De Vette Zet Wisselbokaal april 2013

Iedere woensdag en vrijdag krijgen jeugdleden van ZSG schaaktraining en worden er partijen gespeeld in jeugdcompetitie. De speler die daarbij de vetste zet speelt krijgt een week lang de wisselbokaal mee naar huis.

Woensdag 3 april


Het is bijna pasen. Er is deze woensdag geen jeugdcompetitie maar weggeefschaak. Bij weggeefschaak draait het om tempo's. De truc is om in de juiste 'flow' terecht te komen: de tegenstander moet dan steeds een stuk slaan, zonder dat jij een stuk kan slaan. Je hebt dan steeds de tijd om weer een nieuw rijtje stukken klaar te zetten om weg te geven. Dat klinkt makkelijk, maar dat is heel erg lastig. Je moet goed vooruit denken.Degene die in het eerste partijtje als het snelste al zijn stukken kwijt was, won deze avond de wisselbokaal. Timo Berning gevolgd door Martijn Ekhart namen de trofee mee naar huis. Na ieder partij ontving iedereen een paaseitje. Die gingen niet mee naar huis. Daar wisten de kinderen voortijdig wel raad mee. 

Vrijdag 5 april

Als laatste is Tristan van der Schaaf nog bezig aan zijn een spannende partij. In de blessuretijd en onder toeziend oog van heel veel toeschouwers speelt hij een vette zet die de partij wint. Keurig. Die zet wint niet alleen de partij, maar ook nog eens de Vette zet wisselbokaal. Gefeliciteerd!

Woensdag 10 april

Niet alle stukken zijn even veel waard. Dat komt omdat sommige stukken meer mogelijkheden hebben dan andere stukken. De Dame is 9 punten waard. Dat schaakstuk mag dan ook alle kanten op en ook nog zo ver als ze wil. 

Vandaag ruilde Arjan Seine zijn Loper tegen een Dame op het veld e2 (schaak). Hops daar gaat de witte Dame. De loper is maar 3 punten waard, die wordt teruggepakt door de Koning. Dat geeft niet want dat is dus 6 punten winst voor Arjan. Toe maar vet zeg: dat is evenveel als 6 pionnen! In het schaakspel noemen we dat een voordelige ruil.


Vrijdag 12 april

Vandaag is Tristan de vette zet wisselbokaal vergeten mee te nemen. Hij wordt dus niet uitgereikt.
Het komt extra goed uit dat er veel bijna vette zetten waren.

Al heel snel in de opening kan wit tegen de huidige koploper in de jeugdcompetitie een licht stuk (dat is een Paard of een Loper) voor komen.

1.d4-d5 een vork. Dat is een dubbelaanval met een pion.

Maar zoals gezegd het was de avond van de bijna vette zetten.
Wit speelde Pc3xe4. Wanneer zwart dan antwoord met Dd8xd4 staat wit een pion achter in plaats van een licht stuk voor. jammer. 


Woensdag 17 april

Bas Aldenberg speelt wel een hele bijzondere mat achter de paaltjes.

Die gaan we onthouden. Ha ha, da's een goeie!

Net als die big smile van Bas, da's ook een goeie nadat hij hoort dat hij de vette zet wisselbokaal gewonnen heeft.

De andere wisselbokaal gaat met Sebastiaan Geldof mee. Sebastiaan veroverde in zo'n rap tempo de zwarte stukken dat het voor de fotograaf niet meer bij te houden was. 

Hij heeft er de handen vol aan. Meestal is dat geen goed teken. In dit geval, omdat de stukken geslagen zijn, is dat hartstikke vet.

Vrijdag 19 april


Op de foto Simon te Biesebeek in actie tijdens een raindropchess avond. Hij verdiende daarmee de vette zet wisselbokaal. Beide spelers hebben een pion aan de overkant en daarmee een blauwe Dame verdiend. Simon is echter net iets eerder met een vette aanval starten op de Koning. Daardoor loopt zijn tegenstander (met de witte Koning en de lichtblauwe Dame) achter de feiten aan.

Woensdag 24 april

In twee groepen is er snelschaak gespeeld. Dat betekent echt snel denken, want er wordt met een klok gespeeld. Is de tijd van 5 minuten per persoon per partij op, dat heeft degene verloren van wie de tijd op is. Nou ja, daar is ook nog weer een uitzondering op: Als de ander niet meer mat kan zetten omdat er nog te weinig stukken zijn, dan is het remise. Het leuke van snelschaken is dat er meerder partijen gespeeld kunnen worden, in de tijd dat er normaal maar één partij gespeeld kan worden.

Bas Hendriks (links) en Martijn Ekhart (rechts) wonen als hun partijen en werden daarmee eerste in hun poule.

Vrijdag 26 april

Ook in het Denksportcentrum wordt er deze week snel geschaakt. Fin Delfgaauw veroverde de meeste vette punten en ontving daarom in het Denksportcentrum de wisselbokaal.

Op de foto staat Fin op de achtergrond met de bokaal. Op de voorgrond kunnen de trainers Sjoerd Rookus en Bram de Vries het niet laten om ook even een vluggertje te spelen. Justin houdt alle zetten goed in de gaten. Leerzaam zo'n partijtje van de trainers.