De Vette Zet Wisselbokaal juni 2012

Iedere woensdag worden in Stadshagen partijen gespeeld voor de jeugdcompetitie. De speler die daarbij de vetste zet speelt, krijgt een week lang de wisselbokaal mee naar huis. 

Woendag 26 juni 2012


Een schaakpartij is pas gewonnen als de tegenstander mat gezet is. En dat is best lastig. Een partij uit de jeugdcompetitie waaruit dat blijkt is de partij van Damian Roelofs. Damian heeft alleen nog maar zijn Koning. Zijn tegenstander heeft ook nog een Toren. Hoe ging dat ook alweer, matzetten met een Toren? Je hebt dan in ieder geval naast Toren ook de Koning nodig. Met de Toren alleen kan de andere Koning steeds vluchten. Je moet ook altijd goed opletten dat je je tegenstander niet pat zet. Want dan is het remise.

Damian heeft goed doorgespeeld waarna zijn tegenstander per ongeluk zijn Toren weggaf. Tja, met alleen twee Koningen op het bord is het remise.

Pats, daar gaat de laatste Toren. Vet goed gedaan Damian!

Hoe je wel je tegenstander makkelijk mat kan zetten laat Joris van Nes zien in zijn partij.

Joris staat een kwaliteit voor. Dat betekent dat hij een Toren heeft tegen een Paard of een Loper. In dit geval een Paard. Joris heeft echter ook nog een aantal pionnen meer. En met één van deze pionnen wandelt hij vet vrolijk naar de overkant om versterking van een Dame halen. Daarna is het matzetten niet moeilijk meer.

Joris speelt links op het bord vooraan met de zwarte stukken. 


Woensdag 13 juni 2012

Parnaz staat met wit materiaal achter in de volgende stelling. Zwart heeft zojuist triomfantelijk de Dame op b4 gezet met de vermelding dat dit een drie dubbele aanval is. Nu is dat niet helemaal waar. De Loper op c4 is namelijk verdedigd door Pb2. Maar het Paard op b2 en de pion op c5 zijn wel onverdedigd en worden nu door de zwarte Dame aangevallen.

Heeft wit nog een verdediging? En ziet Parnaz Naftchi deze zet ook?
Jazeker is het antwoord op beide vragen: Dd1-D4. Vette zet! Niet alleen verdedigt de Dame op d4 alles netjes, ook het zwarte onverdedigde Paard op f6 wordt nu aangevallen. Dit Paard staat bovendien gepend. Als het Paard weggaat kan namelijk de Toren op h8 geslagen worden.


Gelukkig hebben we twee vette zet wisselbokalen. Want ook Job de Jager was met zwart goed bezig in de volgende stelling.

Job met zwart heeft keurig een pion in het centrum staan en al wat stukken ontwikkeld. Wit heeft alleen het Paard van g1 ontwikkeld. Verder doen de stukken nog niet mee. Het Paard van g1 dat meedoet staat ineens op b3. Dat kan alleen als er al meerdere keren mee gezet is. Dat is niet zo verstandig. Want daardoor zijn de andere stukken nog nauwelijks ontwikkeld. De Koning is wel veilig opgeborgen na een rokade. Hoewel... veilig? Zwart heeft een batterij gemaakt van Lb7 en Dc6. Deze kijken allebei dezelfde kant op. Zwart kan nu mat zetten.

Op de foto neemt Job de felicitaties in ontvangst nadat hij Dc6xg2 heeft gespeeld. Later op de avond ontving hij bovendien de wisselbokaal voor deze vette zet.