Met een opstelling die een elogemiddelde in de buurt van de 2200 liet aantikken was het duidelijk dat ZSG 1 een tegenstander van formaat had getroffen in de tweede ronde. LOS is een snel rijzend en reizend schaakgezelschap dat grotendeels bestaat uit spelers die zich hebben los-gemaakt van SISSA met bekende kanonnen als Van Assendelft en Hummel in de gelederen, alsmede regerend ZSG weekendtoernooi-winnaar Koen Lambrechts.

  Lees verder...
op 04-11-2019 door Miklos in ZSG1, Algemeen, Extern
Door Harry ten Klooster

De ouverture van Das Boot in de KNSB-competitie was op de start-zaterdag van november. Zon, regen, striemende wind: buiten was het van tijd tot tijd guur. Schuilend bij viskraam Van Amerongen stond ik tegen het klapperende windscherm. Rillend, wachtend op de warme vis die mijn klamme handen moesten doen warmen. In de vroege zaterdagochtend van deze schaakdag had ik met spoed de zo mooi opgestelde borden vanuit de grote zaal naar elders moeten verplaatsen. Een gez Lees verder...
op 02-11-2019 door GeW in Algemeen, Extern
door Harry ten Klooster

Een lauw warme herfstavondbries tolde rond voor de ingang van De Terp. Op deze vrijdagavond van de herfstvakantie geen jeugdschaken, maar wel twee wedstrijden op het programma. De aftrap van het schaakseizoen is begonnen! Het KNSB-bekerteam had geloot tegen het immer sympathieke Groninger team van De Spassky’s en onze Roeiboot, gepromoveerd tot ZSG 2, trad aan tegen de reserves van Schaakstad Apeldoorn. Veel schaakliefhebbers wachtten op een enerve Lees verder...
op 27-10-2019 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG2

Op 18 oktober mocht ZSG 1 aan de bak voor een eerste optreden in het nieuwe seizoen van de SOS-competitie. Met dit jaar twee SGS-teams in de Hoofdklasse B mochten we thuis aantreden tegen Amersfoort 2, dat een aantal bekende gezichten in de gelederen heeft.

De spits werd afgebeten door Ferdinand die de Hollandse Stonewall van tegenstander Alexander Miltenburg ontmantelde. Deze had de kans op een iets betere stelling gemist en was op een dwaalspoor geraakt. Onze topper was er als de kippen bij om de tent bij elkaar te vegen. (1-0)

Hierna kwam René remise overeen aan bord 3, met zwart tegen Peter Sonder. Er kwam een Morragambiet in het Siciliaans op het bord met een overgang naar de Alapin via 3...d5.  Aldus werd het gehak van het gambiet zelf wat vermeden. De partij bleef vervolgens binnen de marges van een halfje. (1½-½)

Boris kreeg een aparte stelling op het bord na 1.d4 d5 2.Lg5 f6 3.Lf4 Ph6. Er kwam uitiendelijk een eindspel met pion minder voor een loperpaar op het bord. De zegeningen van dit over het algemeen illustere duo bleken hier onvoldoende om de partij te redden.  (1½-1½)

Christian was weer in het land na Australische omzwervingen en had al aangegeven een potje te willen spelen. Hij mist spelritme maar er was niet veel van te merken. De Benoni/Wolga van Sharizahdeh werd met een hamer en een beitel aangepakt in de mooiste aanvalspartij van de avond. (2½-1½)

 

Miklós speelde tegen de Trompowsky en kwam wat in het voordeel na een foutje van Ron Flohr. Daarna volgde wat jojo-schaak - de kwaliteit voor wat spel en de donatie weer teruggegeven. De schermutselingen gingen het hele bord over maar er viel een bres in de buurt van de witte monarch die met 34...Dh5 werd uitgebuit. De zwarte dame had er een wereldreis opzitten na de partij. (3½-1½)

Richard kreeg een Damegambiet op het bord en dat begon best aardig. Na een kleine 20 zetten miste hij helaas een kans op aanzienlijk voordeel tegen Dennis Flohr. De partij was lange tijd te houden maar het ontstane eindspel moeilijker te keepen. Dat ging uiteindelijk mis. (3½-2½) 

Tristan speelde tegen het Oud-Indisch, een wat betonachtig degelijk systeem. Er leek niet heel aan de hand maar in het eindspel ging onze jongeling er toch met een heel punt vandoor. (4½-2½) 

Ook Andries wist zijn witpartij in winst om te zetten na een taai gevecht en hiermee werd de eindstand op 5½-2½ bepaald - een mooi slotakkoord van de wedstrijd en een prima ouverture van het nieuwe seizoen derhalve!

 

 

Zwols S.G. 1

S.G. Amersfoort 2

  
Jonge de, B.S. (Boris) 2125 Tissink, A.J. (Arjan) 1950 z-w 0 - 1
Mellema, A. (Andries) 2009 Seijp van de, Q.W. (Quintin) 1943 w-z 1 - 0
Veld in 't, R. (René) 1851 Sonder, A.J.A. (Peter) 1939 z-w ½ - ½
Binnendijk, F.C. (Ferdinand) 2159 Miltenburg, A.G. (Alexander) 1935 w-z 1 - 0
Hoffer, M.G.A. (Miklós) 1962 Flohr, R.E. (Ron) 1901 z-w 1 - 0
Schaaf van der, T. (Tristan) 1801 Burer, A.R.M. (Audry) 1867 w-z 1 - 0
Klijnstra, F.R. (Richard) 1742 Flohr, D.R. (Dennis) 1846 z-w 0 - 1
Wijnia, C. (Christian) 1803 Shahrizadeh, S. (Shahroez) 1970 w-z 1 - 0
Gemiddelde Rating:1932Gemiddelde Rating:1919 5½-2½

 


op 20-10-2019 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1
De eerste rapidcyclus van dit seizoen nadert zijn ontknoping! A.s. vrijdagavond is de laatste ronde. De stand aan kop is als volgt:

1. Edward - 5

2/3. Piet, René - 4.5

4. Arjan 4

5/6. Harry, Miklos 3.5

Zal het Edward lukken de eerste felbegeerde ZSG WC-eend te bemachtigen? Wie zal er genoegen moeten nemen met speciaalbier? En wie wordt de beste jeugdspeler? Brian, Gideon, Jasper, George en Simon staan allemaal op 3 punten.. Een armageddon voor Lees verder...
op 17-10-2019 door Ferdinand in Algemeen, Intern, Rapid
Op zaterdag 28 september vertrok het vlaggenschip bij de start van het nieuwe seizoen voor een verre expeditie tegen HSP Veendam in Hoogezand. Compleet waren we niet, want Boris had familieverplichtingen en daardoor was Gijs supersub. Ferdinand was eveneens afwezig, maar die had het fatsoen om vooruit te spelen en alvast een punt binnen te halen. Bij aankomst bleek de auto met teamleider verlaat, maar aangezien er van HSP ook nog iemand onderweg was vanuit Zandvoort(!) begon de wedstrijd in zijn Lees verder...
op 29-09-2019 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1
Op 3 september is het voorstel om de interne competitie van Pegasus en ZSG voor elkaar open te stellen behandeld op de ALV van Pegasus. Er was wat discussie bij Pegasus, -met als belangrijkste zorg de beperkte zaalruimte-, maar het voorstel is aangenomen. Pegasus gaat het als proef een jaar instellen en volgend jaar evalueren.

Om aan de zorgen over de beperkte ruimte tegemoet te komen is er voor de spelers van buitenaf (ZZS en ZSG) een plafond ingesteld. Zijn er al zoveel aanm Lees verder...
op 16-09-2019 door Arjan in Algemeen
Aanstaande vrijdag 6 september wordt de traditionele simultaan tegen de clubkampioen nieuw leven ingeblazen. Ferdinand Binnendijk neemt het op tegen een legioen ZSG'ers, ZSG-achtigen en ZSG-gasten.Aanmelden is niet nodig, gewoon om 20:00 uur aanwezig zijn in ons clublokaal De Terp, Radewijnsstraat 1. Er zal een prijs zijn voor de speler die als eerste weet te winnen van Ferdinand, en voor de winnaar met de laagste KNSB-rating.

Deze traditie heeft een jaar stil gelegen omdat de kampioen Lees verder...
op 31-08-2019 door Ferdinand in Algemeen
Na een spannende competitie is het Zomerschaak uiteindelijk gewonnen door Henk Abels! Al jarenlang mogen we hem begroeten als trouw deelnemer aan de competitie. In de loop der jaren was hij vaak bovenin het klassement te vinden.  Dit was echter de eerste keer dat hij de titel wist te bemachtigen. De laatste partij werd met het kampioenschap al in de tas in stijl ook tot winst gevoerd. Miklós Hoffer en Ferdinand Binnendijk volgden op enige afstand.

 

  Lees verder...
op 26-08-2019 door Miklos in Algemeen, Zomerschaak
Op het ONK schaken in Dieren gaf een mooie ZSG delegatie acte de présence. Tristan en Henk speelden vorige week het zesrondige toernooi. Boris, Bas, Ferdinand kruisten de degens in de open groep (2100+ en jeugdtalenten). Sjoerd en Bram speelden in reservegroep A en Ineke in reservegroep C. De extreme hitte van de eerste week was ook in de speelzaal goed te voelen. De aanwezigheid van honderden hun uiterste best doende schakers maakte het ook allemaal niet beter. Gelukkig heeft het nie Lees verder...
op 02-08-2019 door Ferdinand in Algemeen