Op 18 oktober mocht ZSG 1 aan de bak voor een eerste optreden in het nieuwe seizoen van de SOS-competitie. Met dit jaar twee SGS-teams in de Hoofdklasse B mochten we thuis aantreden tegen Amersfoort 2, dat een aantal bekende gezichten in de gelederen heeft.

De spits werd afgebeten door Ferdinand die de Hollandse Stonewall van tegenstander Alexander Miltenburg ontmantelde. Deze had de kans op een iets betere stelling gemist en was op een dwaalspoor geraakt. Lees verder...
op 20-10-2019 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1
Op zaterdag 28 september vertrok het vlaggenschip bij de start van het nieuwe seizoen voor een verre expeditie tegen HSP Veendam in Hoogezand. Compleet waren we niet, want Boris had familieverplichtingen en daardoor was Gijs supersub. Ferdinand was eveneens afwezig, maar die had het fatsoen om vooruit te spelen en alvast een punt binnen te halen. Bij aankomst bleek de auto met teamleider verlaat, maar aangezien er van HSP ook nog iemand onderweg was vanuit Zandvoort(!) begon de wedstrijd in zijn Lees verder...
op 29-09-2019 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1

In de voorlaatste ronde van de KNSB-campagne kwam laagvlieger WSG 2 op bezoek in de Terp. Het was essentieel dat ze niet van ons zouden winnen, want dan konden er nog allerlei nare dingen gebeuren zoals degradatie. Hun topscoorster (is dat vrouwelijk voor topscorer?) liet verstek gaan vanwege iets banaals als een dispuutfeest, gelukkig waren wij voor de verandering eens wél in de sterkste opstelling, dat wil zeggen, op papier. Het bewijs dat niet alleen rating veel betekenis heeft, maar ook andere zaken zoals routine of geen koffie meer in huis hebben op een KNSB-zaterdagochtend, werd geleverd door Ronald: 1.e4 c6 2.Pf3 d5, een mooi moment om erachter te komen dat je tegenstander op zet 1 een stapje minder ver oprukte met de c-pion dan je dacht. Gelukkig heeft Ronald daar ook wel eens theorie bekeken en kon nog "vluchten" naar een licht voordelig doch zeer slaapverwekkend eindspel.

Op maar liefst vijf andere borden werd wel een Siciliaan gespeeld. Bij mij een houtje-touwtje Taimanov 1.e4 c5 2.Pf3 Pc6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 e6 5.Pxc6!? waar ik, niet gehinderd door enige kennis, een redelijke stelling wist te bereiken. Boris kreeg een versnelde draak, 1.e4 c5 2.Pf3 g6, met de nadruk op 'kreeg' want voor Maroczy bind adepten is dit een walk in the park. Al is een walk in the park nog relatief energieverspillend in vergelijking met Boris' nieuwe transportmiddel, de e-bike. 

Van ZSG 1 - WSG 2 was Miklos als eerste klaar. In een prima stelling probeerde hij een cheap shot, dat werd gezien en nu stond hij aangekrant. Met een flink elo-overwicht kun je nog doen alsof het allemaal de bedoeling was en wie weet krijg je een remise-aanbod. Zo ook bij deze partij en het wereldrecord remise aannemen werd weer met een paar honderdste aangescherpt. Het is nu de vraag wanneer Anish Giri een poging gaat doen om het wereldrecord terug te pakken..

Ondertussen stroomde de andere helft van de zaal leeg (oh shit, mat/pat/rook count/stukverlies en hup naar de bar) en daar was het dan al snel erg gezellig. Een zeer jeugdig Assen 3 had snel de matchpunten in de tas maar dat mocht de pret niet drukken: Das Boot is gehandhaafd in de 5de klasse, daar moest op gedronken worden en ondertussen moest ook nog even het talententeam van Assen op de foto voor het thuisfront. Robert had er nog eentje mat gekregen maar Ineke, Gijs en GJ waren niet opgewassen tegen het aanstormende jeugdgeweld.

Van de overige partijen heb ik maar weinig meegekregen behalve een paar stellingen.
Bij Bart schommelde de evaluatie net zo hard als het weertype van vandaag: zon op zet 3, sneeuw op zet 5, hagel op zet 10, zon op zet 15, etc. etc.
Bij Albert stond constant van alles in, leek het wel. Op een gegeven moment had hij zelfs een dame én een Q maar er hing van alles met schaak ook. Erg lastig om als langslopende toeschouwer de juiste conclusies te trekken. 
Bij René ging het met harde hand richting de kingkong. Het zwarte initiatief op de damevleugel werd volledig geblokkeerd op veld d4 en vanaf daar keek een batterij schuine helemaal naar h8. De kenners zijn het er niet over eens of dit nou een strategische demonstratie was of toch meer een epische matpaalactie, de waarheid ligt vermoedelijk ergens in het midden.

Jan had het lastig ondanks het bezit van het loperpaar. Door het centrum kwam een lawine aanstormen en daar was de stelling van Jan niet op berekend helaas. Dat wat dan ook meteen de enige nul. De moeilijke partijen (Bart, Ronald en ik) werden alledrie in Zwols voordeel beslist, niet echt vanwege flitsend spel maar wel door mentale hardheid. De soepele overwinningen van Boris en René en de halfjes van Miklos en Albert (wederzijdse mayhem wikkelde af naar eindspel ongelijke lopers) daarbij opgeteld leverden een fraaie 6-2 overwinning op.

Hier de overwinning aan bord 1. Het was een moeizaam gevecht onder meer doordat 27.Lc4 als een totale verrassing kwam. Het winnende plan in het eindspel bestond uit het afruilen van h&g tegen f&e zodat de overgebleven zwakke broeder op d5 in de scope van mijn koning stond.

Voor ZSG geen dispuutfeest maar keiharde evaluatie... bij de Gandhi. 
Waar ging het mis dit seizoen? Hoeveel nummer 1 zetten heeft Boris gedaan? Waarom rijdt Boris in hemelsnaam op een e-bike? Wat vinden we van islamitische staten, Forum voor Democratie en remise spelen tegen 'niemand'? Vragen, vragen, vragen.. De volgende (en laatste) ronde van het filosofisch open podium 2018/2019 staat gepland op 11 mei. Dan spelen we overdag om Ronald Keizers baard tegen Zevenaar.


op 14-04-2019 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1, ZSG2
‘Drie keer in één seizoen een uitwedstrijd bij VSG in Ermelo! Wat hebben we in godsnaam gedaan dat Caïssa ons zo straft?’ dacht ik. ‘Er zijn schakers die zich voor minder aan de balken hebben gehangen!’ Het militair tehuis, aan de weg richting Speuld en Drie, was het symbool geworden van het aflopende seizoen van de Roeiboot: grotendeels succesvol, met hoogtepunten als onze uit-overwinning op VSG 3 (Anna’s torenwinst!), maar soms ook rampzali Lees verder...
op 11-04-2019 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Sinds een jaar of wat doen we in de OSBO aan gezamenlijke slotrondes, de kers op de taart van de doordeweekse avondcompetitie - mits goed georganiseerd, zo leert de ervaring. Het Denksportcentrum was natuurlijk episch voor dit soort gelegenheden, maar ook in de Terp kan het dus prima. Note to self: voortaan eerder de deur naar buiten open zetten voor frisse lucht. We willen natuurlijk niet dat de schaakwereld een imago krijgt van, hoe schreef Gé het ook weer, naar oud zweet ruikende Lees verder...
op 07-04-2019 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Een gedenkwaardige avond in De Terp

Vrijdag 22 maart, een behoorlijk drukke schaakavond in De Terp. Ons tweede team in de SOS-competitie moest na een 2,5 - 2,5 tussenstand van een week geleden de klus tegen Dronten zien te klaren om in 2 D nog enig uitzicht te houden op lijfsbehoud. Hoe dit afliep, lees je aan het eind van het artikel.

In 3 C kon De Roeiboot vrijuit spelen tegen gedoodverfd kampioen Denk en Zet/N.G.K.Z. Huiskamervraag: waar staat dat N.G.K.Z. voor?

Aan Lees verder...
op 26-03-2019 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Op zaterdag 16 maart mocht de reis naar Enschede weer eens worden aanvaard. Aldus zette de Zwolse armada even voor twaalven koers naar Twente. De schaakvereniging Max Euwe heeft aldaar inmiddels het roemruchte ESGOO opgegeten. Een ingesteld onderzoek wees uit dat de opponent maar 4 basisspelers in de wei had staan, wel is de club ook in de breedte sterker dan de onze. Zoals wel vaker had ZSG niet alle basiskrachten aan boord. Lees verder...
op 18-03-2019 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1
Merkwaardig: de naam ‘7 pionnen’, afgekort tot ‘7P’, prijkt op elke digitale klok van de gelijknamige schaakvereniging. Omdat ik geen uitnodiging van de ontvangende vereniging had gekregen, nam ik een kijkje op de website. En ja, op de agenda stond voor dinsdag 12 februari aangekondigd de wedstrijd De 7 pionnen 2 – ZSG 2. Toch maar even een mailtje sturen of dit wel klopte. Hé, geen bericht retour. Mijn blik ging nog even over de website. “Geschiedenis& Lees verder...
op 13-02-2019 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG2
Vandaag toog er een achttal ZSG’ers richting Voorst wat grosso modo herkenbaar was als “het Vlaggenschip”. Dat wil zeggen, twee van onze posterboys waren er niet: de kapitein en dhr. 32 nummer 1 zetten. Stuurloos en zonder nummer 1 zetten waren we wel de underdog tegen dit team van Voorst, dat niet ver boven de degradatiestreep bivakkeert.

Ik verscheen zo’n 10 minuten te laat aan het bord. Ineke’s oma vierde haar verjaardag, en toen ik op punt stond te vert Lees verder...
op 10-02-2019 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
In één gedachte denk ik bij de naam Zuidlaren aan de paardenmarkt. Vergelijkbaar is het dorpsfeest in het nabij gelegen Roden, dat met de Rodermarkt hét feestelijk hoogtepunt van het jaar beleeft. In Roden werkte ik als stagiair tientallen jaren geleden; toen ik werd uigenodigd om die markt te bezoeken, viel het mij al snel op dat zo’n dorpsfeest veel weg heeft van kermis + kroegentocht ineen. De Zuidlaardermarkt zal hiervan niet veel verschillen: het grote plein Lees verder...
op 09-02-2019 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG2