De Vette Zet Wisselbokaal oktober 2012

Iedere woensdag krijgen jeugdleden van ZSG schaaktraining en worden er partijen gespeeld in jeugdcompetitie. De twee spelers die daarbij de vetste zetten spelen krijgen een week lang de wisselbokaal mee naar huis.


Woensdag 3 oktober 2012

In de vette zet rubriek vandaag eerst een bijna vette zet van Niek Gietema met de zwarte stukken. De stelling is als volgt:

Beide spelers hebben evenveel materiaal geslagen en de stukken ook al goed ontwikkeld. Wit heeft de Loper op b4 aangevallen. Het Paard op c3 staat gepend. Dat betekent dat die beter niet kan zetten, omdat anders de Dame geslagen wordt. Zwart is aan zet. Hij kan zijn Loper in veiligheid brengen, maar hij kan ook eerst met zijn Paard op e4 slaan.

Stand na 1...,Pf6xe4. Een gratis pionnetje. Bovendien is de witte Dame is nu aangevallen door het zwarte Paard. 

In plaats van 1...Pf6xe4 speelde Niek 1...Pd4-f3+

Een aftrekaanval met schaak galmt Niek trots door de zaal. Maar is dat zo? Nee hoor, het lijkt allen maar zo. Na 2.g2xf3 staat de Dame op d2 staat verdedigd door de Loper op e3. Bovendien kan wit met het zwarte Paard f3 met het 2.Pe5xf3 slaan. De Dame op d2 wordt dan nog een extra keer gedekt.
Al met al is het dus geen aftrekaanval, maar een stuk verloren.

Deze week is er er weer een blok van 6 schaaklessen gestart. Rinse Faber doet mee aan niveau 3. De kinderen in niveau 3 spelen na de training ook mee in de competitie. 

Rinse heeft bij niveau 2 goed opgelet en weet uitstekend wat onverdedigde stukken zijn. Dat is goed om op te letten, want op die manier kan je wat van je tegenstander slaan, zonder dat je zelf materiaal achter komt.
In de volgende stelling is wit aan zet. Er zijn twee onverdedigde stukken. Welke zou jij het liefste slaan?

De Toren op f7 natuurlijk! Een Toren is meer waard dan de pion op h5. Die is ook onverdedigd. Goed gezien Rinse. De wisselbokaal mag deze week met jou mee naar huis.

In de competitie was er een oneven aantal kinderen. Dat betekent dat er één kind geen tegenstander had. Gelukkig kon Nathan tegen zijn vader spelen. En hoe...

Nathan met wit, ziet een vette dubbelaanval met zijn Paard (een dubbelaanval op de Koning en een Toren). Ook voor Nathan deze week de wisselbokaal. 
Daarvoor heeft wit trouwens wel een paar mindere zetten gedaan. De Koning heeft al gezet waardoor wit niet meer mag rokeren. Ook staat wit intussen een stuk achter. Een verder kan zwart nu ook een vette zet spelen! Zien jullie die? Na Lc8-g4 is de Dame gepend. Dat betekent dat die niet mag vluchten omdat de Koning dan schaak staat. Gelukkig kunnen vaders geen vette zet bokaal verdienen!


Nathan van Dijk even uit de concentratie voor de foto.


Woensdag 10 oktober 2012

Anna en Martijn staan samen bovenaan in de jeugdcompetitie. De twee nemen het deze woensdag tegen elkaar op. Degene die vandaag weet te winnen gaat alleen aan de leiding.

Nog in de openingsfase van het spel heeft Anna met wit een pion geofferd voor ontwikkelingsvoorsprong. Zwart heeft immers geen pion in het centrum en kan nog niet rokeren. Veel stukken van wit doen al goed mee. Wit kan in de stelling een stuk winnen. Het Paard op d4 is twee keer aangevallen en maar één keer verdedigd. Wit kan 1.Dd1xd4 spelen. Na 1...Lg4xf3 moet wit dan wel eerst de Dames ruilen met schaak voordat de Loper teruggenomen wordt met 3.g2xf3.
In plaats het Paard op d4 te slaan speelde Anna 1.Pf3-e5.

De Dame op d1 is nu aangevallen door de zwart loper op g4. Nadat zwart deze Dame gretig geslagen had zette Anna pardoes schaakmat.

Wat een slimme vette truc! 

Op de foto heeft Anna de Vries zojuist het dameoffer gespeeld.

Ook minder spectaculaire zetten kunnen beloond worden met de wisselbokaal. Want een vette zet moet vooral een vet goede zet zijn en je hoeft niet persé schaakmat te zetten. Een mooi voorbeeld van een vette verdedigingszet is een zet van Parnaz Naftchi.

Op de foto Parnaz die deze week ook een bokaal mee naar huis neemt.
De stelling van Parnaz met zwart was als volgt:

Wit heeft zojuist een dubbelaanval gespeeld op de Koning en de Loper van Parnaz. Zwart hoeft echter geen stuk te verliezen. De Loper kan er tussen gezet worden. Dan staat zwart niet meer schaak en is de Loper verdedigd door de pion van h7. Goed zo, Parnaz!

Woensdag 17 oktober 2012

In de volgende stelling staat wit veel materiaal voor: een Dame tegen een Loper. De Toren en de Loper van wit doen echter niet mee. Ze staan nog beide in de beginstand. Sander Diender die met zwart speelt maakt daar goed gebruik van. Zijn Toren op de onderste rij heeft de Loper gepend. Dat betekent dat die Loper beter niet kan zetten, anders wordt de witte Toren geslagen.

Zojuist heeft Sander schaak gegeven met de Loper. De aanval op de witte Koning is begonnen. Zijn Lopers werken goed samen.

Wit verdedigd door de pion van g2 naar g3 te spelen. Nu kan Sander een geweldige vette zet spelen. De Toren geeft mat op h1, omdat deze Toren verdedigd is door de Loper op b7.

Sander geeft mat.

Ook Sebastiaan Geldof was deze woensdag weer goed bezig. Hij speelde bovendien tegen een sterke tegenstander.

In de volgende stelling met wit aan zet kan zwart niet mee aan het mat ontsnappen. Zowel 1.De6xf1 als 1.De6xh6 leidt tot de winst.

bijvoorbeeld 1.De6xh6+,Tf7-h7 2.Dh6-f6+, Th7-g7 3. Df6xg7 schaakmat


Woensdag 31 oktober 2012

Joris kan mat in 3 zetten in de volgende stelling.1...,Df2-h2+ 2.Tg3-h3 (de enige zet), g6-g5+. 3. Kh4-h5 (de enige zet), Dh2xh3#!
Joris mistte deze vette matcombinatie. Hij stond echter genoeg materiaal voor om de partij alsnog te winnen.

Paul Alkema staat in de volgende stelling veel materiaal voor. Hij heeft bovendien zijn Torens verdubbeld op de open d-lijn. Dat is vet goed. De Torens verdedigen elkaar. Wit kan daardoor mat zetten met één van die Torens. Welke zou dat zijn?


Paul heeft mat gegeven met de Toren van de onderste rij.

De andere vette zet wisselbokaal ging deze week naar Rinse Faber. Ook Rinse heeft zijn Toren op een open lijn gezet waarop geen pionnen meer staan. Met die Toren kan wit ook mat zetten in de volgende stelling.


Rinse geeft mat met de Toren.