winnende teamcaptain met welverdiende WC-eend:
 

op 07-04-2019 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Een gedenkwaardige avond in De Terp

Vrijdag 22 maart, een behoorlijk drukke schaakavond in De Terp. Ons tweede team in de SOS-competitie moest na een 2,5 - 2,5 tussenstand van een week geleden de klus tegen Dronten zien te klaren om in 2 D nog enig uitzicht te houden op lijfsbehoud. Hoe dit afliep, lees je aan het eind van het artikel.

In 3 C kon De Roeiboot vrijuit spelen tegen gedoodverfd kampioen Denk en Zet/N.G.K.Z. Huiskamervraag: waar staat dat N.G.K.Z. voor?

Aan Lees verder...
op 26-03-2019 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Op zaterdag 16 maart mocht de reis naar Enschede weer eens worden aanvaard. Aldus zette de Zwolse armada even voor twaalven koers naar Twente. De schaakvereniging Max Euwe heeft aldaar inmiddels het roemruchte ESGOO opgegeten. Een ingesteld onderzoek wees uit dat de opponent maar 4 basisspelers in de wei had staan, wel is de club ook in de breedte sterker dan de onze. Zoals wel vaker had ZSG niet alle basiskrachten aan boord. Lees verder...
op 18-03-2019 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1
Merkwaardig: de naam ‘7 pionnen’, afgekort tot ‘7P’, prijkt op elke digitale klok van de gelijknamige schaakvereniging. Omdat ik geen uitnodiging van de ontvangende vereniging had gekregen, nam ik een kijkje op de website. En ja, op de agenda stond voor dinsdag 12 februari aangekondigd de wedstrijd De 7 pionnen 2 – ZSG 2. Toch maar even een mailtje sturen of dit wel klopte. Hé, geen bericht retour. Mijn blik ging nog even over de website. “Geschiedenis& Lees verder...
op 13-02-2019 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG2
Vandaag toog er een achttal ZSG’ers richting Voorst wat grosso modo herkenbaar was als “het Vlaggenschip”. Dat wil zeggen, twee van onze posterboys waren er niet: de kapitein en dhr. 32 nummer 1 zetten. Stuurloos en zonder nummer 1 zetten waren we wel de underdog tegen dit team van Voorst, dat niet ver boven de degradatiestreep bivakkeert.

Ik verscheen zo’n 10 minuten te laat aan het bord. Ineke’s oma vierde haar verjaardag, en toen ik op punt stond te vert Lees verder...
op 10-02-2019 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
In één gedachte denk ik bij de naam Zuidlaren aan de paardenmarkt. Vergelijkbaar is het dorpsfeest in het nabij gelegen Roden, dat met de Rodermarkt hét feestelijk hoogtepunt van het jaar beleeft. In Roden werkte ik als stagiair tientallen jaren geleden; toen ik werd uigenodigd om die markt te bezoeken, viel het mij al snel op dat zo’n dorpsfeest veel weg heeft van kermis + kroegentocht ineen. De Zuidlaardermarkt zal hiervan niet veel verschillen: het grote plein Lees verder...
op 09-02-2019 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG2