De Vette Zet Wisselbokaal februari 2012

Iedere woensdag worden in Stadshagen partijen gespeeld voor de jeugdcompetitie. De speler die daarbij de vetste zet speelt, mag een week lang de wisselbokaal op zijn nachtkastje zetten.


15 februari 2012

In de volgende stelling speelt Lars van Kasteren met de zwarte stukken. De witte Koning is goed opgejaagd, maar zwart is vergeten snel te rokeren en de Toren te verbinden (naar elkaar te laten kijken) en vervolgens de Torens op de open c-, d- of e-lijn te zetten.

De witte Koning is nu zover opgejaagd dat hij bijna aan de verkeerde kant van het schaakbord staat. Daar staat de Koning niet veilig. De Koning heeft zelfs geen enkel vrij veld meer. Lars speelt daarom pion g7-g6 schaak! En dat is bijna mat. Wit kan alleen nog met de Dame van h5 de pion op g6 pakken. 

Oei, wat gebeurd er nu. Lars neemt met de pion van f7 de Dame op g6 van het bord. Huh? Door met de Dame van g2 de Dame te slaan was het schaakmat. Ook met pion h7xg6 was het mat geweest.

Lars die vorige week de bokaal won, mist nu net de goede zet die direct zege brengt. Het niveau is hoog deze week. Eén vette zet en daarmee een Dame winnen is tegenwoordig al niet goed genoeg meer.

Willard Leppink speelt namelijk twee vette zetten achter elkaar. Willard heeft wit. Het begint met een dubbelaanval.
 
1. Pa6-c7+. Dat is een dubbel aanval op de Koning en de Dame. In de analyse achteraf weet Jason te melden dat zwart dan het beste het Paard met de Toren kan nemen.


Zwart speelde echter 1. Ka8-b8. Nu kan wit de Dame pakken, maar Willard weet nog een betere zet voor wit.

2. De1-b4 schaak. Woow vet! In plaats van de Dame op e8 te pakken gaat Willard voor mat. Zwart kan alleen nog even voor de show de Dame ertussen zetten, maar daarna is het toch echt schaakmat.

De stand ziet er misschien een beetje raar uit. Dat komt omdat het schaakbord aan het begin van de partij verkeerd is neergelegd. De vette zetten worden er echter niet minder om: Deze week is de bokaal voor Willard.


8 februari 2012

De vette zet Wisselbokaal is deze week overgedragen van Jesse aan Lars van Kasteren. Helaas is er geen fototoestel aanwezig om de vette zet van Lars vast te leggen. De volgende week herhaalt Lars bijna het kunststukje. Zie 15 februari 2012.


1 februari 2012

Je hoeft natuurlijk niet altijd de beste zet te spelen om te winnen. Maar het helpt wel. In ieder geval moet je betere zetten doen dan je tegenstander. In de volgende stelling kan zwart een slimme dubbelaanval spelen.

1. ...,Dg5-f6 valt zowel de Toren op a1 aan als de Loper op f1. Dat is niet meer te verdedigen voor wit.

Jesse Meijer die de zwarte stukken speelt heeft een ander plan. Hij speelt Dg5-e5. Nu is alleen de witte Toren op a1 aangevallen.
Wit verdedigt de Toren door weg te gaan naar a3. Verdedigen door dekken lukt hier niet, maar verdedigen door tussenplaatsen bijvoorbeeld de pion d4 naar d5 is een betere zet voor wit.
Nu heeft zwart namelijk weer een vette dubbelaanval. Dit keer geen Loper winst maar een volle Toren. Zien jullie hoe?

2 ...,De5-b2+. De Koning en de Toren van wit zijn nu tegelijk aangevallen. Er volgde 3. Kc1-d1, Db2-b1+. Zwart vergeet dus de Toren te slaan en gaat voor bijna mat. Maar bijna mat is nog niet helemaal mat. Er kan nog een Dame tussen. Oei, niet veel later staat zwart zelfs achter. De Dames zijn geruild en wit is nog steeds vergeten zijn stukken van f1, g1 en h1 mee te laten doen.
De Toren die wel goed meedoet staat echter op een open lijn. Dat is een lijn waarop geen pionnen meer staan. In dit geval de b-lijn. Wit heeft zelfs bijna de vette zet van de avond gespeeld. 

10. Tb3-b8. Dat is een heel gevaarlijke zet voor zwart. Het is bijna mat achter de paaltjes. Onthoud dat voordat je je laatste Toren van de achterlijn haalt, het vaak slim is om even een vluchtveld voor de Koning te maken door één van je pionnen voor de Koning op te spelen.
Zwart heeft dat hier nog niet gedaan.

Jesse Meijer heeft nu nog maar één vet goede verdediging. Zie je die?

Ja, goed van Jesse en jammer voor wit. Jesse speelt de Toren naar e8 en dekt zo de Loper op c8. Jesse verdient met deze zet alsnog de vette zet bokaal deze week. Nu kan Jesse namelijk beginnen aan zijn volgende plan: met een pion naar de overkant lopen. Nog vele zetten later werd het toch nog remise ondanks dat wit eerder dus een Toren tegen twee pionnen voor stond.