De Vette Zet Wisselbokaal maart 2012


Iedere woensdag worden in Stadshagen partijen gespeeld voor de jeugdcompetitie. De speler die daarbij de vetste zet speelt, krijgt een week lang de wisselbokaal mee naar huis.


Woensdag 4 april 2012 

In de volgende stelling heeft wit de zwarte stelling al flink geplunderd.

Zwart is vergeten een pion in het centrum te spelen en te rokeren. De diagonalen liggen helemaal open. Diagonalen zijn denkbeeldige lijnen tussen de hoekpunten van het schaakbord. Dat zijn goede plaatsen voor Dames en Lopers, want deze stukken mogen schuin bewegen. Kevin Havers met de witte stukken maakt daar goed gebruik van. Met wit aan zet kan wit niet alleen de zwarte Toren slaan, maar...

ook direct schaakmat zetten. Vet goed gezien Kevin.


Woensdag 11 april 2012

Het is al vaker bij de vette zetten aan de orde geweest: de Torens staan vet goed op een open lijn. Een open lijn is een lijn waar geen pionnen meer op staan. In de volgende stelling is de g-lijn een open lijn.

Justin van Putten heeft over de g-lijn schaak gegeven met de Toren. De zwarte Koning is naar de hoek gevlucht. Wit heeft vervolgens met de Dame een batterij gemaakt op de g-lijn. Een batterij is wanneer twee stukken samenwerken over dezelfde lijn. Dat is uitstekende samenwerking van de witte stukken. Een superzet van Justin. Wit dreigt om zwart mat te geven door de Dame op g7 te zetten. Zwart kan het schaakmat niet meer voorkomen. Zelfs de zwarte Toren op de G-lijn zetten helpt nu niet meer. Deze Toren op g8 wordt er dan door Dame afgeslagen. De Koning mag de Dame niet terug pakken omdat de Toren uit de batterij de Dame verdedigd.Woensdag 18 april 2012


Een schaakpartij is pas gewonnen als de andere speler opgeeft of matgezet is. Bas Hendriks staat in de volgende stelling veel materiaal voor.

De tegenstander van Bas is niet van plan om zijn Koning om te gooien. En dat is verstandig, want het kan ook nog pat worden. Dan is het remise. Bas moet dus zorgen dat bij mat gaat zetten. Dat kan in de stelling in één zet op twee manieren.
Bas kiest voor de Df2-f1 schaakmat. 

Een andere vette zet was Df2xh2 schaakmat.