De Vette Zet Wisselbokaal mei 2012


Iedere woensdag worden in Stadshagen partijen gespeeld voor de jeugdcompetitie. De speler die daarbij de vetste zet speelt, krijgt een week lang de wisselbokaal mee naar huis. 


Woensdag 9 mei 2012

Vandaag bij de training iets nieuws: puzzels oplossen. Alle kinderen hebben al eerder geleerd om zetten te noteren (dat betekent schaakzetten opschrijven). Dat wordt deze les in praktijk gebracht.

Er wordt druk gepuzzeld. Bij de bespreking blijkt dat Joost Doornbos en Femke de Vries de meeste vette zetten gevonden hebben. Zij krijgen beiden een vette zet wisselbokaal mee naar huis.


Een van de puzzels is de volgende stelling:

Speel de beste zet voor wit. 

Wit staat schaak, maar hij staat nog niet schaakmat. Er kan nog een schaakstuk tussen, maar welke?
De Dame is niet zo'n goed idee. Deze wordt dan geslagen door de Toren.
Het Paard van c3 kan bijvoorbeeld naar d1. Maar daar staat het Paard 2x aangevallen en alleen door de Dame verdedigd. Dus dat is ook niet zo'n goed idee.
De Loper dan naar f1? Juist dat is beste zet hier.


Woensdag 16 mei 2012 

Ook deze week wordt er weer druk gepuzzeld. Er zijn wat minder puzzels dan vorige week, zodat er meer tijd overblijft voor de jeugdcompetitie.


De eerste partij uit de jeugdcompetitie die zeker de moeite waard is om hier te vermelden is de partij tussen Martijn met wit tegen Job met zwart. Zwart is aan zet.

Zwart staat een pion voor, maar wit heeft daarvoor een gevaarlijke aanval. De zwarte stukken doen nog niet echt mee aan het schaakspel. Ze staan nog bijna allemaal in de beginstand. Alleen de Dame doet mee, maar dat is nu net het schaakstuk waar je beter niet te vroeg mee kan zetten. De Koning van zwart heeft nog niet gerokeerd en staat daarom nog niet veilig.

De witte stukken daarentegen zijn beter ontwikkeld (ze doen mee aan het schaakspel). De witte Toren staat uitstekend op de open lijn (de lijn waar geen pionnen op staan) en de Koning staat veilig achter de pionnen. 

Zwart kan een dubbelaanval spelen en dat gebeurd: 1...,f7-f6. Nu zijn zowel het Paard als de Loper aangevallen. Zwart is echter zo ver achter in de ontwikkeling dat wit een hele vette zet kan spelen. Zien jullie die?
Best moeilijk hoor. Martijn zag de vette zet ook over het hoofd. Wit kan spelen 2. Pe5xd7+. Het plusje betekent schaak. Ja, zwart staat schaak! Namelijk door Te1. Pd7 valt Db6 aan. Omdat zwart dus schaak staat en het Pd7 verdedigd is door Dd1 kan wit een Dame winnen. Zo'n soort aanval heet een aftrekaanval. 

Maar zoals gezegd, wit speelt een andere zet namelijk 2. c4-c5. Zwart antwoord met 2...,Lf8xc5. En na 3. b3-b4 heeft zwart de mogelijkheid opnieuw een dubbelaanval te spelen.

3. Lc5xf2+. De Koning en Toren staan nu aangevallen. De witte Toren is in deze stelling een bijzonder sterk stuk. Het lijkt erop dat de vette zet toch uitgereikt gaat worden, maar dan aan de zwart speler. Maar ook de zwartspeler kiest niet de juiste voortzetting door de Toren op e1 te slaan. Vele zetten later wint wit alsnog de partij.

Sebastiaan speelt vandaag ook een ijzersterke partij. Hij heeft zwart en heeft over de open h-lijn de witte Koning als aardig opgejaagd. Zwart kan nu mat in 3 zetten geven.

Dat gaat zo: 1...,Tg3-g2+. De witte Koning heeft maar één veld waar hij heen kan. 2. Ke2-f1, Dh8-h1+ 3. Pf3-g1, Dh1xg1# (# betekent schaakmat). 

Maar ook Sebastiaan mist de vette zet. Zal ik dan gewoon zelf de wisselbokaal een weekje houden?
Nee hoor. Na wat ruilen heeft Sebastiaan een Loper extra voorsprong en is de volgende stelling ontstaan. 

Zwart is aan zet. Het is tijd om naar huis te gaan. Op de valreep speelt Sebastiaan Geldof 1...,Ph4-f3+. Na 2. Ke1-d1 volgde 2...,Pf3-d2+. Alweer een goede zet. Nu is het echt tijd om naar huis te gaan. Daarmee won hij niet alleen de partij maar ook alsnog de vette zet wisselbokaal. 

Sebastiaan was van plan de Dame op b1 te winnen, maar na Kd1-c1 is Pd2xc4 zelfs schaakmat.


Woensdag 23 mei 2012

Willard Leppink is de laatste weken goed op dreef. Hij is op de ranglijst gestegen naar een top 10 notering. Ook deze week speelt hij een uitstekende partij, waardoor hij van plaats 9 naar plaats 6 doorstijgt. In de volgende stelling speelt Willard met wit een penning.

De zwarte Dame en de zwarte Koning staan op eenzelfde rij. De witte Toren staat heel sterk op een open lijn. Daarmee kan nu de zwarte Dame aangevallen worden. De zwarte Dame mag dan niet vluchten, want dan staat de zwarte Koning schaak. Vet goed zo gezien Willard.

Willard (in het oranje. Zou Nederland soms meedoen aan het EK?)


30 mei 2012

Vandaag een grappige stelling tussen de dames Femke en Vera. 

Als je goed kijkt zie je dat Femke de Vries een derde Dame heeft gehaald. Twee daarvan heeft Femke gebruikt om schaakmat te geven. Met twee Dames of met één Dame en één Toren matzetten is al vaker vertoond in de vette zetten rubriek. De vette zetten heeft Femke hiervoor gespeeld, door namelijk heel goed met twee pionnen naar de overkant te lopen.