De Vette Zet Wisselbokaal december 2012

Iedere woensdag en vrijdag krijgen jeugdleden van ZSG schaaktraining en worden er partijen gespeeld in jeugdcompetitie. De speler die daarbij de vetste zet speelt krijgt een week lang de wisselbokaal mee naar huis.


Woensdag 12 december 2012


De beker in de Wendakker is de hele kerstvakantie met Jens Burbach meegegaan. Hij is de jongste speler op de woensdag. Jens staat in de ranglijst in de onderste regio van de jeugdcompetitie. Maar dat maakt Jens niet uit. Hij is op schaken om het schaken te leren. En schaken is een leuk spelletje. Met zo'n instelling is iedere partij een leuke en leerzame partij. En dan is eigenlijk iedere zet uit zo'n partij een vette zet!

Jens (op de voorgrond 2e van links) heeft zichtbaar plezier in het schaken


Vrijdag 14 december 2012

Jasper Roosingh met wit is net met zijn Dame op rooftocht geweest. Hij staat nu 2 pionnen en een kwaliteit voor. Een kwaliteit is een Toren tegen een Paard of een Loper. In totaal staat Jasper dus 4 punten voor. Maar hij heeft nog niet gewonnen. Er is gevaar. Zwart heeft een tweevoudige aanval op de pion g2. Wanneer zwart met zijn Dame slaat, staat wit schaakmat.

Gelukkig voor Jasper is hij aan zet. Hij verdedigt door pion 1.f2-f3! Vet goed gezien Jasper.

De partij ging verder met 1...,De4-e2 2.Dc7-g3, Ph4-f5 3.Df3-f4, De2-b5 4.Ta1-c1, a6-a5
Om de vette zetten reeks compleet te maken speelde Jasper vervolgens een zet waardoor hij een Paard wint door het uitschakelen van de verdediging. Het Paard is namelijk verdedigd door de Dame van zwart.

5.c3-c4! Weer een uitroepteken. De zwarte Dame kan nu alleen nog op c5 het Paard verdedigen. Dan volgt echter 6.Td1-d5! Dubbelaanval! Weer een vette zet. Nou jij hebt de troffee echt verdiend Jasper. En je mag hem ook nog eens 3 weken houden ook, want het is eerst kerstvakantie.

Jasper verblindt door de flits (of door zijn vette zetten?)