Speelschema en uitslagen ZSG 1 KNSB 3B 2017-2018

KNSB 3B 2017-2018 uitslagen en stand

DatumThuis UitUitslag
16 september 2017 WSG - ZSG 5 - 3
7 oktober 2017 ZSG - Staunton 5½ -  2½ 
4 november 2017 Spaskky's - ZSG 4½ -  3½
25 november 2017 ZSG - DSG Pallas 2 - 6 
16 december 2017 ZSG - Philidor 1847 3 5 - 3 
3 februari 2018 Schaakwoude - ZSG 4 - 4 
10 maart 2018 ZSG - HSP/Veendam 5 - 3 
7 april 2018 Qonnected Hardenberg 2 - ZSG 3½ - 4½ 
21 april 2018 ZSG - SG Max Eeuwe 2  

 

 

Vandaag stond de uitwedstrijd tegen ASA 2 op het programma. Dat ASA is een soort samenraapsel/afsplitsing van jeugdbolwerk De Toren, die in elk geval in numerieke zin het jeugdschaak van de afgelopen decennia hebben gedomineerd. Qua resultaten niet echt – de meeste zijn zo tussen de 1800 en 2000 terechtgekomen uiteindelijk – maar aan de toekomst van de schaakwereld heeft deze club zeker een positieve bijdrage geleverd. Ze werken hun thuiswedstrijden af in een locatie met de niet gehe Lees verder...
op 25-11-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1

In hoofdklasse B van de SOS-competitie stond gisteravond onze uitwedstrijd tegen de schaakvrienden uit Zutphen op het programma. “Het andere ZSG” speelt als een van de weinige clubs in de regio op maandag. Gelukkig lukte het onze captain ondanks de ongebruikelijke speeldag een representatief achttal op pad te sturen.

In een grijs verleden (1800 rated) ben ik nog eens bij een interne avond van Zutphen geweest, op bezoek bij Etienne G. Sindsdien is er wel wat veranderd. Een stoffige zolderkamer met een AAS-achtige ‘koelkast’ met lauw bier was het toen, nu is het getransformeerd tot hipstertent met biologische cola, 12 vage soorten thee waarvan je door het lezen van het theezakje nog steeds niet weet waar het naar gaat smaken, granaatappel-vlierbessap en versgebakken muffins. Bij zo’n gelegenheid zou je ook een lokaal gebrouwen biertje verwachten van een student scheikunde met te veel vrije tijd, maar helaas, in Zutphen wonen geen studenten dus er waren geen eenheden. Voor de gastheren kwam dit bericht overigens als een even grote verrassing als voor ons.

Zoals verwacht schoten onze lagere borden als een malle uit de startblokken. Sjoerd kreeg een octopus op d6 en een vrije h-pion extra. René stond binnen de kortste keren een h-lijn voor dankzij het fijne 21.g4! Tegenstander probeerde met een “tijdelijk” stukoffer een pion te winnen, maar 3 ply diep bleek het tijdelijke aspect verdampt.

Caspar had zijn tegenstander met agressieve zetten afgebluft en in het eindspel kwamen de problemen van de witte stelling goed aan het licht. Infiltratie met zo'n beetje alles wat beweegt en 2-0 voor. Niet 3-0? Nee, de tegenstander van Sjoerd gaf nog niet op. Daarover later meer...

Chris gooide er een kwal in, maar helaas, de lange termijn compensatie verdween ook vrij snel toen tegenstander er dameruil bij versierde. In het eindspel bleek weer eens waarom we deze materiaalverhouding zo noemen. De loper was niet opgewassen tegen de toren en 2-1.

Inmiddels is het ZSG-traditie om bij uitwedstrijden de hele terugweg te moeten horen hoeveel nummer 1 zetten Boris heeft gedaan. Eerlijk is eerlijk, dit was een goede partij:

Boris claimde 32 nummer 1 zetten te hebben gedaan, we weten dat je bij hem het genoemde aantal door 2 moet delen en we zoeken dus op zet 17 een verbetering. Ik ga voor 17.Dh5+ gevolgd door 18.Dc5 en dan na 18...Lxd6 19.Dxc6+ pacman-achtig schaak. Het gespeelde was minder goed, maar leverde zoveel hoofdpijn op bij de tegenstander dat hij spontaan door de vlag ging: 3-1

Andries had een zware dobber met Gert-Jan Ludden. Hij speelde dezelfde variant als de vorige SOS-ronde tegen Robin van Ee van Barneveld, maar dan met Te1 zonder het bekeken te hebben. Tegenstander kwam ongerokeerd opzetten met de h-pion en de druk op f2 werd wel heel groot. Nog een klein wonder dat het een eindspel werd. Daarin hadden de ongelukkig geplaatste torens van Andries helaas geen kans tegen het geweld wat over de g- en h-lijn binnen kwam zetten. 3-2.

Ik won weer eens een verre van vlekkeloze partij. Een Binnendijk-Berkhoutachtige partij zou je het kunnen noemen: het teken en de grootte van de evaluatie schommelden als de meter van een seismograaf in actief vulkanisch gebied, ook diep in het eindspel deze keer.

Er zaten wel mooie dingen in van mijn kant: de dameruil-manoeuvre Db6-e6-g4; het dichtschuiven van de stelling m.u.v. de a-lijn, waarop vernietigende infiltratie plaatsvindt; en het matnet midden op het bord waardoor hij de kwaliteit moest geven. Van enige zelfgenoegzaamheid kan echter geen sprake zijn gezien een aantal knullige ‘donkerrode’ zetten zoals 33...Txf2 en 45...Kf8. 4-2 voor.

Van de partij van Guido heb ik bijna niks gezien of gehoord helaas, behalve dat het begon als een KID. In mijn uitslagenbericht had ik gegokt dat zijn tegenstander Nagib Zafari (1905) was, maar het was Levon Sahakian (1777). Jammer dat de Nieuweling er niet meer dan een nul uit heeft kunnen slepen. 4-3.

Maar Sjoerd ging absoluut winnen, dus de matchpunten waren veilig.
Of desnoods remise spelen. Want inmiddels had Arthur Arakelyan een actief stuk: Lc8-b7 werd gedaan met positionele dreiging Lxf3 en dan is er ineens weer wat mogelijk in het eindspel. Waarom de h-pion er niet allang door was gedrukt weet eigenlijk niemand.
Moet ik nog meer vertellen? Nou, veel meer heb ik niet gezien. Maar u begrijpt, dit werd dus een nul. Vanaf een paard op d6 en een aap meer.
Ik zal er verder geen woorden aan vuil maken, anders denken mensen van andere clubs nog dat wij broodschakers zijn die winnen belangrijker vinden dan gezelligheid. Om deze mensen gerust te stellen: we hebben heel gezellig Sjoerd met zijn zevenen in de IJssel gegooid!

Op de terugweg werden we nog genaaid door een omleiding-loop. Na de terugweg-doolhof door Voorst en omstreken succesvol te hebben afgerond, kwamen we bij de snelweg: oprit dicht. Advies: klaverblad rijden op knooppunt A50/A1 en dan kun je doortuffen naar Zwolle. Maar bij de werkzaamheden aangekomen werden we de snelweg afgedrukt door de rode kruizen. Over de vluchtstrook kon je er langs, maar dat stond niet aangegeven. Gevolg: wij via Deventer en Andries miste de laatste trein.

Laten we hopen dat het de roeiboot vanavond beter vergaat. Op het moment van schrijven spelen zij hun uitwedstrijd tegen het sterke VSG 3.
F5, f5, f5...


op 13-11-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
ASV 2 en Sjoerd Is Super Sissy Anticlimax 2 - waar kan die afkorting na vandaag anders voor staan?! - kwamen vandaag op bezoek voor hun externe wedstrijden tegen ZSG 1 en 2. Wat betreft de wedstrijd van ZSG 2 (sinds vandaag officieel: Das Boot) tegen SISSA was er al het nodige geschreven in de fameuze ZSG app, maar iemand, die toevallig teamleider was van dat SISSA, vond het nodig om zichzelf onder zijn eigen trashtalk uit te manoeuvreren en zichzelf op bord 4 te zetten. Onder luid boegeroep beg Lees verder...
op 04-11-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Afgelopen voorjaar werden de definitieve plannen gesmeed om tot een gezamenlijke doordeweekse competitie van de bonden SGS, OSBO en SGS te komen. Met vereende krachten werd de vormgeving van dit nieuwe competitiehuis een feit. De Promotieklasse op zaterdag is er niet meer. In plaats daarvoor zijn drie regionaal bepaalde hoofdklassen gekomen. Om de uiteindelijke kampioen te bepalen zullen de nummers 1 van de klassen de degens gaan kruisen. Lees verder...
op 23-10-2018 door Miklos in Algemeen, ZSG1, Extern
Zaterdag 10 maart ontvingen we HSP/Veendam in de Terp. Onder toeziend oog van flink wat ZSG-achtige toeschouwers (waarvoor hulde!) traden de volgende acht matadoren aan, natuurlijk nadat onze bord 1, 6 en 8 spelers aan elkaar waren voorgesteld:

1. Caspar2. Ferdinand3. Boris4. Ronald5. Miklos6. Bart7. Chris8. Jan W.

Ik was een keer zelf als eerste klaar. Tegenstander stond onder positionele druk (vervelend, maar lang niet doorslaggevend) en haalde wat plannen door elkaar: koning Lees verder...
op 11-03-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Voor het derde achtereenvolgende jaar ondernamen we onze wintertocht naar Damwâld voor het treffen met de plaatselijke FC. Net als de eerste keer zaten we in het clubhonk van de schaatsvereniging, een prima locatie. Provinsje Fryslân heeft het wegennetwerk in het noordoostelijke deel wat onder handen genomen, en nu loopt er een tweebaansweg zonder stoplichten en andersoortige obstakels, zoals dorpjes met 30-zones, van Drachten naar Dokkum. Een flinke verbetering!

De keuken h Lees verder...
op 04-02-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Kelderkraker in Zwols voordeel beslist

Afgelopen zaterdag kwamen de schaakvrienden van Philidor 3 op bezoek voor wat we helaas een degradatiekraker mochten noemen. Gedurende de campagne 2017/2018 hadden we nog maar twee schamele matchpunten verzameld, en die kwamen binnen tegen een ‘onthoofd’ Staunton waar Jonas Hilwerda (2200) niet meedeed.

Scoren was het devies, en als onze tegenstanders ook een ANPARC/opstelling-goeroe hadden, dan hadden ze Bram op het hoogste wi Lees verder...
op 17-12-2017 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Er zijn nogal wat mutaties geweest in ZSG 1, er is per saldo een half team vervangen. Gemiddeld is het team wat minder sterk dan vorig seizoen, door het vertrek van de megakleppers Frijling en Mellema. Handhaving is echter een heel reëel doel. Tot nu toe blijkt dat ook. Na een zwakke ouverture tegen Winterswijk volgde een heel wat geslaagder optreden tegen Staunton. Als het nog beter gaat dan kan het doel natuurlijk worden bijgesteld. Dat is hoe de hazen lopen in het schaken. Lees verder...
op 10-10-2017 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1
ZSG – Sneek 5-3

Het moet een komisch gezicht geweest zijn: twee zeer gehaaste voetgangers door de Enkstraat zich voortbewegend, die dan wijkcentrum De Enk binnenlopen om erachter te komen dat ze elkaars tegenstander zijn. Het was mijn tegenstander niet, maar het was een redelijke gok. De gehaaste voetganger leek namelijk qua kledingkeuze op Epishin, zeg maar een soort schaker. Al grist een beetje schaker geen pionnen bij de tegenstander weg in tijdnood, en Epishin deed dat in Arn Lees verder...
op 02-04-2017 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Gisteren stond de kraker tegen medefavoriet Emanuel Lasker op het programma. Beide teams waren in ratingslagorde opgesteld, uitgaande van eigen krachten. Ik kan me niet heugen dat ZSG 1 vóór gister ooit met een gemiddelde rating van maar liefst 2064 aantrad. Hulde aan de Hoogeveensche boys, die maar mooi weer 1.5 uit 2 binnenhaalden, en aan Fred die al een half jaar met de bezetting van deze pot bezig was.

Bij de Gandhi werd besloten dat er maar weer eens een verslag moest Lees verder...
op 05-02-2017 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1