De Vette Zet Wisselbokaal september 2012

Iedere woensdag krijgen jeugdleden van ZSG schaaktraining en worden er partijen gespeeld in jeugdcompetitie. De twee spelers die daarbij de vetste zetten spelen krijgen een week lang de wisselbokaal mee naar huis.


Woensdag 26 september 2012


Voorafgaand aan de jeugdcompetitie zag Vera Schonewille in de training een dubbelaanval. 

Soms kan je ook een dubbel aanval op een schaakstuk en een belangrijk veld spelen. Een belangrijk veld is wanneer je bijvoorbeeld schaakmat kan zetten. In de volgende stelling is wit aan zet.

Wit speelt Df3-c3! De zwarte Toren is aangevallen én de witte Dame kan zwart mat zetten op g7 of h8.

De andere bokaal is meegegaan met Anna de Vries.

Zij won een Paard van haar tegenstander in de jeugdcompetitie door deze in te sluiten. Dat ging als volgt:

1...,d5-d4. Het Paard op c3 is nu aangevallen. Wit speelt het Paard naar de rand. Dat is meestal niet zo'n goede plek.
2. Pc3-a4, b7-b5! Het Paard heeft nu geen vluchtvelden meer zonder dat het geslagen kan worden.Woensdag 19 september 2012


Damian Roelofs heeft goed opgelet bij de les matgeven met Dame en Toren. Kijk maar eens naar de volgende stand.

Je hoeft natuurlijk niet eerst alle andere stukken van het bord te slaan voor deze vette zettencombinatie met de Toren en de Dame wordt uitgevoerd.
Damian speelde hier 1. Tb3-b7+, Ke7-e8. De Koning kan alleen terug naar de achterste rij. En nu is het schaakmat door 2. Da6-a8.

De winnende stelling van Damian. Ja dat heb je goed gezien Damian!


De andere Vette zet wisselbokaal ging naar Tobias Geldof. De tegenstander van Tobias gaf Dame weg, of toch niet? Volgens Tobias was het stuk losgelaten. Volgens de tegenstander van Tobias was het stuk bijna losgelaten en dus nog niet helemaal. Omdat de wedstrijdleiding het niet gezien heeft, is zo'n onenigheid lastig op te lossen. Besloten is dat de Dame  naar een veilig veld  gezet mocht worden. Na deze telleurstelling heeft Tobias keurig doorgespeeld, waarna de partij uiteindelijk in remise eindigde. Met dit vet sportieve optreden was de wisselbokaal meer dan verdiend.Woensdag 12 september 2012


Op de eerste woensdag van het nieuwe seizoen gaven de jeugdkampioenen van afgelopen seizoen een simultaan. Dat betekent dat zij tegen meerdere spelers tegelijk spelen en door langs de borden te lopen en om beurten aan de borden een zet te doen. De tegenstanders kunnen langer en geconcentreerder nadenken. Een goede uitdaging voor echte kampioenen dus.

Anna de Vries kampioen in Stadshagen speelde tegen Vera, Damian en Parnaz. Vera Schonewille speelde vanaf de opening een prima partij. Met een Toren voor en ook nog een leger pionnen die kunnen promoveren tot Dame wist zij haar partij winnend af te sluiten.

Op de foto kijkt buurman Damian hoe Vera de witte Koning al op de onderste rij heeft opgesloten en nu met de pion op de a-lijn naar de overkant wandelt om Anna met een Dame schaakmat te zetten op de onderste rij. Vera verdient daarmee de Vette zet wisselbokaal.Bram de Vries, de jeugdkampioen uit de interne competitie van de senioren van ZSG, speelde een simultaan tegen de overige 11 deelnemers.
Van deze deelnemers wist alleen Martijn Ekhart te winnen door eveneens mat te geven op de onderste rij.

Er is in bovenstaande stelling nog niet veel aan de hand. Bram heeft wit, Martin zwart. Wit staat een pion achter, maar hij heeft een iets betere ontwikkeling. De zwarte Loper op e6 blokkeert pion e7 en daardoor kan de Loper op f8 niet meedoen aan het spel. Daardoor staat ook de Toren op h8 nog werkeloos toe te kijken. Zwart heeft echter al wel gerokeerd en wit niet. Wit denkt de pion terug te winnen door 1. Lb5xc6, b7xb6. Nu kan de Dame van a4 de pion van c6 slaan. Een lekker hapje die pion op c6? Dat valt tegen. 

Da4xc6? In de snelheid waarmee Bram de zette uitvoerde, overzag hij dat de ongedekte pion op c6 vergiftigd was. Nadat Bram deze giftige pion geslagen had kon Martijn mat geven met de Dame op d1.

Martijn en buurman Joost leggen nog even voor de camera uit wat er gebeurde. Goed gezien Martijn, ook voor jou deze week de Vette zet wisselbokaal!