De Vette Zet Wisselbokaal november 2012

Iedere woensdag krijgen jeugdleden van ZSG schaaktraining en worden er partijen gespeeld in jeugdcompetitie. De twee spelers die daarbij de vetste zetten spelen krijgen een week lang de wisselbokaal mee naar huis.


Woensdag 7 november 2012


Helaas zijn de vette zetten deze week niet vastgelegd op de gevoelige plaat. Levi Dekker verdiende een bokaal voor zijn vette matzet. De andere bokaal ging naar Joris van de Nes. Hij wist zelfs twee keer op een vette mooie manier mat te zetten: in vriendschappelijke partij én de partij voor de jeugdcompetitie.

   
Links Levi en rechts Joris.


Woensdag 14 november 2012

Er is geen jeugdcompetitie, omdat de kinderen die meedoen aan de kennismakingslessen vandaag schaakpuzzels maken. In plaats van de jeugdcompetitie is er snelschaken. Ieder krijgt 5 minuten per persoon per partij. Er wordt gespeeld in twee poules.

Poule I wordt gewonnen door Martijn die al zijn partijen gewonnen heeft. In Poule II wint Joost al zijn partijen. Beide heren verdienen daarmee deze week een vette zet wisselbokaal.

   
Links Martijn Ekhart en rechts Joost Doornbos


Woensdag 21 november 2012


Een viertal nieuwe leden doen nu ook mee aan de jeugdcompetitie. Een daarvan is Jordy van Dijk. Jordy snap het spelletje al goed. Kijk maar eens naar de volgende stelling:

De Dame van Jordy op g3 is aangevallen door de Toren van b3. Jordy ziet een meer dan uitstekend veld om zijn Dame te parkeren: Dg3-e1#!!
 

Jordy rechts op de foto.


Parnaz speelt deze week tegen Martijn, de vette zet bokaal winnaar van vorige week. Martijn staat ver voor. Bovendien heeft hij een pion op a7. Nog één stapje en de pion kan promoveren tot Dame. Parnaz kan echter remise maken door eeuwig schaak.

Na 1...,Tg2xf2+ gevolgd door 2.Kh1-g1, Tf2xd2 3. Tf1xf3 blijft zwart materiaal voorstaan. De beste zet is daarom  1...,Tg2-g6. 2.Kh1-h2,Tg6-Tg2+ 3. Kh2-h1,Tg2-g6, enz. Zwart kan eeuwig doorgaan met schaak geven. Het is daarom remise. Helaas zag Parnaz deze vette zet niet.

Ook Femke speelde tegen een vette zet bokaal winnaar van vorige week.

Femke minste tegen Joost een vette mat in twee zetten.

1.Dc2-C7+!,Ke7-f6 2.Dc7xf7#
na 1...,Ke7-e8 volgt 2.h7-h8D#

Als gast speelde Donya Naftchi vandaag mee. Donya heeft vorige week de kennismakingslessen van niveau 1 afgerond. Na het afronden van niveau 2 zijn de kinderen helemaal klaar gestoomd om partijen in de jeugdcompetitie mee te spelen. Donya zag echter nu al een mat in twee zetten: vet hoor!


Donya met zwart kan kiezen de Loper op e6 slaan of de Toren op f1. De Toren is meer waard en bovendien is het schaakmat in 2 zetten.
1...,Dh3xf1+, 2.Pe2-g1

en nu 2...,Lh5xf3#. Het Paard van g1 mag de Loper op f3 niet slaan, omdat de Koning h1 dan schaak staat Daar is een mooi schaakwoord voor: een penning.


Woensdag 28 november 2012

Van deze stelling van Joost met zwart kunnen we veel leren. Joost heeft al zijn stukken keurig ontwikkeld. Bij wit staan de stukken op de Damevleugel nog in de beginstelling. Hebben ze straf en mogen je niet meedoen?

Wit heeft wel keurig gerokeerd. Met de pionnen voor de Koning heeft wit de Loper van Joost opgesloten. Dat lijkt een goed plan, maar het is al winter en nu heeft de Koning het koud zonder bescherming van de pionnen. Joost ziet een vette zet:

1...,Pf6xh5! Uitroepteken. In de schaaknotatie betekent een uitroepteken een uitstekende zet.
Dit is een aftrekaanval. Joost valt het witte Paard aan met zijn Dame van d8. Na 2. g4xh5, Dd8xg5+

Na 3.Kg1-h1, Dg5-h4+ en 4.Kh1-g1 is Dh4-h2#! schaakmat, over en uit.
Helaas ging de partij niet verder met 2...,Dd8xg5+, maar met 2...,Lg6xh5?. Deze pion op h5 is echter verdedigd door de Dame van d1. Zwart raakt dan 2 stukken achter.