Speelschema en uitslagen ZSG 1 KNSB 3B 2017-2018

KNSB 3B 2017-2018 uitslagen en stand

DatumThuis UitUitslag
16 september 2017 WSG - ZSG 5 - 3
7 oktober 2017 ZSG - Staunton 5½ -  2½ 
4 november 2017 Spaskky's - ZSG 4½ -  3½
25 november 2017 ZSG - DSG Pallas 2 - 6 
16 december 2017 ZSG - Philidor 1847 3 5 - 3 
3 februari 2018 Schaakwoude - ZSG 4 - 4 
10 maart 2018 ZSG - HSP/Veendam 5 - 3 
7 april 2018 Qonnected Hardenberg 2 - ZSG 3½ - 4½ 
21 april 2018 ZSG - SG Max Eeuwe 2  

 

 

In de voorlaatste ronde van de KNSB-campagne kwam laagvlieger WSG 2 op bezoek in de Terp. Het was essentieel dat ze niet van ons zouden winnen, want dan konden er nog allerlei nare dingen gebeuren zoals degradatie. Hun topscoorster (is dat vrouwelijk voor topscorer?) liet verstek gaan vanwege iets banaals als een dispuutfeest, gelukkig waren wij voor de verandering eens wél in de sterkste opstelling, dat wil zeggen, op papier. Het bewijs dat niet alleen rating veel bet Lees verder...
op 14-04-2019 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1, ZSG2
Sinds een jaar of wat doen we in de OSBO aan gezamenlijke slotrondes, de kers op de taart van de doordeweekse avondcompetitie - mits goed georganiseerd, zo leert de ervaring. Het Denksportcentrum was natuurlijk episch voor dit soort gelegenheden, maar ook in de Terp kan het dus prima. Note to self: voortaan eerder de deur naar buiten open zetten voor frisse lucht. We willen natuurlijk niet dat de schaakwereld een imago krijgt van, hoe schreef Gé het ook weer, naar oud zweet ruikende Lees verder...
op 07-04-2019 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Op zaterdag 16 maart mocht de reis naar Enschede weer eens worden aanvaard. Aldus zette de Zwolse armada even voor twaalven koers naar Twente. De schaakvereniging Max Euwe heeft aldaar inmiddels het roemruchte ESGOO opgegeten. Een ingesteld onderzoek wees uit dat de opponent maar 4 basisspelers in de wei had staan, wel is de club ook in de breedte sterker dan de onze. Zoals wel vaker had ZSG niet alle basiskrachten aan boord. Lees verder...
op 18-03-2019 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1
Vandaag toog er een achttal ZSG’ers richting Voorst wat grosso modo herkenbaar was als “het Vlaggenschip”. Dat wil zeggen, twee van onze posterboys waren er niet: de kapitein en dhr. 32 nummer 1 zetten. Stuurloos en zonder nummer 1 zetten waren we wel de underdog tegen dit team van Voorst, dat niet ver boven de degradatiestreep bivakkeert.

Ik verscheen zo’n 10 minuten te laat aan het bord. Ineke’s oma vierde haar verjaardag, en toen ik op punt stond te vert Lees verder...
op 10-02-2019 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
In de SOS-competitie stond onze uitwedstrijd naar Putten op het programma. Maar goed ook dat het uit was, want vrijdag vertrekken Ineke en ik naar Wijk aan Zee en dan hadden we dus niet kunnen spelen. In de app was 18:56 uur als vertrektijd afgesproken. Het verkeer stond wat vast bij de A28 invoegstrook en toen ik op de snelweg zat om de meute op te halen bij het station zag ik waarom: file, zwaailichten, rijstrook dicht de andere kant op en ik was al blij dat ik er niet in stond. Eenmaal op het Lees verder...
op 16-01-2019 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Vandaag kwam het eerste team van Lonneker op bezoek bij ons. Lonneker is, net als bijvoorbeeld Emanuel Lasker uit St. Jacobiparochie, zo’n club die structureel op een hoger niveau acteert dan men zou vermoeden op basis van het inwonersaantal, 1770 volgens Wikipedia. Ik ben éénmaal bij hen op bezoek geweest, en dat was voor het NK conditieschaak – toen ik nog in het nabijgelegen Enschede woonde. Destijds kon ik me met normaal schaak lang niet meten met het 2100-volk, maa Lees verder...
op 16-12-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Vandaag stond de uitwedstrijd tegen ASA 2 op het programma. Dat ASA is een soort samenraapsel/afsplitsing van jeugdbolwerk De Toren, die in elk geval in numerieke zin het jeugdschaak van de afgelopen decennia hebben gedomineerd. Qua resultaten niet echt – de meeste zijn zo tussen de 1800 en 2000 terechtgekomen uiteindelijk – maar aan de toekomst van de schaakwereld heeft deze club zeker een positieve bijdrage geleverd. Ze werken hun thuiswedstrijden af in een locatie met de niet gehe Lees verder...
op 25-11-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1

In hoofdklasse B van de SOS-competitie stond gisteravond onze uitwedstrijd tegen de schaakvrienden uit Zutphen op het programma. “Het andere ZSG” speelt als een van de weinige clubs in de regio op maandag. Gelukkig lukte het onze captain ondanks de ongebruikelijke speeldag een representatief achttal op pad te sturen.

In een grijs verleden (1800 rated) ben ik nog eens bij een interne avond van Zutphen geweest, op bezoek bij Etienne G. Sindsdien is er wel wat veranderd. Een stoffige zolderkamer met een AAS-achtige ‘koelkast’ met lauw bier was het toen, nu is het getransformeerd tot hipstertent met biologische cola, 12 vage soorten thee waarvan je door het lezen van het theezakje nog steeds niet weet waar het naar gaat smaken, granaatappel-vlierbessap en versgebakken muffins. Bij zo’n gelegenheid zou je ook een lokaal gebrouwen biertje verwachten van een student scheikunde met te veel vrije tijd, maar helaas, in Zutphen wonen geen studenten dus er waren geen eenheden. Voor de gastheren kwam dit bericht overigens als een even grote verrassing als voor ons.

Zoals verwacht schoten onze lagere borden als een malle uit de startblokken. Sjoerd kreeg een octopus op d6 en een vrije h-pion extra. René stond binnen de kortste keren een h-lijn voor dankzij het fijne 21.g4! Tegenstander probeerde met een “tijdelijk” stukoffer een pion te winnen, maar 3 ply diep bleek het tijdelijke aspect verdampt.

Caspar had zijn tegenstander met agressieve zetten afgebluft en in het eindspel kwamen de problemen van de witte stelling goed aan het licht. Infiltratie met zo'n beetje alles wat beweegt en 2-0 voor. Niet 3-0? Nee, de tegenstander van Sjoerd gaf nog niet op. Daarover later meer...

Chris gooide er een kwal in, maar helaas, de lange termijn compensatie verdween ook vrij snel toen tegenstander er dameruil bij versierde. In het eindspel bleek weer eens waarom we deze materiaalverhouding zo noemen. De loper was niet opgewassen tegen de toren en 2-1.

Inmiddels is het ZSG-traditie om bij uitwedstrijden de hele terugweg te moeten horen hoeveel nummer 1 zetten Boris heeft gedaan. Eerlijk is eerlijk, dit was een goede partij:

Boris claimde 32 nummer 1 zetten te hebben gedaan, we weten dat je bij hem het genoemde aantal door 2 moet delen en we zoeken dus op zet 17 een verbetering. Ik ga voor 17.Dh5+ gevolgd door 18.Dc5 en dan na 18...Lxd6 19.Dxc6+ pacman-achtig schaak. Het gespeelde was minder goed, maar leverde zoveel hoofdpijn op bij de tegenstander dat hij spontaan door de vlag ging: 3-1

Andries had een zware dobber met Gert-Jan Ludden. Hij speelde dezelfde variant als de vorige SOS-ronde tegen Robin van Ee van Barneveld, maar dan met Te1 zonder het bekeken te hebben. Tegenstander kwam ongerokeerd opzetten met de h-pion en de druk op f2 werd wel heel groot. Nog een klein wonder dat het een eindspel werd. Daarin hadden de ongelukkig geplaatste torens van Andries helaas geen kans tegen het geweld wat over de g- en h-lijn binnen kwam zetten. 3-2.

Ik won weer eens een verre van vlekkeloze partij. Een Binnendijk-Berkhoutachtige partij zou je het kunnen noemen: het teken en de grootte van de evaluatie schommelden als de meter van een seismograaf in actief vulkanisch gebied, ook diep in het eindspel deze keer.

Er zaten wel mooie dingen in van mijn kant: de dameruil-manoeuvre Db6-e6-g4; het dichtschuiven van de stelling m.u.v. de a-lijn, waarop vernietigende infiltratie plaatsvindt; en het matnet midden op het bord waardoor hij de kwaliteit moest geven. Van enige zelfgenoegzaamheid kan echter geen sprake zijn gezien een aantal knullige ‘donkerrode’ zetten zoals 33...Txf2 en 45...Kf8. 4-2 voor.

Van de partij van Guido heb ik bijna niks gezien of gehoord helaas, behalve dat het begon als een KID. In mijn uitslagenbericht had ik gegokt dat zijn tegenstander Nagib Zafari (1905) was, maar het was Levon Sahakian (1777). Jammer dat de Nieuweling er niet meer dan een nul uit heeft kunnen slepen. 4-3.

Maar Sjoerd ging absoluut winnen, dus de matchpunten waren veilig.
Of desnoods remise spelen. Want inmiddels had Arthur Arakelyan een actief stuk: Lc8-b7 werd gedaan met positionele dreiging Lxf3 en dan is er ineens weer wat mogelijk in het eindspel. Waarom de h-pion er niet allang door was gedrukt weet eigenlijk niemand.
Moet ik nog meer vertellen? Nou, veel meer heb ik niet gezien. Maar u begrijpt, dit werd dus een nul. Vanaf een paard op d6 en een aap meer.
Ik zal er verder geen woorden aan vuil maken, anders denken mensen van andere clubs nog dat wij broodschakers zijn die winnen belangrijker vinden dan gezelligheid. Om deze mensen gerust te stellen: we hebben heel gezellig Sjoerd met zijn zevenen in de IJssel gegooid!

Op de terugweg werden we nog genaaid door een omleiding-loop. Na de terugweg-doolhof door Voorst en omstreken succesvol te hebben afgerond, kwamen we bij de snelweg: oprit dicht. Advies: klaverblad rijden op knooppunt A50/A1 en dan kun je doortuffen naar Zwolle. Maar bij de werkzaamheden aangekomen werden we de snelweg afgedrukt door de rode kruizen. Over de vluchtstrook kon je er langs, maar dat stond niet aangegeven. Gevolg: wij via Deventer en Andries miste de laatste trein.

Laten we hopen dat het de roeiboot vanavond beter vergaat. Op het moment van schrijven spelen zij hun uitwedstrijd tegen het sterke VSG 3.
F5, f5, f5...


op 13-11-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
ASV 2 en Sjoerd Is Super Sissy Anticlimax 2 - waar kan die afkorting na vandaag anders voor staan?! - kwamen vandaag op bezoek voor hun externe wedstrijden tegen ZSG 1 en 2. Wat betreft de wedstrijd van ZSG 2 (sinds vandaag officieel: Das Boot) tegen SISSA was er al het nodige geschreven in de fameuze ZSG app, maar iemand, die toevallig teamleider was van dat SISSA, vond het nodig om zichzelf onder zijn eigen trashtalk uit te manoeuvreren en zichzelf op bord 4 te zetten. Onder luid boegeroep beg Lees verder...
op 04-11-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Afgelopen voorjaar werden de definitieve plannen gesmeed om tot een gezamenlijke doordeweekse competitie van de bonden SGS, OSBO en SGS te komen. Met vereende krachten werd de vormgeving van dit nieuwe competitiehuis een feit. De Promotieklasse op zaterdag is er niet meer. In plaats daarvoor zijn drie regionaal bepaalde hoofdklassen gekomen. Om de uiteindelijke kampioen te bepalen zullen de nummers 1 van de klassen de degens gaan kruisen. Lees verder...
op 23-10-2018 door Miklos in Algemeen, ZSG1, Extern