Speelschema en uitslagen ZSG 2    KNSB 5A 2018-2019

KNSB 5A 2018-2019 stand

Datum

Thuis UitUitslag
         
6 oktober 2018 ZZS! - ZSG 2 5½ -  2½
3 november 2018 ZSG 2 - Sissa 2 1 - 7 
24 november 2018 Tsjonger Aa Linde 2 - ZSG 2 4 - 4 
15 december 2018        
9 februari 2019 Haren en Oostermoer 2 - ZSG 2 5 - 3 
16 maart 2019 Groninger Combinatie 5 - ZSG 2  
13 april 2019 ZSG 2 - Assen 3  

 

WE HEBBEN ALLE TIJD...

 


Zaterdag 6 oktober, het debuut van ZSG K2 in de KNSB-competie in klasse 5 A. Het verruimen van de KNSB-competitie kan in zoverre al succesvol genoemd worden, dat Peter Linssen en Koos Hanema weer aan het wedstrijdbord plaatsnemen.  

Zoals we bij thuiswedstrijden van ZSG zelf wel gewend zijn, waren de gasten ruim voor één uur voltallig. Genietend van een heerlijk najaarszonnetje op het terras van wijkgebouw SIO (het thuishonk de Pol van tegenstander ZZS! is op zaterdagen niet beschikbaar) zagen we de tegenstanders één voor één binnendruppelen. Rond één uur dirigeerde Karel Schoenmaker, teamleider van Zwolle Zuid, het gezelschap naar binnen. Er was een gerieflijke en ruime speelzaal gereserveerd en nadat ook de laatste klokken goed waren afgesteld, konden we om 13.05 uur echt los. 

Op basis van rating hoefden we ons zelf niet favoriet te achten. Alleen Peter had op bord acht, op basis van een rating uit de oertijd, een ratingsurplus; op de andere borden liep het deficiet op tot ruim 200 punten. 

In de eerste fase was de meeste dynamiek te bespeuren op het bord van Peter. Met zwart tegen Oscar Bouter kreeg hij spoedig een kwaliteit in de schoot geworpen. Het tempo waarin één en ander zich voltrok baarde mij wel enige zorgen. Dat we negentig minuten hadden gekregen voor 40 zetten en daarna nog 30 voor het beëindigen van de partij was blijkbaar niet bij iedereen doorgedrongen (om over de dertig seconden toegevoegde tijd per zet nog maar te zwijgen) . Eén van de (te) snel gespeelde zetten werd Peter fataal. Oscar kon een reus van een pion op f6 posteren, waarna mat in weinig onafwendbaar bleek.

Kort erna schreef Fred geschiedenis door het eerste halve bordpunt voor ZSG K2 te laten aantekenen. In een wat vlakke partij met wit tegen Marcel Pol is nooit het evenwicht verbroken. 

Koos beleefde aan bord 6 een zware middag tegen Boen Tan. Ook van Koos kon de bond nog een af te stoffen rating vinden; volgens Koos was het krachtsverschil duidelijk meer dan de veertien punten die er op papier stonden. Na pionverlies was de samenhang van Koos' zwarte stukken dermate aangetast dat verlies onvermijdelijk was. Ook hier baarde het tijdverbruik de teamleider enige zorgen: ruim voor drie uur waren er een kleine veertig zetten gespeeld.

Met een tussenstand van 2,5-0,5 leek ook het scoren van één maatchtpunt erg ver weg. Op vier borden stond het min of meer gelijk, in ieder geval niet beter voor de onzen en op bord één ging het met mijn eigen stelling van kwaad tot erger. In een wat a-typisch slaaf, waarin Karel vrijwillig Lxf3 had gespeeld, moest mij koning een veilige plek vinden. 0-0 kwam uiteraard niet meer in aanmerking met de half open g-lijn. De keuze ging tussen 0-0-0 of de koning op d2 in het centrum laten. Ik koos voor het laatste en dat had ik beter niet kunnen doen: 0-1. 

Henk en Martin hebben op dat moment al remise gespeeld, waardoor de twee matchpunten in Zwolle Zuid blijven. Op de twee resterende borden vechten Caspar en Edward hard voor hun remises en ruim voor half vijf staat de eindstand 5,5-2,5 op het bord.

Na een klein uur borrelen op het nog steeds zonovergoten terras zetten we koers naar café Koos. Daar komen we Peter weer tegen en ook Koos schuift nog even aan. Het wachten is op de afvaardiging van het vlaggenschip, dat dezelfde middag een zware pot speelt tegen Pallas in de derde klasse B. Ook daar viel geen enkel vol Zwols punt te noteren: vier remises en vier nederlagen. De trieste cumulatieve balans na zestien potjes op deze zaterdag was dus negen remises en zeven nederlagen. 

Na zulke resultaten is het altijd de vraag hoe groot het enthousiasme zal zijn voor een hapje bij de Gandhi. De teller bleef deze keer op vijf man steken. 

Op 3 november vervolgen we de competitie met een thuiswedstrijd tegen SISSA 2, team van Sjoerd Rookus. Op papier zijn zij na Zwolle Zuid het sterkste team. ZSG 1 neemt het dezelfde middag op tegen ASV 2 uit Arnhem. Dat belooft een mooie schaakmiddag te worden in de Terp.  

Team ZSG K 2 gaat op dit moment nog zonder geuzennaam door het leven. Een oproep onder de vaste teamleden heeft tot nu toe nul suggesties opgeleverd. Derhalve wordt het speelveld nu verruimd tot alle lezers van het gastenboek. De winnaar kan een heerlijke fles droge witte wijn van Mondovino tegemoet zien.


Gijs de Koning Gans