De Vette Zet Wisselbokaal januari 2012

Iedere woensdag worden in Stadshagen partijen gespeeld voor de jeugdcompetitie. De speler die daarbij de vetste zet speelt, mag een week lang de wisselbokaal op zijn nachtkastje zetten.


25 januari 2012

Vandaag was er een knap staaltje van het verwoestende werk van de Paarden van Mikal Hakvoort te zien. Mikal heeft nog bijna niet met zijn stukken gezet. Die doen daarom eigenlijk nog niet mee. Eén paard is hij intussen kwijt, maar daarvoor heeft hij voor een ravage gezorgd en een hele berg stukken geslagen. Het andere Paard in nu met de aanval bezig. Kijk maar. Zie je wat het Paard aanvalt?

Wit heeft een dubbelaanval op de Koning en de Dame van zwart. Wit komt nu er veel materiaal voor. Vet hoor.

Ook van de toegschouwers krijgt deze vette zet goedkeurende blikken. De zwarte Koning gaat naar c8 en ook de zwarte Dame verdwijnt van het bord. Alleen... is het gemeime wapen van Mikal nu uitgewerkt. En zonder dit geheime wapen bleek het toch te lastig om te winnen. Michal verloor de partij. Dat kwam vooral omdat zwart erin slaagde z'n pionnen aan de overkant te krijgen en zo weer nieuwe Dames vragen. Ondanks dat is de bokaal deze week van Mikal. En alle toekomstige tegenstanders van Mikal: Wees gewaarschuwd voor de Paarden!


18 januari 2012

Al vaker hebben we in deze rubriek laten zien hoe je eenvoudig mat kan zetten met een Dame en een Toren. Als je deze truc nog niet kent kijk dan goed naar Tobias Geldof met de witte stukken. Hij laat het jullie nog een keer zien:

De zwarte Koning staat wat ingesloten door de eigen stukken. 
Wit speelt de Toren naar b7 en het is schaak. Ja, ... en het is zelfs schaakmat!

Als de Koning van de tegenstander zich niet zo makelijk schaak laat zetten, is het vaak een goed idee wanneer je materiaal voor staat om eerst de stukken wat af te ruilen. Bijvoorbeeld de Dames. Dan kan je daarna met een pion naar de overkant om een nieuwe te vragen. Je moet dan natuurlijk wel zorgen dat de tegenstander niet ook met een pion naar de overkant loopt. Maar als je genoeg ruilt hou je vanzelf meer schaakstukken over.


11 januari 2012


De eerste partijen in de jeugdcompetitie van 2012 zijn weer gespeeld. We gaan vast nog veel vette zetten zien in 2012. Deze eerste woensdag zijn we in ieder geval goed begonnen. Martijn Ekhart speelde een batterij aanval over de diagonaal. Hé wacht eens even, Martijn gaat volgende week meedoen aan het blok van 6 de schaaklessen van niveau 3. Deze aanval zit in de tweede les van niveau 3. Dus Martijn hoort dit eigenlijk nog helemaal niet te weten!

Soms is één batterijtije in een apparaat te zwak om het apparaat te laten werken. Wanneer je meerdere batterijtjes achter elkaar in het apparaat stopt, dan kunnen ze samenwerken en zijn ze wel sterk genoeg. Een batterij bij het schaken is een vette aanval waarbij de stukken achter elkaar geplaast worden, waarbij ze dan dezelfde kant op kijken. In de volgende stelling heeft Martijn zwart. Zie je de batterij van Martijn? De Loper van b7 en de Dame van c6 kijken dezelfde kant op. De lijn van a8 tot h1 heet een diagonaal. Zeg maar een schuine lijn tussen de hoeken van het bord. Dat is een uitstekende plek voor Lopers.

Zwart is aan zet. Hij staat schaak door de Loper van wit. De Loper kan nu geslagen worden door het Paard van a5. Beide spelers zien echter over het hoofd dat zwart schaak staat. Martijn zet met de Dame de witte Koning schaak. Wit kan de zwarte Dame niet slaan omdat die verdedigd is door de Loper. Beide spelers zijn het erover eens dat wit schaakmat staat. Daarmee is de partij afgelopen. Jammer voor wit, want hij had ook een goede aanval op de zwarte Koning. Als Zwart bijvoorbeeld met zijn Koning aan de kant gaat omdat hij schaak staat, dan kan wit met Pg5-f7+ opnieuw schaak zetten.

De zwarte Koning kan nu alleen terug naar g8, waarna het Paard de Toren op d8 slaat. De Koning staat nu weer schaak door de Loper. De zwarte Dame is van c6 is nu ook aangevallen. Wanneer de Loper nu nog niet geslagen wordt is het zelfs schaakmat door De7-f8.

Zo snel kunnen de kansen in een schaakpartij omdraaien. De beroemde schaker Bobby Fischer heeft eens gezegd: "Goede schakers hebben altijd geluk". En dat is meer dan waar. Je hebt het zelf helemaal in de hand. Er is geen dobbelsteen in het schaakspel die je pech brengt. Speel je een blunder (een hele slechte zet) en je tegenstander ziet dat, dan heb je geen ongeluk, maar dan heb je dat zelf gedaan.
Je kan wel geluk hebben in het schaakspel, namelijk als je tegenstander het niet ziet als je een mindere zet speelt.
Dus als iemand zegt dat je veel geluk hebt gehad in een schaakpartij dan weet je hoe dat komt: Jij bent een goede schaker!
Martijn is deze week de gelukkige die de vette zet wisselbokaal een week lang heeft. Da's logisch. Johan Cruijff zou dan zeggen: "Ik heb toch wel veel gedaan om dit geluk te kunnen krijgen".